Store dele af det politiske Danmark kritiserer i skarpe vendinger kønsopdelt svømmetræning. Men virkeligheden er ikke så sort/hvid, mener Dansk Svømmeunion.

Der skal ikke tages særlige hensyn til nydanske piger for at få dem i svømmehallen, og forstår kommunalbestyrelserne ikke det, vil regeringen blande sig.

Så klar er meldingen fra integrationsminister Inger Støjberg (V), efter Berlingske onsdag skrev, at Hovedstadens Svømmeklub har fået hundredvis af piger med indvandrerbaggrund til at gå til svømning, efter at træningen er blevet kønsopdelt, og vinduespartiet afskærmet.

»Jeg må sige, at jeg ikke synes, at tingene lykkes. Og det kan godt være, at vi er ved at nå derhen, hvor vi er nødt til at træffe nogle lidt mere drastiske beslutninger,« siger hun til TV 2 og varsler, at det »fuldstændigt misforståede hensyn« fremover kan betyde, at det »ikke alene er kommunalbestyrelsesmedlemmer, der kommer til at bestemme det her«.

Integrationsministeren er langtfra den eneste politiker, der reagerer kraftigt. Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, kritiserer ligeledes svømmeklubbens projekt i skarpe vendinger.

»Man bilder folk ind, at Danmark er indrettet på en måde, som Danmark ikke er indrettet på. Det bidrager ikke positivt til integrationen. Vi har ligestilling i Danmark, og det indebærer, at mænd og kvinder kan gå i svømmehallen samtidig, uden at der er noget forkert i det,« siger han til Berlingske og retter skytset mod de 5-12-årige pigers forældre:

»De familier og fædre, der forbyder svømmehallen, hvis der er mænd og drenge, bør stille sig selv spørgsmålet: Ønsker jeg at være en del af det danske samfund, ønsker jeg at min datter skal være en del af det danske samfund? Og hvis svaret er ja, så må man også acceptere, at her kan kønnene godt være sammen uden, at det er forbundet med en risiko,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Også Mette Frederiksen, formand for Socialdemokraterne, langer ud efter svømmeklubben i et opslag på sin Facebook-profil:

»Som mor og politiker – men mest som kvinde – er jeg så meget imod kønsopdelt svømning og tonede ruder i svømmehallen,« skriver hun og opfordrer i stedet til »rigtig integration på lige vilkår«.

SFs formand, Pia Olsen Dyhr, tyer ligeledes til Facebook og skriver, at nyheden »skuer i mit rødstrømpe hjerte«, men at en midlertidig ordning samtidig kan være det, der lokker pigerne til, mens Alternativets Uffe Elbæk tager polemikken mere roligt og forsikrer en Twitter-bruger om, at »der nok skal være rigeligt med blandede svømmebaner til dig og mig«.

Politikerne er langt fra problemerne

De mange skarpe holdninger fra politisk hold får DGI og Dansk Svømmeunion til at efterlyse en mere nuanceret debat.

»Lige nu er debatten meget sort/hvid, selv om Hovedstadens Svømmeklub har taget et vigtigt skridt på vejen. Jeg er godt klar over, at det ikke er den eneste lyksalige løsning, fordi der er flere aspekter i et integrationsforløb, men man har fået mange piger i gang med et forløb i en svømmeklub, hvor de sandsynligvis ikke ville være kommet ellers,« siger Kjeld Egebo Larsen, formand for Dansk Svømmeunion.

Han har ikke meget til overs for politikernes bastante udmeldinger:

»Jeg tænker, at det er landspolitikere, der ikke står med problemerne i hverdagen, som man gør i det kommunale. Jeg har tillid til, at de lokalpolitikere, der sætter projekter i gang, gør det, fordi de kender forholdene i eksempelvis Tingbjerg eller Gellerup.«