Chipsproducenten Kims og dens frontfigur, den fiktive Jørgen, er røget ud i lidt af et stormvejr, efter flere danskere har beskyldt firmaets nye reklame for at være racistisk. Nu trækker Kims i land og klipper Jørgen ud af reklamen.

Den danske chipskonge Kims har udvidet sortimentet med knasende chokoladekugler, og i den anledning har producenten lavet en reklame, hvor den faste frontfigur Jørgen optræder med chokolade tværet ud i hele ansigtet. Til lyden af den eksotiske bongotromme fortæller Jørgen, at han ikke er brun, fordi han har været på Gran Canaria, men han 'er brun, fordi han skal fortælle om sine nye chokoladekugler'.

Og det er faldet flere forbrugere for brystet. På Kims Facebook-side vrimler det med beskeder fra danskere, der kalder reklamen racistisk. Især et opslag fra Facebook-brugeren Nicole Jacqueline Obovo Emore har sat debatten i gang:

'Jeg bliver mødt af Jørgen fra KiMs. Hans ansigt er fuldstændig overdækket med mørk chokolade. Det eneste man kan se er hans øjne og lyserøde læber, der titter frem,' skriver Nicole Jacqueline Obovo Emore, der hurtigt prikkede til sin veninde, som hun sad og så tv med:

'Har Jørgen lige kørt Blackface!?' spørger min veninde højlydt, da tv-reklamen afslutter med lyden af bongotrommer. 'Ja, det var fandeme Blackface,' svarer jeg med stramme mundvige,' skriver Nicole Jacqueline Obovo Emore.

'Blackface' er et begreb, der bruges om det, at en hvid person imiterer en sort person ved at male ansigtet sort eller brunt.

Nicoles Facebook-opslag har tiltrukket sig en del opmærksomhed fra andre rasende danskere. Derfor har Kims nu trukket opslaget tilbage.

»Vi trak den tilbage sidste torsdag, fordi der kom ret kraftigere reaktioner. Vi ønskede ikke at støde folk,« siger marketingschef hos Kims Lars Christensen.

Men i første omgang modtog Nicole et andet svar. På Facebook skrev den fiktive 'Jørgen':

'Jeg har lavet reklamen for at vise jer min nye chokolade. Derfor har jeg malet mig ligeså brun i hovedet som chokolade. Det er et gammelt købmandstrick, jeg har lært – guderne ved hvor! Det var ikke meningen, at den skulle opfattes anderledes. Jeg ville bare vise jer, at det er okay, at man får det i hele hovedet, når der smovses,' skriver en medarbejder hos Kims i skikkelse af Jørgen.

Det var dog ikke et argument, Nicole Jacqueline Obovo Emore giver meget for:

'Efter at have set tv-reklamen i går aftes føler jeg mig utroligt krænket. Ikke kun fordi det er et dårligt forsøg på at ligne en person, der har proppet sig selv så meget i chokolade, at det tilfældigvis er smurt ud over hele ansigtet. Det er også krænkende, fordi jeg som afrodansker ikke kan undgå at lægge mærke til den tydelige opstilling. Jeg kan ikke undgå at høre, at der i reklamefilmen er indsat bongotrommer i baggrunden. Og jeg kan ikke undgå at høre Jørgen sige, “Jeg er brun, fordi…”.' skriver Nicole Jacqueline Obovo Emore, der spørger 'Jørgen', om bongotrommerne også er et 'gammelt købmandstrick'.

Derfor skrev den fiktive Jørgen kort efter på Facebook, at de fjernede det.

Henning Jacobsen, der spiller rollen som Jørgen i Kims-reklamerne.
Henning Jacobsen, der spiller rollen som Jørgen i Kims-reklamerne. Foto: Uffe Weng
Vis mere

Efter Kims har skåret 'Jørgen' ud af videoen, har flere klaget over, at Kims tager hensyn til 'hyklere' og 'folk med ondt i røven'.

Men marketingschefen hos Kims mener ikke, at der kun er tale om en enkelt, der er blevet stødt.

»Det afspejler en procentdel, og det er nok for os. Derfor skar vi Jørgen ud af reklamefilmen,« siger Lars Christensen.

Se Nicole Jacqueline Obovo Emores opslag her, hvor hun samtidig har filmet den oprindelige reklamefilm, som altså nu er ændret:

Det er ikke første gang, Kims anklages for racisme. I en reklamefilm for nødder har nøddespecialisten Michael Madsen en talefejl, der gør, at han ikke kan sige M. Derfor siger han 'snager af nere' i stedet for 'smager af mere'. Efter klager fra forbrugere, blandt andet fra African Empowerment Center, blev Radio- og Tv-nævnet inddraget i sagen, men de endte med at give Kims ret i, at der var tale om et humoristisk indslag. Chipsproducenten slap altså uden konsekvenser.