Danskerne er godt og grundigt trætte af at få deres cykler stjålet, og derfor bruges der væsentligt flere penge på at sikre cyklerne mod langfingrede cykeltyve end tidligere. Ifølge en ny undersøgelse foretaget af YouGov for Alm. Brand har hver femte dansker fået stjålet sin cykel i løbet af de seneste fem år – men nu ruster danskerne sig altså mod cykeltyveriet ved at sikre deres elskede, tohjulede transportmiddel.

»Danmark er en cykelglad nation. Ni ud af ti danskere har en cykel, og hvert år sælges cirka 500.000 cykler herhjemme, men i kølvandet på de tal følger en kedelig europarekord i cykeltyverier per indbygger. Vores undersøgelse viser, at 23 procent af danskerne har fået stjålet deres cykel i de seneste fem år. Blandt de 18-34-årige har hele 37 procent fået stjålet cyklen i samme periode, og vi kan tydeligt se, at danskerne har fået nok,« siger Kristjan Jørgensen, der er pressechef i Alm. Brand.

Alm. Brand har siden 2010 oplevet en stigning på 376 procent i salget af cykelforsikringer på særligt dyre cykler, og i brancheorganisationen Forsikring og Pension peger man på, at dyre el- og motionscykler ofte er målet for organiserede tyvebander, og at netop denne tendens har fået danskerne til at fokusere mere på sikring.

»Det er et faktum, at der bliver stjålet mange cykler, og tendensen i dag er, at det i høj grad er organiseret kriminalitet. Der er bander, der kommer med lastbiler og tømmer hele cykelskure eller stativer. Vi oplever også, at der bliver gået mere målrettet efter de helt dyre cykler - for eksempel racercykler eller motoriserede cykler til 50.000 kroner,« siger Ole Vidstrup, der er konsulent i Forsikringsoplysningen ved Forsikring og Pension, og fortsætter:

»Det får folk til at investere i meget dyre låse. Men man er ikke altid sikret med dyre låse, da de organiserede bander har boltsakse eller andet materiale, der kan løse opgaven,« siger han.

Kim Møller Nielsen, der er administrerende direktør ved cykellåsproducenten ABUS, mener, at en stærk og forsikringsgodkendt lås er det bedste våben mod tyveknægtene, da det i værste fald forsinker cykeltyven og i bedste fald forhindrer din cykel i at forsvinde.

Hos ABUS har man oplevet en eksplosiv stigning i forespørgsler fra mange danskere, der er trætte af, at en fremmed person har neglet jernhesten.

»Vi kontaktes dagligt af kunder, der gerne vil rådgives og sikres bedre mod cykeltyverier, fordi folk oplever det ret ofte. Vi fik foretaget en befolkningsundersøgelse forrige år, der viser, at 52 procent af de adspurgte på et tidspunkt i livet har oplevet at få stjålet deres cykel. Det er både dyrt og tidskrævende, så vi kan se en klar tendens i, at folk sikrer deres cykler bedre,« siger Kim Møller Nielsen.

Danske forsikringsselskaber udbetalte til sammen cirka 200 millioner kroner i erstatning for cykeltyveri forrige år, da der blev meldt flere end 61.000 cykler stjålet. Flere eksperter har ifølge Alm. Brand vurderet, at det reelle antal cirka er det dobbelte, hvilket svarer til, at der bliver stjålet en cykel hvert syvende minut i Danmark.