Beskæftigelsen i Danmark vil brage i vejret i de kommende år på en måde, der nærmest aldrig er set. 100.000 nye personer vil komme i arbejde herhjemme frem mod udgangen af 2017.

Men på trods af at beskæftigelsen skyder i vejret, vil ledigheden i samme periode kun falde med en tiendedel, da 10.000 ledige altså forventes at komme i arbejde.

Det vurderer de økonomiske vismænd i deres nye analyse af dansk økonomi ifølge Berlingske.

Professor og overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen forklarer, at beskæftigelsen allerede er steget betragteligt, men det har ikke afspejlet sig i et fald i ledigheden.

»Allerede nu kan vi se, at arbejdsstyrken stiger. Over det seneste års tid har ledigheden fraregnet aktiverede været stort set uændret på 105.000 personer. Men beskæftigelsen er steget med 25.000 personer, hvorfor arbejdsstyrken altså er steget,« siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Kigges der frem mod 2025, vil beskæftigelsen stige med voldsomme 250.000 til et historisk højt niveau oppe omkring tre millioner.

Men ifølge overvismanden vil kun omkring en tredjedel af den stigende beskæftigelse komme fra dem, der er arbejdsløse lige nu.

»Resten skyldes, at arbejdsstyrken vokser, og folk så at sige kommer løbende ind ude fra skoven,« siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

De mennesker, der »kommer løbende fra skoven« er eksempelvis de unge mennesker, der er gået i gang med en uddannelse, fordi de ikke har kunne finde et arbejde, og mange fra Polen, Tyskland og Sverige der er rejst hjem, mens tiderne i Danmark har været dårlige. En del af dem og flere til vil vende tilbage til det danske arbejdsmarked.

De senere års reformer som blandt andet løbende ændrer aldersgrænsen for at modtage efterløn og efterløn, vil også øge arbejdsstyrken frem mod 2025.

Hvis fremgangen i beskæftigelsen over de kommende år bliver større, end vismændene venter, kan det skabe flaskehalse og lønpres, der svækker konkurrenceevnen og skader dansk økonomi, sådan som det er sket flere gange før.

Endnu er der ikke klare tegn på, at der er ved at komme flaskehalse herhjemme, vurderer vismændene, som blandt andet henviser til den fortsat ret afdæmpede lønudvikling.

»Men det gælder om at passe på, for nogle gange kommer fremgangen hurtigere end ventet. Det kan ske, hvis tiderne bliver bedre, og alle lige pludselig vil bruge alle de penge, de har sparet sammen på kort tid,« siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.