Ved du noget om sagen, og har du foto eller video? Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.

Lørdag gjorde fårehyrden Peter Helén et makabert fund. Et rovdyr havde nemlig over tre dage angrebet seks får ved Stråsø Plantage nær Holstebro.

Peter Helén er fårehyrde hos virksomheden Storålam, der producerer lammekød, uld og har får på naturområder, der skal græsses på. Normalt ser han til de mange får i hvert fald en gang om dagen. Men lørdag eftermiddag bemærkede han et får, der var dårligt gående.

»Da jeg kommer tæt på, kan jeg se, at der bare var et hul ind ved bagbenet,« forklarer Peter Helén til BT.

Peter Helén kunne konstatere, at hullet skyldtes et angreb af et rovdyr af en art.

Ved nærmere undersøgelse af området fandt han yderligere to får, der var blevet bidt, og et, som var blevet dræbt og spist af. Selvom Peter Helén er en professionel fårehyrde, så var det alligevel et ubehageligt syn, der mødte ham.

Det døde får manglede bagbenene, og man kunne se ind til indvoldene og ribbenene, mens fåret, som Peter Helén fandt først, desværre ikke stod til at redde. Så Peter Helén skød det på stedet. Han er uddannet til at tage hånd om aflivninger og har en professionel distance til det, men alligevel ærgrer situationen ham.

»Man nødt til at kunne aflive et dyr, når man arbejder med husdyr. Hvis et får for eksempel har brækket et ben, har jeg ikke noget problem med at skyde det. Problemet er jo, at jeg er nødt til at aflive et dyr, fordi det er blevet skambidt - højest sandsynligt af en ulv,« forklarer han.

Søndag eftermiddag fandt fårehyrde Peter Helén yderligere et dræbt får, ligesom han måtte aflive et andet på grund af alvorlige bidskader.

Det er ikke første gang, at Storålams får er blevet angrebet. Angrebet er det femte i Stråsø Plantage på blot tre uger og i alt vurderer Peter Helén at Storålam har mistet 20 får.

Hos Naturstyrelsen bekræfter man anmeldelsen af angrebet, men forklarer, at det er for tidligt endnu at fastslå, hvorvidt det er en ulv, der står bag.

Før man kan sige, om det er ulven, der har været på spil, så skal fårene undersøges af Naturstyrelsens ulvekyndige vildtkonsulent, der blandt andet ud fra DNA-prøver og vurdering af sårene kan se, om det er en ulv, der står bag.

»En ulv er et stærkt dyr, så det er kraftige bid de efterlader. De er dygtige til at dræbe andre dyr. Det, der er meget væsentligt ved sådanne undersøgelser, er, at man skal have skindet af dyret, for der bliver man klogere. Her kan vi nemlig se nærmere på bidemønstret på det døde dyr,« forklarer vildtkonsulent hos Naturstyrelsen Jens Henrik Jakobsen.

Hvis det er en ulv, betaler Naturstyrelsen erstatning til fåreavlerne for de får, de har mistet. De fire får, som Peter Helén netop har mistet, skal undersøges i de kommende dage.

Ulven har været fredet i Danmark og en række andre EU-lande siden 1992. Derfor er det ifølge loven forbudt at jage eller indfange ulve, og det kan medføre bøder og fængsel i op til to år, hvis man skyder en ulv. Peter Helén kan derfor ikke rigtig stille noget op overfor den uvelkomne gæst, der raserer på områderne med hans får.

»Hvis den har regnet ud, hvordan den kommer over eller under fårenes indhegning, så er det jo bare et spørgsmål om tid, før den kommer igen, når den bliver sulten næste gang,« siger Peter Helén og forklarer, at fårene er forholdsvist lette bytter for rovdyret, da fårene til daglig bliver drevet rundt på området af hyrdehunde.

Derfor stimler fårene sammen i en flok, når rovdyret er i nærheden, fordi det gør de også, når hundene er med - og derfor er der nærmest tale om en fåre-buffet for det sultne rovdyr.

Men selvom Peter Helén ikke selv må skaffe rovdyret af vejen, hvis der er tale om en ulv, så er der en mulighed for, at Naturstyrelsen kan hjælpe. Hvis en ulv gentagne gange angriber husdyr, selvom ejeren har forsøgt at undgå det med eksempelvis ulvesikre hegn, så kan Naturstyrelsen beslutte, om ulven regnes som en såkaldt 'problem-ulv' - og de må gerne skydes.

Foreløbigt har Peter Helén løst problemet ved at flytte sine får til et mere sikkert sted, men han håber, at der kan findes en løsning på problemet snarest muligt, for til april udvides fårebestanden og samtidig slippes de ud på et enormt område, og her vil det blive rigtig svært for Peter Helén at overvåge hele området.

Herunder er et billeder af to af de mange får, som Peter Helén har mistet i januar på grund af rovdyrangreb. BT skal advare mod, at indholdet kan virke stødende på nogle læsere.

Foto: Foto: Storålam
Vis mere