KØB PLUS!

Kirkegænger raser: Ingen nisser i kirken, tak!

Nisser er hedenske og hører ikke til i Guds hus!

Det mener en mand, som vil have et forbud mod små mænd med røde huer i kirken.

Lars Bo fra Starup-Tofterup ved Grindsted er blevet så pikeret over at høre børn synge nissesange i kirken, at han før dette års adventsgudstjenester er faret i blækhuset og har skrevet et indlæg i det lokale borgerblad.

Afstemning

Nisser hører ikke hjemme i kirken. Væsnerne er afgudsdyrkeri og stammer fra en hedensk tid, hvor overtro og spiritisme satte dagsordenen, lyder hans argument. 

- De er rastløse sjæle af afdøde. Der skulle kirken gerne stå for nogle klare budskaber, siger han.

Sognepræst i Vester Starup Kirke Merethe Jørgensen tager nu situationen stille og roligt.

- Selvfølgelig hører nisser ikke hjemme i kirken, og vi pynter heller ikke med dem. Men at nogle børn synger en sang, kan ikke hidse mig voldsomt op, siger hun til Jydskevestkysten.

HVAD MENER DU? DELTAG I DEBATTEN NEDENFOR ELLER PÅ BT.DK'S FACEBOOK-SIDE HER

Din kommentar

Kommentarer

usynlige venner

Skrevet af Esben Chirstiansen, Lørdag den 24. november 2012, 18:57

nisser guder er overtro, hvad med at blive voksne.

Nisser

Skrevet af Shc, Lørdag den 24. november 2012, 14:11

Nisser er ikke hedensk overtro. Man kan se dem overalt i vore dage.

Men muslimerne kan de godt lide?

Skrevet af Lith H, Lørdag den 24. november 2012, 04:36

Når man tænker på hvordan kirken tager muslimerner i favnen, en religion der intet har til overs for folkekirken, undtagen når det gælder om at udnytte den til egen fordel.

Så kan de vel også tager i mod børn i nissehuer.

De findes jo ikke

Skrevet af Lili Sass, Fredag den 23. november 2012, 22:47

Slap nu af med de nisser - de er bare et eventyr, julemanden findes heller ikke vel. Vi er sågar nogle der mener der heller ikke findes engle. Hvis man ikke må synge: "På loftet sidder nissen...." til en familiegudstjeneste, må en præst så heller ikke læse H. C. Andersen for sine børn - er "Den lille havfrue" også farlig? Hvorfor prøver Kirkens tilhængere at udrydde kirken ved at lade den forblive ligeså kedelig som den var for 100 år siden - verden udvikler sig, iflg. eventyret: "Bibelen" udviklede verden sig også - hvorfor i alverden må Kirken så ikke udvikle sig, og kirken er for folket, bør den så ikke også være folkelig???? Pjat!

Julen..

Skrevet af Pedersen, Fredag den 23. november 2012, 22:14

Ja,-julen er efterhånden blevet så kommerciel,- det er ræs, stress, traditioner, der skal vedblive at holdes i hævd,- materielle ting og ikke mindst penge det hele drejer sig om.
Er det noget, der gør sjælen glad???
Så er det da rart at komme i kirke Juleaften og se en smukt pyntet kirke,- med smukke lys, juletræer og gran,- evt. nogle engle,- og smukke julemelodier,- det synes vi hører julen til!
Og giver fred og eftertænksomhed!

To alen ud af samme dårlige stykke

Skrevet af B. Thøgersen, Fredag den 23. november 2012, 17:57

To slags overtro, der møder hinanden i smuk samdrægtighed; det er da smukt, navnlig når man tager i betragtning, hvor utålsomme overtroende normalt er over for hinanden. Men, så er der naturligvis også enkelte personer som Lars Bo, der kan bekræfte det sidstnævnte. Julenisser er nu ellers ikke spor farlige; slet ikke som de rigtige nisser, og slet, slet ikke så farlige som fanatiske kristne. God Jul (Solhvervsfest på oldnordisk), Lars Bo!

Ikke bare Peters Jul

Skrevet af Cornelius, Fredag den 23. november 2012, 16:51

Julen er populær - det er derfor trist når alle vil ha' råderet over den, og også helst bestemme over hvilke symboler der "hører hjemme".

Mange kulturer har fejret en generel periode mellem december og januar, men placeringen af højtiden lige omkring den 21-24 december skal vi nu ikke takke hverken fromme kristne, eller sværdsvingende vikinger for, men derimod de evigt festglade Romere, som afholdt deres Saturnalia ca den 19-23 december (skiftende lidt afhængigt af den siddende kejser).

Der er rigeligt af præ-kristne kilder, der beskriver Saturnaliet, herblandt Catullus, Seneca og Horats - som alle så frem til festligheden med fryd, og især den flittige Catullus skrev digte om Saturnaliet som "den bedste tid".

Også det årlige overforbrug og gaveræs - som vi elsker at hade - var en naturlig del af Saturnaliet - gaveuddelingen selv fandt sted ved "Sigillariet", den 23 december. Gaverne kunne være dyre som billige (Catullus nævner selv at han fik en bog foræret). Der var udklædning, og Saturnaliet blev personificeret ved en mandsperson klædt i lang frakke med pelskrave (kilde: Suetonius), som vandrede rundt og gav godtfolk og slaver lov til at spille hasard om mønter og nødder.

De tidlige kristne fejrede ikke Jesu fødselsdag, men da Rom blev kristent i det 3-4 årh, blev dagen nu bestemt (af Hippolytus af Rom og af Chrysostom), og den passede knageme på en prik med den allerede eksisterende højtid. Samtidigt finder vi også de første skriftlige kilder om den hedenske Germanske jul - og den er heller ikke gået af mode siden.

Morale: Julen er en gammel og herlig smeltedigel af indslag fra mange kulturer og trosretninger. Stop brokkeriet! og nyd den i sin forvirring og inkonsistens, for den er, trods julemaver og tømmermænd en godartet fest for alle, men især for de barnlige og ufordømmende sjæle.

Old news

Skrevet af Den sure, Fredag den 23. november 2012, 16:22

Sender squ en nisse til dig i julegave....

en god historie!!

Skrevet af leif, Fredag den 23. november 2012, 15:59

Naturligvis skal Starup også på landkortet!
Og naturligvis skal BT undersøge om det nu er en historie med skandaler hvis man går ind for den "hedenske" tradition med et grandtræ ( i Kokkedal) kan man vel ikke have noget imod en lille kirkenisse
Det kunne være intessant om der var en avisnisse der kom forbi BT og fandt navnet på den TV2 medarbejder der løb nøgen rundt på Christiania
Eller som gav os den sande sandhed hvorfor Kjærsgård forlader Ekstrabladet.

nissehygge

Skrevet af erik p., Fredag den 23. november 2012, 14:17

hellere nisser end hellige mænd.

vis dog en smule respekt.

Skrevet af jørgen, Fredag den 23. november 2012, 13:46

Behøver man absolut genere andre folks religion?

Hvad er der lige der generer?

Skrevet af Robin, Fredag den 23. november 2012, 14:20

Religion generer.

opdraget til at blive løgner

Skrevet af Peter Panikken, Fredag den 23. november 2012, 13:23

Først og fremmest er jeg overrasket over hvor mange der fejer en tradition, som de overhovedet ikke har noget begreb om.
Men det er faktisk ikke kirkens skyld at julen er blevet så perveteret, det er alle de forældre, som lærer deres børn at julen har noget som helst med jesus eller kristendom at gøre.
Jeg blev altid opdraget med, at man ikke måtte lyve, men så til min store rædsel fandt jeg ud af at julemanden ikke fantes, men det kunne jo ikke passe, for min mor havde jo sagt at han gjorde, og jeg skulle opføre mig ordentligt, eller fik jeg ikke nogle gaver af ham! Og min mor lyver jo ikke, det havde hun jo lært mig! (Så bryder systemet fuldstændig sammen, for hvad ellers bliver der løjet om? børn er jo ikke dumme, selv om de tit bliver behandlet sådannet).
Kan huske da hun første gang fangede mig i en løgn, da opførte hun sig som om jeg havde stukket hende i hjertet med en kniv, simpelhen de værste jeg overhovedet kunne gøre....men hun løj jo selv for mig????
Dette eks. kan overførers til rigtig man ting "vi" bilder vores børn ind, og hvorfor? For egne egoistiske glæder, eller fordi hvad? Og hvad ville jeg selv sige, hvis jeg havde børn? Hvad skal jeg sige til andre børn og børn i familien der spørger? Skal jeg lyve for dem, eller fortælle at deres forældre er løgnere? Uanset hvad er man fanget.
Skal siges at jeg godt kan forstå sammenhænget nu jeg er blevet voksen, men det kunne jeg ikke da jeg var lille. Kan bare ikke forstå hvorfor vi skal have traditioner der går ud på at lyve og hjernvaske børn. eks. dårlig opførsel ingen gaver, ingen tro på gud, direkte i helvede osv. det er tæt på psykisk totur

Tja.....

Skrevet af P.P., Fredag den 23. november 2012, 21:59

Kan godt følge dig,- man skal jo ikke hverken lyve eller hjernevaske børn,- skræmme dem med helvede osv....
-jeg kan dog ikke se, børn tager skade af, f.eks. at deres far klæder sig ud som Julemand Juleaften,- og de skal finde ham, så får de måske gaver.... det er med til at gøre Jul sjovt-og spændende,- men man skal selvfølgelig på et senere tidspunkt fortælle dem sandheden, -men tror dog ellers de fleste finder ud af det selv!
Derimod er det langt værre med de stakkels hjernevaskede børn, der tvinges til at lære og følge koranen,- og den løgnagtige tro islam helt fra de er helt små,- med alt det, der følger med!!
For der kan vi snakke om hjernevask og manglende frihed samt manglende respekt for menneskets eget valg!

Skal der være plads til kirken i DK?

Skrevet af Robin, Fredag den 23. november 2012, 12:59

Det rigtige og relevante spørgsmål er selvfølgelig om der overhovedet skal være plads til en (stats)kirke i Danmark.

att Line

Skrevet af Steven, Fredag den 23. november 2012, 12:16

Du tager da helt fejl, tror du virkelig juletraditionerne stammer fra kristendommen? Stort set alle traditionerne er hedenske, og er blevet adapteret af kristendommen, så at f.eks. ateister fejrer jul, har sådan set ikke noget med kristendommen at gøre, medmindre de synger nogle af de kristne julesange.

Desuden, så længe folkekirken får statsstøtte, er der lige adgang for alle, og man kan ikke tillade sig at blive bitter over dette. Hvis man vil holde folkekirken lukket, sådan at kun kristne må komme ind, så skal den skæres helt væk fra staten, og have lov til at stå på egne ben. Vil da være en dejlig økonomisk lettelse. Så kan dem som vælger at være medlem stå med en større regning, og dem som ikke ønsker at spilde deres penge på det, få lov at bruge dem på hvad de finder relevant.

Nisser hører hjemme i kirken....

Skrevet af Karsten, Fredag den 23. november 2012, 12:08

Selma Lagerløf har i en af sine Krisuslegender? beskrevet oprindelserne til nisserne. Eva og Adam fik en masse børn. En dfag kom Herren, altså Gud lige forbi. Og Eva og Adam fik travlt med at vaske deres børn. Dem, de ikke nåede at vaske, gemte de væk. Og fik således ikke del i Herrens velsignelse. Og de gemte sig så sidenhen i huler mv. Og blev til nisserne...

Og det der med at nisser er rastløse afdøde sjæle har jeg altså hørt før?!?

Nissen er en gammel nordisk skik, som intet har med julen at gøre - og dog. I julen skulle nissefar nemlig have behandles godt og have grød, helst sød, med en stor smørklat smør i. Ellers kunne han godt finde på at drille - eller være endnu: lave ulykker.
Og sørge for at gården ikke gik så godt.

Gårdbo hedder en dansk journalist og tv-vært. Hvor tror I dette navn kommer fra? Bor på en gård ---- men ofte hed nissen altså Niels Gårdbo.....eller Nis Gårdbo....

Og ja, de asa-troende ville ikke opgive troen på gårdboen (eller gårdmanden) og derfor blev kristendommen her i Norden iblandet troen på nisserne, præcis som kristendommen i Afrika er iblandet den lokale tro på hekse f.eks. [visse steder i Afrika er der en heks som flyver.....på en kost...for at indhente de tre hellige tre konger....] Og i Latinamerika og i Sydamerika er kristendommen også iblandet lokalt islæt, f.eks. fejrer man i Mexixo Las dias de las muertos på den dag hvor USA fejrer Halloween. Oprindeligt en gammel førkristen skik som blev optaget i kristendommen, præcis som romernes fejring af Sol Invictus (den livgivende udødelige sol) blev fejret den 25. december...

Kan I se ønsteret nu...

Matt 2,1-12

Skrevet af The Watcher, Fredag den 23. november 2012, 14:37

De vise mænd

v1 Da Jesus var født i Betlehem i Judæa i kong Herodes' dage, se, da kom der nogle vise mænd fra Østerland til Jerusalem v2 og spurgte: »Hvor er jødernes nyfødte konge? For vi har set hans stjerne gå op og er kommet for at tilbede ham.« v3 Da kong Herodes hørte det, blev han forfærdet, og hele Jerusalem med ham. v4 Og han sammenkaldte alle ypperstepræsterne og folkets skriftkloge og spurgte dem, hvor Kristus skulle fødes. v5 De svarede ham: »I Betlehem i Judæa. For således er der skrevet ved profeten:

v6 Du, Betlehem i Judas land, du er på ingen måde den mindste blandt Judas fyrster. Fra dig skal der udgå en hersker, som skal vogte mit folk, Israel.«

Hvor står der noget om 3 konger i teksten?

Overtro er mangle på tro

Skrevet af The Watcher, Fredag den 23. november 2012, 12:06

Hvad mon kom først hjulet eller solen?

Troede kirken var altomfavnende men.............

Skrevet af Peer, Fredag den 23. november 2012, 11:58

Jeg kan kun sige FØJ... Folkekirken kan godt lægge hus til af-/udviste asylansøgere med muslimsk baggrund, som på helt lovlig vis har fået deres ansøgning behandlet og afgjort, men som følge af et afslag, med kirkens velsignelse benytte det hellige hus til at skjule sig i. Når det så handler om en tradition de fleste danskere dyrker - nemlig julen med nisser, julemænd, familiemæssigt samvær, god mad og, ja selvfølgelig også, gaver så bliver dørene til kirken lukket.
Forstå det, hvem som kan, men for mit eget vedkommende så kan netop denne sag være det der endeligt får mig til at melde mig ud af folkekirken. Jeg er ellers både døbt, konfirmeret og gift i kirken.

Nisser i kirken ?

Skrevet af Kurt Nielsen, Fredag den 23. november 2012, 10:56

Hører kirker overhovedet til i nisseland ?

Kirkens omdømme

Skrevet af Claus, Fredag den 23. november 2012, 10:54

Som jeg ser det handler det her ikke udelukkende om nisser. Det handler om hvad kirken står for. Julens oprindelse har med biblen og jesu kristi fødsel at gøre. Senere hen har julen udviklet sig til en tradition som handler om gaver, julekalendre, nissemænd, julemænd osv. Det fjerner altså fokus på hvad det i virkeligheden handler om. Derfor går denne diskussion på, hvor meget kirken skal opgive for at trække folk i kirken.
For mig at se, handler det ikke om bare at få folk i kirke, men også om hvem er det der kommer i kirken (kvantitet/kvalitet funktionen). Når man giver afkald på værdier, for at tiltrække den bredde befolkning, må man som kristen kirkegænger blive harm over at se de ændringer der sker.
Jeg kan derfor godt forstå Lars Bo, når han synes nisser ikke hører til i kirken, da de ikke er en del af de værdier den kristne tro bygger på.
For mig er kirken et sted hvor man dyrker den kristne tro, og tilkendegiver at man er kristen. Religion er ikke til for at være underholdende, men et sted hvor kristne kan stå sammen. Hvis folk vil underholdes kan de se fjernsyn, tage i tivoli, gå i byen eller andre steder hvor det er temaet. Jeg mener kirken skal holde på deres værdier og de folk som holder af kirken, frem for at give efter for den bredde befolkning.
Skrevet af en glad ateist! :D

!!!

Skrevet af Line, Fredag den 23. november 2012, 10:51

Selvfølgelig hører nisser ikke til i kirken, og nisser har hverken noget at gøre med kirken eller med julen for den sags skyld.

Julesange synges for at fejre Jesu fødsel - det er først senere hen, hvor folk har taget afstand til traditionerne og har glemt den egentlige grund til at fejre jul, hvor pladsen er 'udfyldt' med meningsløse traditioner som kun omhandler nisser og at give gaver til hinanden.

nisser i kiirken

Skrevet af winnie pedersen, Fredag den 23. november 2012, 09:56

Nej nu må det altså høre op. Selvfølgelig skal der være plads til julenisser i kirken. Med den holdning Lars Bo udviser givet et tydeligt billede af, hvorfor så mange kirker står tomme. Kirken skal ikke være så kedelig.
venlig hilsen
Winnie

¤_0

Skrevet af The Watcher, Fredag den 23. november 2012, 09:54

Der er for mange mennesker med en IQ på under 666

Hmm.....

Skrevet af Pedersen, Fredag den 23. november 2012, 22:06

UHA,-men det var da ikke rart om den LÅ på 666!!!

Nisser !!

Skrevet af Erik, Fredag den 23. november 2012, 09:49

Er det hele ? ikke ved at vaere lidt for pinligt ??? Foerst juletraeer & nu nisser & naeste gang lad den gaa.
Fjat og atter pjat

Kristne og muslimer

Skrevet af Jan Kauffmann, Fredag den 23. november 2012, 09:41

Er der forskel på kristne og muslimer?
Muslimerne har i år deres Egedalsvænge, de kristne får nu deres nisse opgør.

Puhh altid noget med religiøse, mest intolerance.

Kathrine

Skrevet af Kathrine, Fredag den 23. november 2012, 09:30

Kunne man ikke rette kommentaren, lad de små børn komme til mig til:
Lad de små nisser komme til mig.