Flere gymnasier har en voksende andel af elever med indvandrerbaggrund, og det betyder, at etnisk danske børn vælger skolerne fra. Rektorer slår alarm og opfordrer politikerne til at gøre op med de såkaldte ghettogymnasier, som etnisk danske elever i stigende grad fravælger.

Det kan Berlingskes debatredaktør Anne Sophia Hermansen godt forstå. Ja, faktisk er hun selv på samme galej.

'Hånden på hjertet, så ville jeg heller ikke selv anbefale min søn at søge ind på et brunt gymnasium. Jeg under ham tre år med fester, lanciers og nøgenbadning på studieture. At kunne føre frisindede debatter om religion, Muhammed-tegninger og være en del af dansk ungdomskultur med alt, hvad det indebærer af kæresteri, koncerter, pot, frivolitet, korte kjoler og drukture. Hvad ellers?,' skriver hun i en blog på Berlingske.

For så vidt er der tale om en succeshistorie. Flere og flere unge med rødder i ikke-vestlige lande kommer ind på gymnasierne. I 2010/11 var andelen af ikke-vestlige indvandrere og efterkommere i de almene STX-gymnasier 7,4 procent, mens den i 2015/16 var steget til 9,0 procent.

Men der er en bagside af medaljen. De seneste år har udviklingen været, at eleverne i stigende grad deler sig i to etniske grupper, der søger i hver sin retning: De etnisk danske elever og eleverne med rødder i ikke-vestlige lande.

Rektorer på flere af de såkaldte 'ghetto-gymnasier' råber vagt i gevær og vil have politikerne til at gribe ind overfor problemet hurtigst muligt. Det er Anne Sophia Hermansen fuldstændig enig i. Og hun har et klokkeklart bud på, hvordan vi fremover undgår den skæve fordeling af gymnasieeleverne.

'Kvoter. Også selv om vi elsker tanken om frit skolevalg. Også selv om vi ikke vil 'busse' børn og unge fra et område til et andet, og også selv om Institut for Menneskerettigheder sikkert vil hyle op om, at det er diskrimination og sikkert også apartheid. Vi må slet og ret indføre, at gymnasier kun optager max. 25 % elever med ikke-vestlig baggrund,' skriver hun.

Tal fra Undervisningsministeriet viser, at over 20 procent af eleverne var ikke-vestlige indvandrere og efterkommere på 14 almene STX-gymnasier i skoleåret 2015/16. På otte af dem havde mere end hver tredje elev indvandrerbaggrund.