Ved du noget om sagen, eller kender du til en lignende episode? Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.

Ejer af cateringfirmaet Madplan, Jens Meldgaard, vil rigtig gerne ansætte nogle flygtninge i sin virksomhed i Aarhus, men han har gennem et helt år løbet panden mod en mur.

»Jeg vil rigtig gerne påtage mig et samfundsansvar og ansætte nogle flygtninge, og derfor henvendte jeg mig til jobcentret i Aarhus Kommune, da den første store bølge kom, og de gik på motorvejen. Men det er et helt år siden, og jeg har stadig ikke fået ansat nogen,« siger Jens Meldgaard til BT.

Henvendelsen satte en meget træg proces i gang, fortæller virksomhedsejeren.

»Jeg oplevede, jeg ikke kunne komme af med min ansvarsfølelse og gøre min pligt som dansker for at hjælpe de her mennesker i vej. Da jeg kontaktede kommunen, kørte det hele bare i ring. Jobcentret henviste mig til kommunen, som henviste mig til Dansk Flygtningehjælp, som henviste mig til jobcentret igen,« forklarer han.

Han understreger, at han ikke har nogen krav til, at de kan tale dansk, og at han er ligeglad med, hvad de tror på, eller hvor de kommer fra.  De eneste to krav er, at de er renlige og har lyst til at gøre en indsats.

Efter at sagen havde kørt i ring, og der ikke var sket noget, forsøgte Jens Meldgaard igen at kontakte jobcentret. Og da kom der da ogå en virksomhedskonsulent på besøg i hans firma. Hun fortalte, at hun ville kontakte Jens Meldgaard inden for 14 dage med kandidater til jobbet.

Men da der var gået 15 dage, rykkede ejeren af cateringfirmaet og fik svaret, at der tilsyneladende ikke var kandidater til jobbet. Og der blev Jens sur.

»Det kan simpelthen ikke passe,« siger han og understreger, at der er flere hundrede flygtninge i Aarhus Kommune. Det drejer sig ifølge Aarhus Stifttidende om 800 flygtninge.

Ud af frustration stod Jens Meldgaard i sidste uge frem i Aarhus Stiftstidende og fortalte om sagen. Siden har han været i kontakt med kommunen igen, og i første omgang førte det bare til endnu flere frustrationer.

»De tilbød endnu en gang, at der kom en virksomhedskonsulent ud for at holde et afklaringsmøde. Men det har jeg sagt nej til, for det har jeg allerede brugt tid på en gang, og så må de grave de informationer frem, som jeg har givet dem. Det havde været nemmere, hvis jeg bare kunne ansætte flygtningene selv.«

Det må han dog ikke, men han har allerede fået nogle ansøgninger fra nogle flygtninge uden om systemet, efter han er stået frem i pressen. Dem må han bare ikke ansætte uden kommunes indblanding.

Der er dog nu kommet en mail fra virksomhedskonsulenten med tre kandidater til jobbet, som han skal til at kigge igennem, og kommunen indrømmer da også, at de har begået en fejl.

Da BT kontakter Aarhus Kommune, henviser de til de svar, som de gav til Aarhus Stifttidende i sidste uge. Blandt andet sagde personlig assistent for driftschefen i Integration og Fleksjob Janus Hedemann til mediet:

»Der er sket en kommunikationsbrist internt hos os. Og det er ærgerligt, for vi sætter stor pris på, at virksomheder henvender sig.«

Han forklarer også, at de har bedt virksomhedskonsulenten om at henvende sig til Jens Meldgaard, hvilket er sket, og at de er ved at rette op på fejlen.

Nu sidder Jens Meldgaard tilbage og håber på, at han snart kan få et par flygtninge i arbejde i sin virksomhed. Men frustrationerne er ikke blevet mindre.

»Det, der fylder, er, hvor tungt systemet egentlig er, og hvor lidt jeg egentlig føler, den er sivet ind hos kommunen, som startede med samme skure om nye afklaringsforløb. Jeg vil bare gerne have nogen i arbejde, og det handler ikke om billig arbejdskraft eller, at jeg vil erstatte nogle af mine ansatte med flygtninge, jeg vil bare gerne tage et ansvar,« siger Jens Meldgaard.