Lækkede IS-dokumenter omfatter navne på danske krigere i Islamisk Stats tjeneste og antyder, at størstedelen af terror­organisationens krigere hverken kommer fra Irak eller Syrien.

JERUSALEM: Hans navn står på et registreringsdokument med Islamisk Stats stempel.

Abu Khamis al-Danamarki. Et dæknavn, angiveligt for en 25-årig dansk IS-kriger med tunesisk baggrund, der sammen med mindst 1.736 andre IS-krigere blev registreret ved ankomsten til Islamisk Stat, mens terrororganisationen stadig var ved at opbygge sit bureaukrati i november-december 2013. Et halvt år inden erobringen af byen Mosul i Irak.

Den formodede danske IS-krigers navn står på et af 1.736 dokumenter, som det uofficielle syriske nyhedsbureau Zaman al-Wasl fra byen Homs har offentliggjort.

Listen består hovedsagligt af såkaldte »fremmede krigere« fra vestlige og arabiske lande. Men to danskere står også på listen. Foruden Abu Khamis al-Danamarki er Abu Ayat al-Danamarki anført som den person, der sørgede for Abu Khamis’ ankomst til Islamisk Stat.

De 1.736 dokumenter er spørgeskemaer, hvor de nyankomne krigere bliver spurgt om navn, fødested, adresse, blodtype, hvem der har sørget for kontakten til Islamisk Stat, og hvor stort kendskab den pågældende kriger har til sharialov.

Et af spørgsmålene er også om den adspurgte har deltaget i jihad og hvor. Et andet er, hvilke evner den aspirerende kriger har. Under det punkt bedes en af følgende punkter krydset af: Kriger, lærd, sikkerhedstjeneste eller ledelse.

Ifølge Zaman al-Wasl har 122 personer på listen foretrukket at blive selvmordsbombere – til trods for at de også havde andre valgmuligheder.

Krigere fra hele verden

Abu Khamis al-Danamarki, har anført Tunesien som fødested og bopæl i Danmark. Han blev født i 1991 og var ifølge registrerings­skemaet ugift ved sin ankomst til Islamisk Stat. Den danske jihadist har ikke svaret på spørgsmålet om, hvilken post han bedst kunne tænke sig.

Dokumentet er underskrevet af Islamisk Stats grænseadministration, og Zaman al-Wasl hævder, at listen over de registrerede krigere er autentisk.

Det mest bemærkelsesværdige ved dokumenterne er ifølge Zaman al-Wasl, at næsten 70 procent af de fremmede krigere kommer fra Saudi-Arabien, Tunesien, Marokko og Egypten. 25 procent af dem er fra Saudi-Arabien.

Blandt de europæiske lande leverede Frankrig i den periode, som dokumenterne stammer fra, det højeste antal krigere. Men også Storbritannien, Tyskland, Canada, USA, Holland og Danmark er repræsenteret med krigere, der på et meget tidligt tidspunkt sluttede sig til Islamisk Stat.

Det syriske bureau har offentliggjort Islamisk Stats interne registreringsdokumenter få dage efter, at Süddeutsche Zeitung som det første vestlige medie kom i besiddelse af 22.000 lækkede IS-dokumenter. Angiveligt med navne og andre detaljer på en lang række vestlige og arabiske IS-krigere.

Sky News offentliggjorde i går brudstykker fra de samme 22.000 lækkede dokumenter. Ifølge Sky News er dokumenterne blevet leveret til TV-stationen af et tidligere medlem af Den Frie Syriske Hær via en USB-nøgle.

Alarmklokkerne ringer

Både Zaman al-Wasl og en række eksperter sår imidlertid tvivl om de samlede 22.000 dokumenter til trods for, at de omfatter navne på bekræftede britiske IS-krigere. I bunken af dokumenter, der også omfatter de 1.736 dokumenter, som Zaman al-Wasl har offentliggjort, optræder de samme navne flere gange.

Samtidig er navnet Islamisk Stat stavet på to forskellige måder i Sky News-dokumenterne, og i de tilfælde, hvor en IS-kriger er blevet dræbt, bruges ordet »død« eller »dræbt« i stedet for ordet »martyr«, som Islamisk Stat ellers altid bruger om sine døde krigere.

»Det får alarmklokkerne til at ringe hos mig, for når jeg har set den slags uoverensstemmelser tidligere, har der været tale om virkeligt dårlige falsknerier,« siger Charlie Winter, forsker ved Georgia State University, til bureauet AFP.

Zaman al-Wasl deler hans opfattelse og forklarer, hvorfor gruppen ikke selv har offentliggjort alle 22.000 dokumenter fra Islamisk Stat:

»Kun omkring 1.700 navne kan identificeres i de 22.000 dokumenter,« lyder det fra Zaman al-Wasl.

Næsten for godt til at være sandt

Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste, er også varsom med at tage de 22.000 dokumenter for gode varer.

»Det er næsten for godt til at være sandt, at en liste med 22.000 navne på medlemmer af den militante jihadistgruppe Islamisk Stat er blevet lækket. Indtil videre er jeg skeptisk. Men når det er sagt, så lad os sige, at hvis de her informationer er korrekte, så er det adgang til Aladdins hule, fordi det giver en uvurderlig viden i forhold til personerne, som mange landes efterretningstjenester kan gå ind og undersøge på,« siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Den belgiske terrorekspert Pieter Van Ostaeyen mener, at de 1.736 dokumenter fra Zaman al-wasl er de vigtigste.

»Jeg har identificeret en af de belgiere, der optræder i dokumentet. Og informationerne holder stik,« siger han.

En hollandsk journalist har også undersøgt oplysningerne om en af de hollandske krigere. Og det angivne telefonnummer er nummeret til krigerens egen mor.

Ifølge Politiets Efterretningstjeneste er mindst 125 danskere rejst til Syrien for at deltage i krigen. Mindst 27 af dem er blevet dræbt i kampe.

I går offentliggjorde myndighederne i Belgien nye tal om de belgiske Syrien-krigere. Antallet af dem er nu steget til 451 personer. De tyske myndigheder antager at omkring 800 tyske statsborgere har sluttet sig til Islamisk Stat.