Dramaet i en af Danmarkshistoriens længste kampe for et dansk slot er langtfra slut. Nu er greven og komtessen blevet sendt til inkasso – og en sag i fogedretten venter.

I knap 20 år har grevefamilien bag Gisselfeld slot på Sydsjælland været i kamp om, hvem der har rettighederne til at bo på slottet og besidde den prestigefulde titel som slottes overdirektør.

Midt i juni satte Østre Landsret, hvad der lignede et punktum i sagen, da retten afviste at behandle en strid mellem to grene af familien. Det var grev Ulrik Danneskiold-Samsøe og hans niece, Erica Danneskiold-Samsøe, der havde anlagt sagen i håb om at få slottet tilbage, efter at Ericas far, grev Erik Danneskiold-Samsøe, mistede det i en bizar arvestrid. Siden har hans storesøsters datter Helene Danneskiold-Samsøe haft æren at være slotsfrue og overdirektør på Gisselfeld – og den rolle har hun fortsat efter rettens afvisning af sagen.

Sidenhen kom det frem, at greve-brødrene Erik og Ulrik Danneskiold-Samsøe samt Erica Danneskiold-Samsøe tilsyneladende ikke helt har opgivet kampen for slottet, og at de har ansøgt om at få sagen afprøvet ved højesteret.

Men nu er der atter en overraskende udvikling i sagen. Grev Ulrik Danneskiold-Samsøe og komtesse Erica Danneskiold-Samsøe har nemlig ikke betalt de sagsomkostninger, som de blev pålagt i forbindelse med sagen i Østre Landsret. Og derfor har Gisselfelds bestyrelse valgt at sende greven og komtessen til inkasso.

Det oplyser bestyrelsesformand for Gisselfeld Slot, Anker Laden-Andersen, til BT.

»De har simpelthen ikke villet betale, og derfor har vi måttet sende dem til inkasso. Så nu bliver sagen sendt i fogedretten, så fogedretten kan udtage pant«, siger han.

Gisselfeld Slot på Sydsjælland har i flere årtier været omdrejningspunkt i en bizar familiestrid i den adelige familie Danneskiold-Samsøe.
Gisselfeld Slot på Sydsjælland har i flere årtier været omdrejningspunkt i en bizar familiestrid i den adelige familie Danneskiold-Samsøe. Foto: ALLAN LUNDGREN
Vis mere

Beløbet, som greven og komtessen skylder Gisselfeld, lyder på omkring 175.000 kroner. Og selv om det måske kan virke lidt drastisk, at greven og komtessen skal i fogedretten for at betale til et slot, som de fortsat kæmper for at få, så er der ifølge Anker Laden-Andersen ingen anden udvej.

»Jeg er jo rigtig træt af, at de ikke bare betaler. De må have en forståelse for, at vi ikke bare kan eftergive flere hundrede tusinder kroner,« siger han med henvisning til, at den professionelle bestyrelse på Gisselfeld, som i sin tid blev dannet under netop grev Erik Danneskiold-Samsøes tid som slotsherre, har til formål blandt andet at sørge for, at slottet drives økonomisk forsvarligt.

Den langvarige kamp for Gisselfeld slot strækker sig helt tilbage til 1975, hvor grev Erik Danneskiold-Samsøe overtog Gisselfeld og overdirektørtitlen efter sin far.

Greven blev modarbejdet af en anden gren af familien, Lassen-grenen, der også gerne ville have fat i slottet. Senere kom grev Erik også på kant med slottets bestyrelsen, der afsatte ham som overdirektør, da man mente, at han var uegnet til at drive slottet.

Grev Erik Danneskiold-Samsøe sammen med sin datter komtesse Erica Danneskiold-Samsøe,
Grev Erik Danneskiold-Samsøe sammen med sin datter komtesse Erica Danneskiold-Samsøe, Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Bestyrelsen tilbød dog, at hans eneste barn, komtesse Erica Danneskiold-Samsøe, kunne overtage posten efter sin far.

Men Erik Danneskiold-Samsøe mente i første omgang ikke, at det ville være rigtigt, at en kvinde skulle overtage posten. Ifølge et ældgammelt testamente fra 1701 – slottets såkaldte fundats - har mænd nemlig forret til at arve frem for kvinder. Og når nu Erik Danneskiold-Samsøe havde en lillebror - Ulrik - der gerne ville arve titlen, mente familien, at det skulle være ham, der skulle blive den nye slotsherre.

Først forsøgte Erik Danneskiold-Samsøe sig dog med flere retssager for selv at vinde slottet tilbage, da han mente, at han uberettiget var blevet afsat som overdirektør. Men han tabte dem alle, og i 2010 måtte han forlade slottet. Samtidig opgav han - blandt andet på grund af de mange sagsomkostninger - at kæmpe videre for slottet i eget navn.

Da retssagerne var afsluttet, skulle Gisselfeld finde en ny overdirektør, og Erica Danneskiold-Samsøe blev tilbudt stillingen.

Gisselfeld er et af landets største godser.
Gisselfeld er et af landets største godser. Foto: KARL NORD
Vis mere

Den unge komtesse følte sig dog noget presset, da hun, ifølge en beretning i retten, ikke havde særlig lang tid til at svare i, så hun meddelte, at hun ikke kunne tage stilling til sagen.

I stedet besluttede Gisselfelds bestyrelse at tilbyde den næste i arvefølgen, Christina Danneskiold-Samsøe, der er Erik Danneskiold-Samsøes storsøster, stillingen. Hun sagde dog nej tak, hvorefter stillingen blev tilbudt hendes datter, Helene Danneskiold-Samsøe, der er niece til Erik og Ulrik og kusine til Erica.

Helene Danneskiold-Samsøe sagde efter nøje overvejelser ja til stillingen, og siden har hun altså fungeret som overdirektør på slottet, som hun også beboer.

Erik og Ulrik Danneskiold-Samsøe mener dog ikke, at deres niece Helene kan være berettiget til at arve retten til at bo på slottet og til at besidde titlen som overdirektør. Og det er altså derfor, at de i årevis har kørt retssager mod Gisselfeld, da de mener, at enten Erica eller Ulrik Danneskiold-Samsøe skulle have posten i stedet for Helene.

Helene Danneskiold-Samsøe har de seneste mange år fungeret som overdirektør på Gisselfeld.
Helene Danneskiold-Samsøe har de seneste mange år fungeret som overdirektør på Gisselfeld. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

BT har været i kontakt med Ulrik og Erica Danneskiold-Samsøes advokat, Finn Schwarz, der bekræfter, at greven og hans niece har søgt om at få sagen om retten til overdirektørposten behandlet af højesteret. Der er dog endnu ikke kommet svar på ansøgningen.

BT har også forsøgt at få en kommentar fra Erica og Ulrik Danneskiold-Samsøe til inkassosagen, men det er ikke lykkedes.