»Latterlige curlingforældre«. »Hold jer væk«. »Dårligt forældreskab«.

Kritikken er haglet ned over Jane Gissel Olsen og andre forældre, efter de på Roskilde Festivals Facebookside skrev opslag med kritik af festivalen, som deres børn i disse dage deltager i.

Jane Gissel Olsen var den første af flere forældre til at skrive et opslag, og mængden af arrogante og hadske kommentarer, samt beskyldninger om at være en curlingforælder, er kommet fuldstændig bag på hende.

»Jeg synes ikke, jeg er en curlingforælder. Det har aldrig været sådan, at jeg har kørt mine børn til alting, og jeg synes ikke, jeg er overbeskyttende. Men der er ingen tvivl om, at jeg ser det som mit ansvar at passe på mine børn, til de er 18 år, og det gør jeg«, siger Jane Gissel Olsen, der skrev opslaget på Roskilde Festivals Facebookside efter hendes datter og en gruppe venner blev forvist fra et område, hvor de var begyndt at slå telt op efter at have ligget i kø i 24 timer for at få en god plads på festivalens campingområde.

Jane Gissel Olsens datter og hendes venner fik at vide, de ikke kunne campere på området på grund af brandsikkerhed, og at de skulle vente på at få en ny plads.

Opslaget, som Jane Gissel Olsen lagde op på Roskilde Festivals Facebookside.
Opslaget, som Jane Gissel Olsen lagde op på Roskilde Festivals Facebookside.
Vis mere

Ikke hensigten at skabe debat

»Det virkede meget kaotisk, og jeg synes, det var problematisk, at der ikke var et skilt eller lignende. Min mission var derfor i virkeligheden at skabe kontakt til festivalen og gøre dem opmærksom på det«, siger Jane Gissel Olsen, der erkender, at hun måske var lidt hurtig til at skrive opslaget.

»Jeg havde ikke drømt om, at det ville skabe den opmærksomhed, det gjorde. Det har taget en drejning, som aldrig var min hensigt.«

Jane Gissel Olsen fortæller, at hun selv har været en ivrig festivalgænger gennem mange år, og at det var hende, som opfordrede sin datter til at tage på Roskilde Festival.

»Derfor ville jeg også rigtigt gerne have, at hun skulle have en god start på festivalen.«

Curlingmor

En stor del af de Facebookbrugere, der har reageret på Jane Gissel Olsen og de andre forældre opslag, har skrevet ironiske og sarkastiske kommentarer og beskeder om, at børnenes udfordringer hører med til at være på festival. Men enkelte beskeder har også været mere personlige og har handlet om, at Jane Gissel Olsens datter er en taber. En reaktion, Jane Gissel Olsen har svært ved at forstå.

»Der er ingen tvivl om, at jeg med min kommentar er kommet til at ramme en masse mennesker, og det er selvfølgelig helt i orden, at folk kommenterer. Det har de ret til. Men jeg har svært ved at forstå, hvorfor tonen bliver så arrogant og i enkelte tilfælde decideret ondskabsfuld«, siger Jane Gissel Olsen.

Mest af alt er det dog betegnelsen curlingforælder, der igen og igen er blevet kastet efter Jane Gissel Olsen og de andre forældre på de sociale medier, og selv om Jane Gissel Olsen føler sig fejlcastet i debatten, så forstår hun godt, hvad det er, folk mener.

Alt handler om curlingforældre

»Jeg ser ikke mig selv være i den kategori, men selv hvis jeg var, så har jeg svært ved at forstå, hvorfor det skaber så meget vrede. Jeg fik en besked fra en sød kvinde, der skrev, at hun følte med mig. Hun havde ikke selv børn og var vokset op uden forældre, og hun skrev til mig, at det var dejligt, jeg passede på min datter på den måde«, siger Jane Gissel Olsen, der også har tænkt over, om det i virkeligheden er emnet curlingforældre, der optager Facebook-debattørerne mere, end hvad der egentlig blev skrevet til at begynde med.

»Curlingforældre er åbenbart er mantraet denne sommer. Gode debatter bliver kvalt i 'lort', af folk som hader børn og forældre, og som kun vil forarges af overskrifter. Der var, så vidt jeg husker, kun fire forældre, som kommenterede forholdende på Roskilde Festival, og som festivalen efterfølgende har undskyldt for. Roskilde Festival er en fantastisk oplevelse, og jeg er helt tryg ved, at min datter befinder sig dernede.«

Ekspert: “Forældrene tager ansvaret fra deres børn”

Professor og forfatter til flere bøger om børneopdragelse Per Schultz Jørgensen fortæller, at selv om de såkaldte curlingforældre handler i bedste mening for at beskytte deres børn, så ender de med at skabe problemer for dem.

»Problemet med forældre, der ringer ned på Roskilde Festival og klager over den teltplads, deres børn har fået er, at de tager ansvaret fra dem. Som forældre til børn, der er på vej på festival, skal du lade dem vide, at du er der for dem, og at de kan ringe, hvis de har brug for at snakke med dig, men det er deres eget ansvar at løse problemer, de støder ind i«, siger Per Schultz Jørgensen og forklarer, at det er vigtigt, at børn lærer at tage ansvar for dem selv og handle i situationer, hvor de oplever modgang eller svigt.

»Ellers kan man risikere, at børnene som unge eller voksne kommer til at savne gåpåmod og ender med at blive triste, fordi de ved, hvordan de skal overkomme nederlag og problemer«.

Per Schultz Jørgensen fortæller, at den bedste måde at hjælpe sine børn er at give dem ansvar og lade dem løse de udfordringer, de møder frem for som forælder at overtage styringen.

»Man skal kunne tage ansvar for sig selv, for det er det ansvar, som hjælper os til at få et godt liv.«