Mange forældre til autistiske børn lider af stress, angst og depression, fordi de ikke får den nødvendige hjælp fra det offentlige. Kommunerne skal sikre, at de pårørende får den støtte og hjælp, de har behov for, lyder det fra Kommunernes Landsforening.

Forældre til autistbørn skal naturligvis ikke sidde tilbage med følelsen af at blive dårligt behandlet. Sådan lyder det fra kontorchef ved Kommunernes Landsforenings (KL) kontor for Social og Sundhed, efter en undersøgelse har vist, at forældre til autistiske børn ikke får den hjælp, de har brug for fra det offentlige. Det får i mange tilfælde forældre til at gå ned med stress, angst eller depression.

»Det er ingen nem opgave at leve med autisme – hverken for barnet, dets forældre, søskende eller netværk. Derfor er det også uhyre vigtigt, at kommunerne sikrer en god indsats for børnene, så de får den støtte og hjælp, de har ret til og behov for, og så de pårørende ikke slides ned,« udtaler Tina Wahl i en skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau.

Over halvdelen af forældrene svarer i undersøgelsen, at de føler sig dårligt behandlet af sagsbehandlere i det offentlige, og hver fjerde føler sig direkte misforstået og krænket, viser undersøgelsen. Og det er meget vigtigt, at man ser på pårørende som en ressource, man ikke må tage for givet, slår Tina Wahl fast:

»Kommunerne skal derfor hele tiden se på, hvordan de bliver endnu bedre til at støtte og inddrage de pårørende og for eksempel klæde dem på med viden om, hvordan de bidrager positivt både i forhold til deres barn og i forhold til dem selv.«

Ifølge landsformanden for Landsforeningen for Autisme, Heidi Thamestrup, er det ikke ond vilje hos sagsbehandlerne, der er årsag til, at forældrene i stigende grad mødes af en kold skulder. Det er derimod et udtryk for det, hun kalder en bevidst nedprioritering og bagatellisering af autisme.

Kontorchef Tina Wahl pointerer, at KL løbende forsøger at håndtere området bedre:

»Kommunerne og KL læser altid undersøgelser af denne karakter og vurderer løbende, hvordan vi kan blive bedre på de enkelte områder,« udtaler hun.