En af Ekstra Bladets tidligere journalister er af en koldkrigsforsker blevet sat i forbindelse med Stasi. Han afviser beskyldningerne.

Han har fået Venstres frihedspris og en række journalistiske hædersbevisninger for at afsløre danskere, der samarbejdede med den østtyske statssikkerhedstjeneste Stasi.

Men nu bliver den tidligere journalist ved Ekstra Bladet, Per Michaelsen, selv sat i forbindelse med koldkrigstidens mest berygtede efterretningsvæsen, skriver Politiken.

Ifølge avisens oplysninger er journalisten identisk med den offentligt kendte dansker, som koldkrigsforskeren Thomas Wegener Friis har fundet oplysninger om i det tyske Stasi-arkiv.

I sidste måned vakte Thomas Wegener Friis stor opsigt, da han fortalte om en hidtil ukendt agent, der skal være af »en helt anden liga«.

- Det, han har gjort, er grimt og har påvirket det danske samfund i negativ retning. Det gør dybt indtryk på mig, , men ville ikke røbe den pågældendes identitet.

Thomas Wegener Friis har »ingen kommentarer« til navnet Per Michaelsen, men ifølge Politikens oplysninger har forskeren selv fortalt flere personer, at det er ham, sagen drejer sig om.

Det hører med i billedet, at Thomas Wegener Friis og en tysk seniorforsker fra Stasi-arkivet tidligere har taget Per Michaelsens arbejde under kritisk behandling i artikler.

I 2009 undrede de sig således over, hvordan journalisten kunne offentliggøre navne og dæknavne på danske DDR-agenter – to år før Stasi-arkivet fik »styr på dæknavnene« på agenter i udlandet.

- Det er næsten (...) umuligt, at Stasi-arkiverne før 1996 har udleveret informationer om »Nelly« og »Gast«, skrev Thomas Wegener Friis og hans tyske kollega i tidsskriftet Arbejderhistorie, hvori de også slår fast, at »Per Michaelsen havde forbindelse til folk fra HV A (Stasis udenrigstjeneste, red.)«.

Anklagerne om at være forsøgt hvervet af Stasi afviser den snart 70-årige journalist dog entydigt. »Nej!«.

- Jeg var bestemt heller ikke den rigtige at gå til, al den stund jeg var på den sorte liste for »undergravende virksomhed« og »anti-sovjetisme«. Jeg blev smidt ud af DDR på Ulbrichts personlige ordre. Politbureauets sikkerhedschef dengang var Erich Honecker. Ni år senere endte jeg i Ruzyne-fængslet i Prag, da jeg kontaktede talsmanden for Charta 77, Jiri Hajek, udenrigsminister under Dubcek, skriver Per Michaelsen, der ikke har reageret på Politikens opfølgende henvendelse.

BNB