Når prins Henrik har valgt at lade sig pensionere fra en del af de kongelige pligter, bør han også få frataget en del af sin apanage på otte mio. kr. Det mener et stort flertal af danskerne, der er klar til at barbere prinsens årlige indtægt kraftigt ned.

Solrejser med venner frem for officielle pligter ved sin dronnings side. Efter at dronning Margrethe i sin nytårstale i 2015 meddelte, at hendes mand valgte at trække sig lidt tilbage fra rampelyset og de officielle pligter og lade sig pensionere, har fritidsfornøjelser fyldt mere og mere i den snart 83-årige prins Henriks liv.

Alene i år har han været både i Dansk Vestindien, i Egypten og senest på Tenerife med venner og bekendte, mens hans hustru har passet pligterne derhjemme som f.eks. det belgiske statsbesøg i slutningen af marts. Samtidig modtager prinsen fortsat sin apanage på otte mio. kr, årligt, der ikke er faldet i takt med hans pensionering.

Men vil man nyde, så må man også yde. Og at prinsens selvvalgte pensionering ikke har medført en lavere apanage er tilsyneladende ikke faldet helt i god jord hos mange danskere. Ifølge en ny meningsmåling, som TNS Gallup har lavet for BT mener tre ud af fire danskere, at prinsens årlige statsfinansierede indtægt bør falde. Over halvdelen mener endda, at prinsens apanage bør 'falde meget' efter hans selvvalgte pensionering.

Kongehusekspert og historiker Sebastian Olden-Jørgensen er ikke overrasket over danskernes markante holdning:

»Det er jo meget forventeligt. Når man bruger det argument at gå på pension, så er det ret indlysende, at så skal man også have pension i stedet for at fortsætte med den samme løn. Det er der jo ingen andre, der gør,« siger han og tilføjer:

»Det er lidt en fornærmelse mod den sunde fornuft, at man går på pension, men ikke går ned i løn.«

Kongehuset meddelte allerede kort efter dronningens annonceringen af den tidligere prinsgemals pensionering, at Kongehuset ikke umiddelbart havde planer om at gå ned i løn, da en stor del af prinsens apanage bliver brugt på faste omkostninger, som ’drift af bygninger, personale og administration’:

»Beslutningen ventes ikke at få konsekvenser for Kongehusets samlede aktivitetsniveau. De berørte opgaver vil blive løst af Hendes Majestæt Dronningen eller øvrige medlemmer af den kongelige familie. Derfor lægges der ikke op til ændringer i den samlede statsydelse til Kongehuset,« lød det i en pressemeddelelsen fra Kongehuset dengang. En beslutning, som også statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bakkede op om:

»Jeg vil afslutningsvis bemærke, at regeringen ikke vil lægge op til ændringer i den samlede statsydelse til Kongehuset, da Prinsgemalens beslutning ikke ventes at få konsekvenser for Kongehusets samlede aktivitetsniveau,« udtalte han i en pressemeddelelse kort efter dronningens nytårstale i 2015

Sebastian Olden-Jørgensen mener da heller ikke, at det er realistisk, at vi vil få en apanagenedsættelse at se i nær fremtid:

»Jeg kan ikke forestille mig, at man vil gøre det nu. For så ville det se ud som en indrømmelse – som om at man giver efter for pres. Og det er jo altid farligt,« siger han.

Det er dog ikke kun de otte mio. kr., som prins Henrik stadig får tildelt, som danskerne har set sig sure på. Prins Henriks pensionering og den efterfølgende debat har også ført til, at én ud af fem danskere den seneste tid har fået et mere negativt syn på Kongehuset. Det er en stor stigning det seneste år, da kun én ud af ti danskere i januar 2016 var af samme opfattelse.

Ifølge Sebastian Olden-Jørgensen skyldes det, at danskerne nu har opdaget, at prins Henrik mener det seriøst med sin pensionering.

»Det er gået op for folk, at han virkelig ikke vil. Han vil ikke være prinsgemal. Han vil kun være prins Henrik. Som prinsgemal ved dronningens side fik offentligheden noget for pengene i en eller anden forstand – men Prins Henrik som levemand, det giver ikke så meget mening,« siger han.

Dog kan Kongehuset glæde sig over, at skaden tilsyneladende er begrænset, da tre ud af fire svarer, at pensioneringen ikke har ændret deres syn på Kongehuset.

Sidstnævnte overrasker Sebastian Olden-Jørgensen:

»Det viser, at Dronningen og det øvrige kongehus har haft held til at begrænse skaden og til selv at stå for det kongehus, som danskerne identificerer sig med«, siger han.

BT har spurgt Kongehuset, om man har overvejet at bede om en nedsættelse af prins Henriks apanage, men Kongehuset har ingen kommentarer til sagen.

Det siger danskerne

 

Gitte Spanggaaard66 årPensionist»Man kan sætte ham meget ned i løn med al rimelighed, synes jeg. Det tænker jeg egentlig, at man kunne med alle fra Kongehuset. Jeg har været meget glad for historien, men Kongehuset er ikke mere værd end os andre, og derfor bør man ikke bukke og skrabe for dem. Alle skal behandles med respekt.«
Gitte Spanggaaard66 årPensionist»Man kan sætte ham meget ned i løn med al rimelighed, synes jeg. Det tænker jeg egentlig, at man kunne med alle fra Kongehuset. Jeg har været meget glad for historien, men Kongehuset er ikke mere værd end os andre, og derfor bør man ikke bukke og skrabe for dem. Alle skal behandles med respekt.« Foto: Sarah Christine Nørgaard
Vis mere

Bodil Arp20 årStuderende»Jeg synes, der er latterligt, at der bliver brugt så mange penge på en enkelt mand. Det passer ikke propotionelt i forhold til de penge, som Kongehuset får. De otte millioner, Prins Henrik får, kunne gøre meget mere for mange andre mennesker.«
Bodil Arp20 årStuderende»Jeg synes, der er latterligt, at der bliver brugt så mange penge på en enkelt mand. Det passer ikke propotionelt i forhold til de penge, som Kongehuset får. De otte millioner, Prins Henrik får, kunne gøre meget mere for mange andre mennesker.« Foto: Sarah Christine Nørgaard
Vis mere

Alexander Rule26 årMarkering konsulent»Jeg synes han skal have frataget pengene helt. Jeg synes også, at de andre fra Kongehuset skal have frataget deres penge. Det er helt principilet forkert, at man bliver født eller gift til en stilling og får en masse penge på den måde.«
Alexander Rule26 årMarkering konsulent»Jeg synes han skal have frataget pengene helt. Jeg synes også, at de andre fra Kongehuset skal have frataget deres penge. Det er helt principilet forkert, at man bliver født eller gift til en stilling og får en masse penge på den måde.« Foto: Sarah Christine Nørgaard
Vis mere

Melanie Jespersen34 årSelvstændig»Han skal have mindre, synes jeg. Det er helt vildt mange penge. Hvad laver han egentlig? Jeg har boet i Danmark i 10 år, men jeg kommer fra USA, og vi har ikke nogen kongelige der. Jeg synes, det er lidt latterligt. Det er dejligt med Kongehuset, og det er charmerende, men det er mange penge, der går til det. Vi burde hjælpe dem, der rent faktisk har brug for det.«
Melanie Jespersen34 årSelvstændig»Han skal have mindre, synes jeg. Det er helt vildt mange penge. Hvad laver han egentlig? Jeg har boet i Danmark i 10 år, men jeg kommer fra USA, og vi har ikke nogen kongelige der. Jeg synes, det er lidt latterligt. Det er dejligt med Kongehuset, og det er charmerende, men det er mange penge, der går til det. Vi burde hjælpe dem, der rent faktisk har brug for det.« Foto: Sarah Christine Nørgaard
Vis mere

Charlotte Bennike20 årTjener»Jeg synes helt klart, at han skal sættes ned. Otte millioner er for meget, når han er på pension. Derimod synes jeg, at det han skal have, burde være omkring 1 million kr. Hvad gør han egentlig for folk og for Danmark, hos os unge er han jo bare en joke på Facebook.«
Charlotte Bennike20 årTjener»Jeg synes helt klart, at han skal sættes ned. Otte millioner er for meget, når han er på pension. Derimod synes jeg, at det han skal have, burde være omkring 1 million kr. Hvad gør han egentlig for folk og for Danmark, hos os unge er han jo bare en joke på Facebook.« Foto: Sarah Christine Nørgaard
Vis mere