Det var kærlighed ved første blik, men nu er det slut for et af Danmarks kendteste grevepar, der tirsdag oplyste, at de skal skilles. BT har set parrets ægtepagt, der løfter sløret for, hvordan formuen skal deles.

Kærligheden kan slå ned som et lyn – også hos de adelige. Og det var tilsyneladende netop det, der skete, da en af en af Danmarks mest kendte grever, Michael Ahlefeldt, for over ti år siden mødte den store kærlighed for anden gang i sit liv. Det skete, da han stødte ind i forretningskvinden Caroline Søeborg Ohlsen ved en fest i København.

»Det hele sitrede og blev kærlighed ved første blik – og bryllup i Kværndrup Kirke i 2006,« fortalte grev Michael Ahlefeldt, der ejer Egeskov Slot på Fyn i et interview med Berlingske, da han sidste år fyldte 50 år.

Men selv den helt store kærlighed kan gå i stykker. Det har man også måttet sande i de adelige gemakker i det fynske. For tirsdag – kun halvandet år efter interviewet med Berlingske - oplyste grev Michael Ahlefeldt og hans kone, grevinden Caroline Ahlefeldt, at parret skal skilles – en beslutning, de har truffet hen over sommeren.

Både greven og grevinden havde dog sikret sig godt, inden ægteskabets indgåelse. Det viser parrets ægtepagt, som BT gennem Tinglysningsretten har fået indsigt i.

Artiklen fortsætter efter billedet

Grevinde Caroline Søeborg Ahlefeldt-Laurvig-Bille og Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille var med, da prins Joachim og Marie Cavallier blev gift i Møgeltønder Kirke i 2008.
Grevinde Caroline Søeborg Ahlefeldt-Laurvig-Bille og Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille var med, da prins Joachim og Marie Cavallier blev gift i Møgeltønder Kirke i 2008. Foto: Jeppe Michael Jensen
Vis mere

Hverken greven eller grevinden skal nemlig ifølge ægtepagten dele ud af deres værdier i forbindelse med skilsmissen, da de begge har fuldstændigt særeje. Det betyder, at de ikke behøver at dele de værdier med hinanden, som de havde, da de indgik ægteskabet. Og dermed er det altså greve Michael Ahlefeldt, som egentlig lyder det fulde efternavn Ahlefeldt-Lauvig-Bille, der løber med det kendte fynske slot, som han er eneejer af.

Det forklarer advokat Ulrik Grønborg, der har ekspertise i skilsmisser og ægtepagter:

»Blandt ægtepar er denne form for særeje meget populær. Det betyder, at de stiller sig som ugifte. At mit er mit, og dit er dit, og vi skal ikke dele, hvis vi går fra hinanden, på nær hvis der er ting, vi har købt sammen,« siger han og tilføjer, at det er en meget udbredt ægtepagt, der også ses hos hr. og fru Danmark. Hovedsageligt er det dog folk med formuer, der gør brug af den slags.

»Ægtepagter bliver jo mere relevante, jo mere man har af formue,« forklarer advokaten.

Og formuer er der en del af hos det fynske grevepar. Michael Ahlefeldt er  9. generation af sin slægt på Egeskov Slot, som han har ejet siden 1992. Dengang betalte han ifølge tinglysningen 27,9 millioner kroner for slottet. I dag ligger den offentlige ejendomsværdi for slottet på 73 millioner kroner.

Den nu 51-årige greve har tidligere fortalt, hvordan han hele sin barndom har vidst, at han en dag skulle overtage det fynske slot efter sin far. Han tog derfor en uddannelse i skov- og landbrug. Overtagelsen af slottet kom dog tidligere, end den unge greve havde regnet med:

»Så en dag i 1992 meddelte min far, der havde udbygget Egeskov til turistmål, at nu kunne jeg godt komme hjem som 27-årig. Da papirerne var skrevet under, sagde han: Du kan gøre med Egeskov, hvad du vil, endog sælge det. Du er velkommen til at spørge mig til råds, men du behøver ikke at følge det. Og så sagde han farvel til godsejerlivet og stak sydpå og levede på en flodbåd de næste fem år,« har greven fortalt til Berlingske.

Han fortalte også, at det var et smukt generationsskifte og meget mindre belastende, end det hans far blev udsat for ved sin overtagelse af slottet.

Greve Michael Ahlefeldt benævner sin far som ’et dejligt fritænkende menneske', som han brugte som sparringspartner, indtil den gamle greve døde som 82-årige.

I samme interview fortalte han også, hvordan Caroline Søeborg Ahlefeldt med glæde har påtaget en stor rolle på Egeskov.

Artiklen fortsætter under billedet

Grev Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille beholder efter skilsmissen Egeskov Slot, som hans familie har ejet gennem ni generationer.
Grev Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille beholder efter skilsmissen Egeskov Slot, som hans familie har ejet gennem ni generationer. Foto: Jeppe Michael Jensen
Vis mere

Hun har blandt andet spillet en stor rolle i festivalen Heartland Festival, som foregår på slottet. Grevinden sidder i selskabets bestyrelse, hvor også hendes kommende eksmand sidder. Direktøren for festivalen Ulrik Ørum-Petersen har oplyst til fyens.dk, at skilsmissen ikke vil få betydning for festivalen.

»Vi har ingen kommentarer i forhold til dette (skilsmissen, red.). Det er en privat sag imellem de to og har i øvrigt ingen påvirkning på Heartland Festival,« har Ulrik Ørum-Petersen skrevet i en e-mail til fyens.dk.

Selv om 48-årige Caroline Søeborg Ahlefeldt altså ikke har udsigt til at få andel i hverken slottet eller sin adelige mands øvrige værdier ved skilsmissen, kommer hun næppe til at lide nød.

Allerede inden sit ægteskab med Michael Ahlefeldt beviste hun, at hun er en dygtig forretningskvinde. Tilbage i 1992 grundlagde hun som kun 23-årig Danmarks første internetbureau Mousehouse. Det blev en succes, hvorefter hun solgte og droslede lidt ned. Siden har hun blandt andet siddet på en række fornemme bestyrelsesposter hos virksomheder som blandt andet Lego, Coop Danmark og Dyrberg/Kern sideløbende med, at hun har arbejdet med Egeskov Slots mange aktiviteter.

De mange gøremål har dog også ført til, at hun to gange har været ramt af stress, og i 2013 fortalte hun åbenhjertigt i et interview, hvordan hun besluttede at droppe 12 bestyrelsesposter for at blive stresssymptomerne kvit.

Grev Michael Ahlefeldt har tidligere været gift med Margrethe Ahlefeldt-Laurvig-Bille, som han også fik to børn. Også det daværende grevepar havde en ægtepagt, fremgår det af tinglysningen.

Selv om grevparret har sikret sig gennem en ægtepagt, kan de dog sagtens alligevel skulle tage stilling til, om visse ting skal deles. Har de for eksempel sammen købt en bil eller et sommerhus som fælleseje, skal det nemlig deles ved en skilsmisse.

»De kan sagtens på ti år have skrabet nogle værdier sammen, som de ejer i fællesskab, og dem må de finde ud af, hvordan de skal dele«, siger Ulrik Grønborg, der også nævner, at der findes noget, der hedder særejekompensation, som man også kan søge, hvis den ene part har en væsentligt mindre formue end den anden. Ofte bliver man ved skøn tildelt nogle få procenter af modpartens formue, forklarer advokaten.

Greveparret er desuden nære venner af prins Joachim, som Michael Ahlefeldt har kendt siden barndommen. Hans forældre var nemlig nære venner med dronning Margrethe.

BT har forsøgt at få en kommentar fra Caroline og Michael Ahlefeldt, men det har ikke været muligt at træffe dem hverken telefonisk eller via mail.

I en pressemeddelelse har parret ifølge fyens.dk oplyst, at de skilles som venner, og at bruddet foregår på udramatisk vis. De betegner deres tid sammen som ’10 uforglemmelige år’ og oplyser, at de ikke har yderligere kommentarer.

»Af hensyn til vores to små børn er det ikke muligt, at vi kommer til at knytte yderligere kommentarer til denne meddelelse. Eventuelle henvendelser om dette private anliggende vil derfor ikke blive besvaret,« skriver parret, der også oplyser, at de fortsat vil spille en stor rolle i hinandens liv.