Den 3-stjernede Michelin-restaurant Geranium i København har haft besøg af Fødevarestyrelsen. Og det resulterede i en rasende smiley og en kæmpebøde.

Førevarestyrelsen har afsløret overtrædelser hos Geranium, der så slemme, at restauranten har fået den sureste sure smiley og skal betale en bøde på 20.000 kroner.

Styrelsen målte 29. september alt for høje temperaturer hos restaurantens kostbare skaldyr. Ferske kammuslinger, ferske østers og ferske krebsehaler blev målt til en temperatur på 8,6 til 9,2 grader, hvilket ligger langt over de tilladte 2 grader.

Temperaturerne havde været faretruende høje over en længere periode, uden at problemet var blevet løst, afslørede papirer på stedet.

»Vi opfatter det som en skærpende omstændighed, at virksomheden over en længere periode har opbevaret skaldyr ved for høje temperaturer – vidende om at temperaturerne var for høje. Virksomheden har haft en viden, som man ikke har reageret på, og det siger os, at virksomheden ikke kender til de vigtige temperatur-regler,« siger Fødevarestyrelsens sektionsleder Martin Birk Hansen til Ekstra Bladet.

Han afslører samtidig, at de ansatte på stedet ikke på stående fod kunne redegøre tilstrækkeligt for, hvordan man bør opbevare fisk og skaldyr.

Desuden fandt Fødevarekontrollen, at lokalerne var møgbeskidte, ligesom køkkenets to eneste håndvaske blev brugt til både håndvask og produktion, ligesom der både blev vasket skeer og opbevaret skuresvampe og opvaskevand.

'Det indskærpes, at lokaler, hvor der findes fødevarer, skal holdes rene og i god stand. Virksomhedens to kølerum fremstår med sorte, grønne og hvide plamager i vækst på underside af hylder og på emballerede syltede hvidløg og virksomhedens opvasker fremstår med snavs i kanterne og på spulehovedet,' skriver Fødevarekontrollen

Geranium er ejet af Saxo Bank-millardær Lars Seier, kendis-kok Rasmus Kofoed og en af verdens bedste tjenere, Søren Ledet.

I en email til Ekstra Bladet skriver hefkok Rasmus Koefod og overtjener Søren Ledet:

'Vi har fået en anmærkning for, at temperaturen i vores ene køleboks ikke var tilstrækkelig lav. Det erkender vi, og vi er utrolig kede af, at vi ikke har været tilstrækkeligt opmærksomme på, at der var problemer med køleboksen. Vi slukkede straks køleboksen og tog en anden og koldere i brug.'