Findes den unge, kræftsyge kvinde Clara Maria fra Instagram-profilen 'Kemoland' eller er det hele bare fup? Debatten raser på de sociale medier efter der tirsdag aften begyndte at florere dokumentation på, at flere af billederne fra Kemoland-profilen stammer fra andre Instagram-profiler og udenlandske hjemmesider.

Tirsdag blev der lagt et opslag op på Kemoland-profilen, hvoraf det fremgik, at den 21-årige kvinde er død. Siden er der fra flere sider blevet sået tvivl om, hvorvidt profilen overhovedet er ægte, men det kan være svært at slå fast, vurderer Nathalie Larsen, digital og social media manager ved kommunikationsbureauet Geelmuyden Kiese.

»Det er hverdagskost på de sociale medier, at man snupper lidt hist og her. Det kan være med til at så tvivl om profilens troværdighed, men det dokumenterer ikke, at den er falsk,« siger Nathalie Larsen og uddyber:

»Der er ikke rigtig nogen, der kan slå fast, om den her profil er ægte eller falsk. Hun har været meget personlig i sin fortælling, men på samme tid har hun holdt sine personlige oplysninger helt tæt til kroppen, og det kan være svært at finde ud af, om hun eksisterer eller ej,« siger Nathalie Larsen.

Gennem seks måneder har personen bag Instagram lagt billeder op, der angiveligt dokumenterer livet som kræftsyg. Eksempelvis fortalte personen bag profilen, der siger at hun er en 21-årig kvinde som hedder Clara Maria, sine følgere, at lægerne ikke kunne redde hendes liv.

»Jeg er slet ikke panisk over at skulle dø, men jeg er lidt bange for det faktum, at jeg ikke har tid nok. Der er så meget jeg gerne vil, så mange ord jeg gerne vil sige, så mange ting jeg gerne vil dele. Men tiden er ikke på min side. Jeg løber stadig for livet. Og danser væk fra døden,« skrev den unge kvinde på Instagram som kommentar til et billede af en kold øl.

Mere end 18.000 Instagram-brugere har fulgt Kemoland-profilen. Nathalie Larsen forklarer, at en af årsagerne til den store interesse for Kemoland-profilen kan være, at mange danskere på en eller anden måde har været i berøring med kræft.

»Hun har været meget åben og ærlig om sit sygdomsforløb og op- og nedture. Det er der mange, der følger med i, måske fordi de kan spejle sig i det. Vi kender alle nogle som selv været ramt af kræft, og det gør, at vi kan identificere os med hendes profil,« siger Nathalie Larsen, og lægger vægt på, at identifikation er vigtigt på Instagram.

Netop profilens evne til at lade følgerne komme tæt på selv i de sværeste øjeblikke har været unikt for Kemoland-profilen.

»Det er med til at skabe en form for nærhed og identifikation, at man får lov til at følge et andet menneske så tæt. Man føler nærmest, at man lærer hende at kende. Det er enormt stærkt, at man kan være med hele vejen. Instagram  er et meget stærkt medie, fordi man i kraft af billederne kommer tættere på end på mange andre sociale medier,« siger Nathalie Larsen.

Kemoland-profilen er nu blevet lukket. BT har været i kontakt med Aalborg Universitetshospital, der af hensyn til tavshedspligten hverken kan be- eller afkræfte, hvorvidt den unge kvinde er gået bort. Fra andre kilder har BT fået bekræftet, at kvinden er sovet ind.

Opdateret onsdag 16.35: En kilde tæt på profilen bekræftede tirsdag overfor BT, at kvinden bag Kemoland-profilen var gået bort. Denne kilde har onsdag ønsket at trækkesin bekræftelse tilbage.