Der gik mindre end 24 timer, fra at Facebook lukkede den islam-kritiske side ‘Nej til moskeer - oprigtig’, til at den nu er genopstået i en ny udgave under næsten samme navn.

Facebook smækkede døren i for siden, efter at en række af dets medlemmer skrev hadefulde kommentarer i kølvandet på søndagens brandattentat mod Islamisk Trossamfunds lokaler i København.

Flere medlemmer opfordrede bl.a. til at et nyt brandattentat og erklærede sig villige til at donere dunke med benzin til foretagendet.

Læs også: Svend vil donere benzin til moské-afbrænding: 'I orden, hvis muslimer dør'

“Brænd kamellortet af”, “hvorfor har de kun brændt 1 (moske, red.)?” og “jeg giver også gerne en dunk benzin”, lød det bl.a. i et opslag på siden.

Her kan du høre én af personerne fra gruppen forsvare sine ytringer:

Det var langt over grænsen, mente Facebook, men nu er siden tilbage under navnet “Nej Til Moskeer - Oprigtigt’. De over 7.000 følgere, som man havde før lukningen, er dog væk, og i skrivende stund har man blot rundet de 300.

»Holdet bag Danmarks bedste og skarpeste moske- og islam-kritiske side har æren af at byde velkommen tilbage efter et mindre bump på vejen frem mod et moske- og islamfrit fædreland,« lyder det bl.a. i sidens velkomst-besked til følgerne.

Læs også:

»Som altid vil dansk-hadende elementer øjeblikkeligt blive fjernet fra siden, da denne side er FOR Danmark, men samtidigt vil vi også bede vores læsere og debattører om at holde en forholdsvis pæn og sober tone, der ikke kan give anledning til, at dette kan misbruges af mørke kræfter til at volde siden ondt igen,« lyder det.

Sagen kommer ikke bag på social medie-ekspert Thomas Bigum, der rådgiver virksomheder i brugen af bl.a. Facebook gennem Bigum&Co.

»Facebook har rakt os et fænomenalt univers med ytringsfrihed i den vildeste grad, men der er revner i gulvbrædderne, hvor det kravler op med det hadefulde og det voldelige. Facebook kan så prøve at trampe kakerlakkerne ned igen, men de kan ikke stoppe, at brugerne opretter en ny gruppe. Det er jo det værktøj, de har givet os i hænderne,« siger han.

»Det er set ofte, at både religiøse, men også f.eks. kommercielle sider, der er ufine i kanten, er blevet lukket for senere at åbne på ny. Facebook kan ikke forhindre det, og det begrænser sig ikke kun til religion og politik,« siger han.

Læs også:

At lukkede sider genopstår er altså et generelt problem for Facebook - et problem, der tilmed er svært at dæmme op for.

»Jeg ser ikke noget, som Facebook kan gøre for helt at løse problemet. De kan kun gøre det svært for kakerlakkerne. De kan jo se, hvem der reelt opretter grupperne, og dem kan de forholdsvist nemt jorde ved at blokere dem fra Facebook. Men så er der jo bare nogle andre, der opretter de grupper,« siger Thomas Bigum.

Han forklarer, at Facebook ikke som sådan holder øje med, hvad der oprettes. Men hvis nok personer anmelder noget bestemt indhold, der f.eks. er racistisk, bliver der kigget på det af mediets ansatte, som herefter kan vurdere, hvad der skal ske.

Læs også:

Da den oprindelige side blev lukket, opfordrede Facebooks direktør for Public Policy i Nord- og Østeuropa samt Rusland, Thomas Myrup Kristensen, da også til netop at benytte sig af anmelde-funktionen.

»Når man ser sådan noget på Facebook, skal man anmelde det til os, så vi kan vurdere det. I denne situation krænkede gruppen vores fællesskabsregler, og derfor har vi fjernet gruppen,« sagde han til TV 2.

»Det er vigtigt, at man husker at sige fra over for indhold, som støder en, så afsenderen  bliver opmærksom på det,« sagde han.