Radikal islamisme er en reel og voksende trussel mod det danske samfund, og det er på tide, at politikerne vågner op.

Sådan siger retspsykiater og forfatter Henrik Day Poulsen, der står bag en bog om fanatisme og jævnligt møder islamismen i sit arbejde med kriminelle.

Den erfarne retspsykiater støtter den tidligere islamist og prædikant Ahmed Akkari, som i går i et opsigtsvækkende interview i BT advarede mod sine gamle trosfæller. Ifølge Akkari hverver de islamistiske miljøer i stigende grad kriminelle og udstyrer dem med et religiøst had til det danske samfund. Troen bruges til at retfærdiggøre lovbrud og angreb på danske interesser og værdier, fortæller den tidligere imam, og det billede genkendes af Henrik Day Poulsen.

- Når vi undersøger kriminelle unge med indvandrerbaggrund, spiller islamisme ret ofte en rolle. De har fået indprentet et fuldstændig fordrejet verdenssyn, hvor det direkte eller indirekte er o.k. at begå vold eller røve en bank, fordi hele tilværelsen er en kamp mellem Danmark og islam, hvor de er på den gode side. Og når de bliver anholdt og straffet, tror de igen, det er udtryk for den kamp. At det er på grund af racisme.

De kan simpelthen ikke se, at det, de har gjort, er forkert. Det er meget svært at bekæmpe kriminalitet, som sker med det udgangspunkt, og derfor er det en enormt farlig udvikling, siger Henrik Day Poulsen.

Ifølge retspsykiateren er det især de svageste medlemmer af indvandrermiljøerne, der er til fals for stærkt konservative og konfliktsøgende religiøse miljøer.

De samme metoder

Han sammenligner hvervemetoderne med dem, der findes i rockermiljøer, terrorgrupper og tidligere tiders rædselsregimer.

- Rent psykologisk er det fuldstændig det samme, der sker i de forskellige miljøer. Man finder mennesker, der har svært ved at forstå og tackle verden og udstyrer dem med en enkel og unuanceret forklaring på alt. Samtidig giver man dem et tilhørsforhold til et broderskab, som bekræfter den opfattelse og fungerer som et skjold mod alt det forvirrende. Da Hitler fortalte tyskerne, at de var alle andre overlegne, og at alle ulykker var jødernes skyld, brugte han præcis de samme principper, som islamisterne bruger i dag. Nu er ulykkerne bare danskernes skyld, siger han.

Ligesom Ahmed Akkari frygter Henrik Day Poulsen, at islamisternes hvervning af nye trosfæller på sigt kan få alvorlige konsekvenser for det danske samfund.

Derfor bør der allerede nu skrides ind, mener han. Ifølge retspsykiateren bør det ske ved at nedbryde de parallelsamfund, der adskiller mange gennemsnitlige danskere og indbyggere med anden etnisk eller religiøs baggrund.

- I forbindelse med sager om førtidspension møder jeg tit mennesker, som har boet her i landet i årtier, men som ikke taler et ord dansk, og som end ikke ved, at Danmark er et demokrati.

Vi må stille krav

Det er konsekvensen af, at vi stort set ikke stiller krav til deltagelse i samfundet. Hvis man som barn vokser op i sådan en verden, er det klart, at man føler sig marginaliseret og klarer sig dårligere, når man møder det øvrige Danmark i skolen og senere arbejdslivet.

Og det er præcis den følelse, som ekstremisterne udnytter. Hvis vi skal det til livs, er vi nødt til at lade være med at være naive og begynde at stille flere krav til den enkeltes integration, siger Henrik Day Poulsen.

Samtidig bør det danske samfund indstille enhver form for positiv særbehandling af muslimer og folk med anden etnisk baggrund, mener han.

- Hvis du giver positiv særbehandling, hjælper du ekstremisterne med at male et billede af, at de er en gruppe med særlige rettigheder.

Derfor er det for mig at se eksempelvis også fuldstændig forkert at bøje traditionelle danske værdier ved kun at tillade halalkød på hospitaler og skoler.

Det er en diskussion, som vi er nødt til at have, selvom den kan virke hård, siger Henrik Day Poulsen.