Efter endnu et hjemmeplejefirma er gået konkurs, opfordrer KL de private firmaer til at kigge indad. Kommunerne skal kunne stole på, at tilbuddene hænger sammen.

Der blev sendt chokbølger igennem den danske plejesektor, da det fredag stod klart, at firmaet Tryghedsplejen måtte dreje nøglen om.

Det efterlod de ældre i otte kommuner uden hjemmehjælp, mens konkursen nok en gang rejser debatten om, hvorvidt kommunerne med god samvittighed kan udlicitere plejen af deres ældre til private firmaer. Det er nemlig langt fra først gang, at et privat hjemmeplejefirma går konkurs.

Hos Kommunernes Landsforening (KL) er man af den opfattelse, at nok en konkurs kalder på selvransagelse i branchen.

»Kommunerne gennemfører udbud på en række områder – vej og park, IT og byggeri for eksempel. Her fungerer det uden problemer, så noget tyder på, er der er noget særligt på spil på det her område. Det bør føre til selvransagelse i branchen,« siger Thomas Adelskov (S), formand for KLs social- og sundhedsudvalg og borgmester i Odsherred Kommune.

Kommunerne er undervejs heller ikke gået fri for kritik for deres rolle. I flere tilfælde er de kommunale politikere blevet beskyldt for at vælge de billigste tilbud i udbudsprocessen og dermed sat prisen over kvaliteten. Det afviser Thomas Adelskov dog skulle være tilfældet.

»Med de nye regler definerer kommunen opgaven, og virksomhederne byder ind med den pris, de mener, er den rette. Den pris bør kommunerne kunne stole på, og hvis der er virksomheder, som byder så langt under, så det ikke kan løbe rundt, så er det højst problematisk,« fastslår Thomas Adelskov i en skriftlig kommentar.

Han kalder det for afgørende, at kommunerne kan stole på de tilbud, der bliver givet af de private leverandører.

»Det her går ud over de ældre, og det er stærkt bekymrende. Det er vigtigt, at kommunerne kan stole på, at virksomhederne kan leve op til de tilbud, de har afgivet. Ellers falder udbudsmodellen fra hinanden,« siger Thomas Adelskov.

Hos FOA foreslår man, at der indføres håndfaste krav til de private firmaers økonomiske polstring, før de kan vinde udbuddet. I dag er der intet krav til de økonomiske muskler, og det er en åben invitation til tvivlsomme firmaer, mener forbundsformand Dennis Kristensen.

»Det er næsten en invitation til folk med guldgraver-drømme. Hver eneste gang en privat leverandør går konkurs, så skal kommunerne træde til med timers varsel og med pæne ekstra-omkostninger til følge. Disse omkostninger kunne selskaberne for eksempel deponere forlods. Lige som der er krav om, at danske banker i dag skal være mere velpolstrede mod kriser, så er der i den grad brug for en polstring i ældreplejen,« siger han i en skriftlig kommentar.