Ved du noget om sagen? Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.

Alle i Rødby kan se, at det er afdøde Horst Essler fra den lille lollandske by, der figurerer på et af cigaretpakkernes skræmmebilleder. Det er hans enke Jeanette Essler overbevist om, og reaktionerne fra de lokale gør ondt. Nu tør hun nærmest ikke forlade sit hjem, skriver Folketidende.

Siden 2012 har de danske cigaretpakker været prydet af ubehagelige skræmmebilleder flankeret af en tekst, der skal fortælle om de mange forfærdelige ting, som rygning gør ved en. I øjeblikket er der 42 forskellige billeder i rotation.

På ét af dem ser man en mand ligge i en hospitalsseng. Slanger går fra hans ansigt og ud af billedet. Hans øjne er lukkede, og munden står åben. 'Rygning er årsag til slagtilfælde og handicap', siger den dystre tekst over skræmmebilledet.

Og Jeanette Essler blev da også skræmt, da hun så billedet. Ikke på grund af advarslen - men fordi manden på pakken angiveligt er hendes afdøde ægtemand.

Hun hævder, at det er taget, da han lå i koma på Slagelse Sygehus i 2013. Og efter eget udsagn har hun aldrig givet tilladelse til, at nogen måtte tage et billede af hendes syge ægtemand og bruge det i den landsomspændende skræmmekampagne.

Men det tror folk i lokalområdet. Og nu frygter Jeanette Essler for at gå udenfor en dør og for reaktionerne derude.

»Jeg er blevet spurgt, hvor mange penge, jeg har tjent på det,« siger en fortvivlet Jeanette Essler til avisen.

Folketidende har kontaktet Sundhedsstyrelsen, som ikke kan indhente oplysninger om personer på pakkerne og derfor heller ikke kan be- eller afkræfte Jeanette Essler i, at det faktisk er hendes afdøde mand på billedet. Den henviser til gengæld til EU-Kommisionens hjemmeside, hvor det fremgår, at alle afbildede personer har givet 'informeret samtykke'.

Men det forstår Jeanette Essler ikke. Og det er faktisk ikke første gang, hun undrer sig. Allerede sidste år oplevede hun at blive konfronteret med sin afdøde mand, når hun var i kiosken. Dengang blev det også en sag i medierne. I lang tid har pakkerne med det pågældende billede så været væk fra hylderne - men nu er det altså kommet tilbage.

»Jeg troede, det her var lukket. Nu har jeg fået chokket igen,« siger Jeanette Essler i dag og tilføjer, at hendes datter også har det svært med det.

Heller ikke dengang kunne nogen forklare om det var Horst Essler på billedet, og hvordan han i så fald var endt der, hvis han ikke selv eller hustruen havde samtykket. Og også dengang måtte Sundhedsstyrelsen henvise til EU-kommisionen, som forsikrede om, at alle afbildede havde givet samtykke.

I den forbindelse udtalte medlem af Etisk Råd, Henrik Gade Jensen, at det var svært at forestille sig, at Sundhedsstyrelsen eller EU-Kommissionen ikke skulle have orden i tingene, men tilføjede:

»Det er selvfølgelig utilstedeligt at benytte et foto af mennesker, som der ikke er givet eksplicit samtykke til.«

Ved du noget om sagen? Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.