Idræts- og kulturhuset Prismen på Amager i København har set sig nødsaget til at lukke på ubestemt tid. Det sker, efter en række alvorlige situationer med hærværk og trusler mod de ansatte. Lederen af Amager Kultur kalder situationen for 'alvorlig'.

Igennem en periode har idræts- og kulturhuset Prismen på Amager i København oplevet hærværk og trusler om vold mod de ansatte fra en gruppe unge drenge fra lokalområdet. Situationen er nu blevet så alvorlig, at lederen af Amager Kultur, som står bag Prismen, har set sig nødsaget til at lukke institutionen på Holmbladsgade, indtil det hele er faldet til ro.

Det kan man læse på Prismens Facebook-væg og på Prismens hjemmeside.

Til BT forklarer lederen af Amager Kultur, Bjarne Fey, hvordan situationen er nået så vidt, at en lukning er blevet aktuelt for idræts- og kulturhuset, som ugentligt har tusindvis af brugere.

»Det handler i første omgang om at få ro på de indre linjer, og vi skal have afklaret, hvad der sker med de uheldige elementer, som på det seneste har udøvet hærværk og truet personalet. Vi har anmeldt to personer - som står i spidsen for en mindre gruppering af lokale unge - for hærværk og vold. Vi har eksisteret i Holmbladsgade i ti år, og der har vi haft en god dialog med de udsatte grupper, men den her situation er meget alvorlig,« forklarer Bjarne Fey.

En del af den hærværk, der er blevet begået mod Prismen, består i knuste ruder, mens truslerne mod personalet på stedet har haft en helt anden, alvorlig karakter. Det fortæller Bjarne Fey.

»Der har både været direkte og indirekte trusler. De har blandt andet handlet om at brænde personalets biler af og direkte trusler om vold. Hvis det har været deres hensigt at skræmme personalet, så er det lykkedes,« siger han.

Der er endnu ingen tidshorisont på, hvor længe Prismen, der både huser en sportshal, restauranter og forskellige lokaler, der kan benyttes til alt fra yoga, senoir-gymnastik, breakdance og meget mere, vil være lukket. Bjarne Fey forventer dog ikke, at det vil vare alt for længe.

Politiet er som nævnt blevet involveret i sagen, det samme er SSP- og gadplansarbejdere. Og der skal findes en løsning på problemet.

»Vi har forsøgt med samtaler i 14 dage, men det har ikke virket. Derfor har vi besluttet os for at involvere politiet. De unge er ikke tilfredse med det, vi gør. Og så svarer de igen med hærværk og trusler, og det kan vi selvfølgelig ikke acceptere. Jeg er tilhænger af konsekvens og dialog - vi anmelder dem, når de laver hærværk, men vi vil ikke skubbe dem op i nogle hjørner, og vi vil gerne tale med dem. Jeg vil sige til dem, at de kan komme og snakke med os, men det bliver på vores vilkår,« siger Bjarne Fey, der fortæller, at de unge, som er årsagen til lukningen, er 'lokale rødder med anden etnisk herkomst end dansk'.

»Nu skal vi i gang med at afdække, hvad der ligger til grund for, at de bliver så vrede på os, at de tyer til hærværk og trusler. Det kan jo være, at de har et andet budskab end bare smadrede ruder,« siger han.