Magasinet Cover kom i modvind i sidste måned over et billede af en ultratynd model. Debatten har ført til et nyt, etisk regelsæt i modebranchen med obligatoriske sundhedstjek af modeller, men ikke alle støtter tiltaget.

Modebranchens Etiske Charter, der blev fremlagt tidligere på ugen, omhandler blandt andet et obligatorisk sundhedstjek af modeller under 18 (alle under 25 fra 2017) for at sikre, at alle er sunde og raske – og ikke i risikogruppen for at udvikle en spiseforstyrrelse.

Eva Kruse, der er administrerende direktør i Danish Fashion Institute (DAFI), fortæller til bt.dk, at hun indtil videre kun har fået positive tilkendegivelser på det nye regelsæt, som alle medlemmer skal underskrive for at få lov til at deltage i det officielle program under Copenhagen Fashion Week, der bliver afholdt to gange årligt.

Men ikke alle er begejstrede.

Smykkedesigneren Mai Manniche, der ejer JewlsCph og er kendt fra tv-programmet ’Kræsne købere’, kalder i et opslag på Facebook det nye regelsæt er en ’heksejagt’ på slanke kvinder og nægter at underskrive.

Mai Manniche raser over modebranchens nye regelsæt på Facebook.
Mai Manniche raser over modebranchens nye regelsæt på Facebook.
Vis mere

»Det er et fuldstændig vanvittigt forslag, og DAFI skal ikke diktere virksomhedernes strategi. Vi har selvfølgelig selv en stor interesse i at tingene foregår på alle måder ansvarligt. Men DAFI's vægttyrani kan jeg ikke bakke op om - jeg vil ikke være med til at gøre slanke kvinder syge. I øvrigt er det jo så tankevækkende, at man ikke har sat en øvre BMI-grænse. Al den stund, at fedme jo udgør en reel og meget alvorlig trussel mod sundheden. Hvad angår den konkrete sag, så er det helt principielt for mig, at jeg ikke mener en brancheforening kan diktere dens medlemmer på denne måde - uanset indhold,« uddyber Mai Manniche over for bt.dk i en mail.

Hun mener, at Cover-sagen har fået hele landet til at gå amok.

»Uden at kende til den unge kvinde (modellen i Cover, red.) er der mange, som mobber hende, kalder hende psykisk syg og på mange måder chikanerer en kvinde, som er for tynd. Det er helt vildt, at alle går så meget op i dette - vi er enige, hun var for tynd. Endnu flere er for tykke. DAFI skulle hellere bruge krudtet på at samle branchen og gøre det bedste for dens medlemmer og vores interesser - frem for at stirre sig blind på en vægtnål og lade sig forføre af 'folkedomsstolen' og skabe spøgelser,«, tilføjer hun.

Eva Kruse stiller sig uforstående overfor Mai Manniches kritik.

»Jeg er slet ikke enig med Mai, jeg synes, hun læser det helt forkert. Det her er på ingen måde en hetz mod slanke mennesker. Men vi ved, at modeller, der lever af deres krop og udseende, er en særlig udsat gruppe, som vi som branche gerne vil tage hånd om. Det kommer ikke til at betyde, at der ikke længere er slanke modeller, men bare at der ikke er nogen, der er for tynde til at opfylde vores ønske om et sundt kropsideal,« siger Eva Kruse.

Mai Manniches egen vægt har før været genstand for debat i medierne og måske netop derfor føler hun stærkt for emnet.

»Jeg kender selv den grove chikane, man kan blive udsat for som slank og er træt af den uværdige sygeliggørelse, det medfører. For mig handler det om sundhed - og så har vi jo forskellige kroppe. Du ser ud på én måde, jeg på en anden, og det skal vi hver især have lov til uden at få en psykiatrisk diagnose. Tankevækkende nok er det især slanke kvinder, som udsættes for så grov chikane, mens det stort set aldrig påtales hos mænd,« forklarer designeren.

Hvis Mai Manniche og JewlsCph ikke tilslutter sig regelsættet, vil hun for fremtiden ikke kunne være del af Copenhagen Fashion Weeks officielle program.