Selvom han ikke ved så meget om g-strenge, bh’er og natkjoler, blev Kelwin Kostecki så »vred og fortørnet« over, at en undertøjsbutik kun søgte kvindelige medarbejdere, at han sagsøgte butikken.

Da lingeri-butikken Fleur Bodywear i Tønder sidste sommer søgte en deltidsmedarbejder, fik 25-årige Kelwin Kostecki fra Vejle at vide, at butikken kun søgte piger.

8. juli 2015 skrev en medarbejder fra undertøjsbutikken på Facebook, at de søgte ’en smilende og selvstændig pige’ til ansættelse 15-20 timer om ugen.

Kelwin Kostecki var dengang arbejdsløs og jobsøgende. Da han så stillingsopslaget på Facebook, skrev han derfor til salgsassistenten.

’Hej. Jeg vil gerne ansøge om stillingen, kan jeg det, selvom jeg er mand?’

Han fik et afslag samme dag:

’Hej! Det er desværre ikke muligt da vi skal bruge en pige, som der også står i jobopslaget.’

'Mænd har ret til ligebehandling'

Det afslag var Kelwin Kostecki langt fra tilfreds med, så han kontaktede butikken og bad om en godtgørelse på 25.000 kroner for forskelsbehandling på grund af køn.

»Der er regler om, at man ikke må forskelsbehandle. Derfor blev jeg vred og fortørnet over diskrimineringen. Det er jo det sammen som at sige, der ikke må være mandlige pædagoger eller gynækologer. Vi lever i et moderne samfund i 2016, så mænd har ret til ligebehandling,« siger han til BT.

Jan Rasmussen er ejer af lingeributikken Fleur Bodywear i Tønder, og han mener ikke, det ville være gavnligt for hans butik at have en ung mand ansat.

»Min personlige mening er, at sagen er gået alt for vidt. Det er fuldstændig hen i skoven. Det ville være decideret forretningsskadeligt, hvis vi ansatte en mand til at hjælpe kvinderne i prøverummet. De fleste af vores kunder er modne kvinder, og de ville ikke være begejstrede for, at en ung mand skulle assistere dem med bh’en,« siger han til BT.

Kelwin Kostecki medgiver, at han ikke har så stor erfaring med kvindeligt lingeri. Han tror dog stadig, at han ville være god til jobbet.

Ifølge Jan Rasmussen foretrækker kunderne  kvindelige ansatte. Kan du forstå, nogle kvinder kan føle sig utrygge ved at skulle have en mand med i prøverummet?

»Jeg forstå godt, at nogle kan være utrygge. Men mænd skal også have ret til at søge stillingen. Men så kunne man måske lave en aftale om, at der var en mand og kvinde på arbejde samtidig, som kunne supplere hinanden. Som mand ville jeg måske også være bedre til at give en ærlig mening om, hvordan tøjet ser ud, at hjælpe med teknikken i butikken og det matematiske med regnskaber,« siger Kelwin Kostecki, der lige nu er i gang med en kontoruddannelse og søger elevplads.

Kelwin Kostecki kontaktede sin fagforening og klagede over butikken til Ligebehandlingsnævnet tre dage efter, han havde fået afslag på stillingen. Her bad han om en erstatning på 25.000 kroner for forskelsbehandling på grund af køn.

Der faldt dom i sagen den 26.maj, og Ligebehandlingsnævnet gav Kelwin Kostecki medhold i sin klage. I stedet for 25.000 kroner slap lingeributikken dog med at skulle betale 5.000 kroner.

'Kelwin er en lykkeridder'

Jan Nielsen har valgt ikke at anke sagen og har sendt pengene til Kelwin Kostecki. Men det betyder langt fra, at han er enig i dommen.

Han mener, at Kelwin Kostecki kun søgte stillingen for efterfølgende at kunne indkassere erstatning.

Derudover påpeger han, at der ikke var tale om et officielt stillingsopslag, da den salgsassistent, der efterlyste personale på sin Facebook-side, ikke har personaleansvar, og at opslaget ikke var godkendt af ham, da han var på ferie på det tidspunkt. Butikken ansatte heller ikke nye medarbejdere, da butikken i stedet skulle have ekstra sommerhjælp fra andre butikker.

»Kelwin er en decideret lykkeridder. Han bor i Vejle, og det ville ikke kunne betale sig at tage helt til Tønder for et job med så få timer. Han kan ikke have været oprigtigt interesseret i jobbet, og klager for pengenes skyld,« siger Jan Rasmussen.

Det afviser Kelwin Kostecki dog.

»Jeg er ikke kræsen, og jeg søger alle slags job. Derfor ville jeg gerne være flyttet til Tønder for arbejdet. Grunden til, at klagede over forskelsbehandlingen, er, at jeg synes, det er vigtigt at kæmpe for ligestilling,« siger han.

Kelwin ville anke til EU-domstolen

Jan Rasmussen har ikke meget til overs for sagens forløb.

»Jeg tænker, at Ligebehandlingsnævnet burde holde sig for god til at bruge ressourcer på at dømme sådanne sager. Det er et misbrug af systemet og bureaukratiet. Loven er ikke tiltænkt, at han skal gå rundt og opkræve erstatning,« siger Jan Rasmussen.

Kelwin Kostecki er glad for, at Ligebehandlingsnævnet gav ham ret i sin klage, men han ville have indbragt sagen for EU-domstolen for at få en højere erstatning.

»Det er jo meningen, at dommen skal virke præventivt, og 5.000 kroner er ikke særlig mange penge for en virksomhed,« siger han.

På opfordring af sin fagforening har han dog valgt at lade sagen ligge og acceptere de 5.000 kroner.