Danmarks rigeste familie, ejerne af Lego, foretog onsdag et tronskifte, da familiens overhoved Kjeld Kirk Kristiansen overlod to betydningsfulde bestyrelsesposter til sin søn. Men titlen som familieoverhoved for Lego, har næppe været sønnens drøm. Faktisk har ingen af børnene haft lyst at følge i faderens fodspor, fortæller ekspert.

Som barn var han ked af den megen opmærksomhed, han fik i Billund, hvor han og hans søskende blev set på som de rige Lego-børn. Og han var påvirket af, at hans far var så ofte væk fra familien, fordi arbejdet som direktør for Lego tog så meget af hans tid.

Men mens faderen Kjeld Kirk Kristiansen næppe har kunnet forestille sig et andet liv, end det han havde i de 25 år, hvor han var direktør for sin elskede Lego-koncernen, og de efterfølgende 12 år, hvor han stadig har haft indflydelse gennem magtfulde bestyrelsesposter, så har det for Thomas Kirk Kristiansen næppe været en drøm, at han en dag skulle stå i spidsen for familiens virksomhed.

Ikke desto mindre blev det dog alligevel en realitet, da familien onsdag meddelte, at Thomas Kirk Kristiansen overtog to af Kjeld Kirk Kristiansens vigtige poster i Lego.

I en pressemeddelelse afslørede familien, at far og søn bytter roller i bestyrelsen i Lego A/S, så Thomas Kirk Kristiansen fremover er næstformand, mens Kjeld Kirk Kristiansen, der næste år fylder 70 år, bliver menigt medlem. Og også i Lego Fonden overtager Thomas Kirk Kristiansen sin fars rolle som formand.

Rollebytningen er en del af et glidende generationsskifte og betyder, at Thomas Kirk Kristiansen nu bliver det familiemedlem, der får tættest kontakt med ledelsen i Lego og mest magt i forhold til familievirksomheden. Dog varetages direktørposten fortsat af Jørgen Vig Knudstorp, der de seneste år har haft gigantisk succes med legetøjskoncernen.

Generationsskiftet har været undervejs i flere år, og Thomas Kirk Kristiansen er blevet rustet til overtagelsen gennem ti års bestyrelsesarbejde i Lego.

Men alligevel er overtagelsen næppe helt frivillig, mener forfatter Søren Jakobsen, der har skrevet flere bøger om Lego og har et grundigt kendskab til familien.

»Ingen af børnene (Kjeld Kirk Kristiansens tre børn, red.) har stået i kø for at overtage Lego. For Thomas er det en pligt, han påtager sig,« fortæller forfatteren til BT.

Thomas Kirk Kristiasen fik allerede tidligt i sit liv fornemmelsen af, at han nok ikke havde lyst til at følge i sin fars fodspor som direktør. Det har han selv fortalt til Legos interne personaleblad i 2010.

'Det var ikke sjovt at vokse op i Billund. Vi var altid lidt anderledes end andre børn og ville egentlig bare gerne være ligesom de andre børn,' udtalte han til bladet ifølge Berlingske Business. I bladet fortalte han desuden, hvordan hans far var meget fraværende i barndomshjemmet på grund af de mange rejser:

’Det betød, at vi tog afstand fra virksomheden,' udtalte han.

Thomas Kirk Kristiansen.
Thomas Kirk Kristiansen. Foto: LEGO PR
Vis mere

Som voksen viste Thomas Kirk Kristiansen da også tydeligt, at han absolut ikke havde planer om at følge det spor, som omgivelserne forsøgte at presse ned over hovedet på ham – nemlig at han skulle uddanne sig, så han var kvalificeret til at overtage direktørstolen i Lego.

I stedet tog han til Aarhus, hvor han på Købmandsskolen tog en toårig videregående uddannelse til markedsføringsøkonom, hvorefter han forsøgte sig med et ophold som Trainee i Lego. Et ophold, der ifølge Business.dk var så kort, at det ikke engang figurerer på hans cv.

Thomas Kirk Kristiansen har to søstre, storesøsteren Sofie Kirk Kristiansen samt lillesøsteren Agnete Kirk Kristiansen. Sofie Kirk Kristiansen forsøgte sig også en kort overgang med en karriere i Lego, men også den blev droppet efter kort tid, og da lillesøster Agnete også fravalgte familievirksomheden for at læse psykologi, stod det pludselig klart, at Thomas måtte affinde sig med, at der kun var ham tilbage til at samle stafetten op.

I 2005 kom han derfor med i Legos bestyrelse, hvor han fik en særlig rolle som ’observatør’. Rollen blev i 2007 udskiftet med en rigtig bestyrelsespost, og siden er han blevet introduceret og oplært til at varetage bestyrelsesarbejdet i Lego.

»Det har nok ikke været en drøm. Men han har vist, at det var noget uundgåeligt. Han er jo født kronprins, og søstrene havde valgt det fra.  Han har dog truffet det valg, at han ikke vil indgå i den daglige drift og blive administrerende direktør,« siger Søren Jakobsen, der ikke kan udtale sig om, hvilke kompetencer Thomas Kirk Kristiansen har til at varetage arbejdet.

»Det er der er ingen eksterne personer, der ved det. Men man må tro, at Thomas er blevet vurderet af andre end sin far. Hvis der havde været tvivl om, hvorvidt Thomas kunne løfte opgaven, så ville Kjeld have fået det at vide,« siger Søren Jakobsen.

Mens Thomas Kirk Kristiansen nye rolle nu nok vil give noget mere mediebevågenhed, så kan hans søstre glæde sig over, at de slipper for det store ansvar:

»De to søstre får et mere behageligt liv. De skal tage sig af fonde og velgørende opgaver, og det bliver Thomas, der skal holde sammen på forretningerne,« siger Søren Jakobsen.

Arkivbillede i forbindelse med generationsskiftet i LEGO 27.4.2016. ( Første klods lægges til Lego House i hjertet af Billund, hvor Legos historie vil blive samlet. Det er i dag d. 19. august 2014 at de første sten lægges til konstruktionen, og i den anledning er tre generationer af familien bag Lego til stede. Lego House skal fungere som museum, men der vil også være cafe og lego-butik åben for alle. Edith Kirk Kristiansen, anden generation af LEGO ejerfamilien, lagde fundamentstenene til Lego House sammen med sin søn og svigerdatter, Kjeld og Camilla Kirk Kristiansen samt de tre børnebørn Sofie Kirk Kristiansen, Thomas Kirk Kristiansen og Agnete Kirk Thinggaard. Her er det Edith og Thomas Kirk Kristiansen. (Foto: Robert Attermann / RED STAR / Scanpix/Scanpix 2014)
Arkivbillede i forbindelse med generationsskiftet i LEGO 27.4.2016. ( Første klods lægges til Lego House i hjertet af Billund, hvor Legos historie vil blive samlet. Det er i dag d. 19. august 2014 at de første sten lægges til konstruktionen, og i den anledning er tre generationer af familien bag Lego til stede. Lego House skal fungere som museum, men der vil også være cafe og lego-butik åben for alle. Edith Kirk Kristiansen, anden generation af LEGO ejerfamilien, lagde fundamentstenene til Lego House sammen med sin søn og svigerdatter, Kjeld og Camilla Kirk Kristiansen samt de tre børnebørn Sofie Kirk Kristiansen, Thomas Kirk Kristiansen og Agnete Kirk Thinggaard. Her er det Edith og Thomas Kirk Kristiansen. (Foto: Robert Attermann / RED STAR / Scanpix/Scanpix 2014) Foto: Robert Attermann / RED STAR / Sc
Vis mere

I forbindelse med generationsskiftet har Thomas og Kjeld Kirk Kristiansen givet et sjældent interview til Jyllands-Posten. Her berører Thomas Kirk Kristiansen selv emnet om, hvorfor han og hans søskende ikke valgte at overtage direktørstolen:

»Vi synes ikke, det gav mening at forfølge den drøm – og jeg tror aldrig, den har været der – for med virksomhedens størrelse og kompleksitet, hvad er chancen for, at en af os lige er den bedste til at drive virksomheden videre? Det var godt set. Det var jo det, der førte os til denne proces om at finde ud af, hvilken rolle vi så skal have – hvis det ikke er den adm. direktør,« siger Thomas Kirk Kristiansen .

I samme interview kommer far og søn ind på, at Thomas Kirk Kristiansen er en lidt anden type person end sin far. Mens Kjeld Kirk Kristiansen er vokset op med Lego og har leget med klodserne siden barnsben og fortsat nærmest ånder og lever for Lego, så er Thomas Kirk Kristiansens kærlighed til de farvede klodser noget mere afdæmpet.

Kjeld Kirk Kristiansen elsker for eksempel at blive tiljublet af Lego-fans, som han møder ved fan-arrangementer rundt omkring i verden.

»Fansene overlader Thomas lidt til mig; det elsker jeg simpelthen! Der føler man sig lidt som en rock-star, når man går rundt der,« siger 69-årige Kjeld Kirk Kristiansen til Jyllands-Posten.

Ifølge Søren Jakobsen er der stor forskel på far og søn. Det vil være en helt anden slags frontfigur for Lego, som vi fremover vil se.

»Thomas har været sky og generet næsten sit voksenliv, bortset fra når det gælder heste, så er der ikke noget i vejen med træde frem. Men han har været meget underdrejet som bestyrelsesmedlem og som Lego-arving. Han har stort set ikke sagt noget som helst,« siger Søren Jakobsen og fortsætter:

»Kjeld har jo leget med Lego fra han var barn. Han var jo forsøgskanin sammen med sin søster, men Thomas er slet ikke sådan et legebarn. Han er jo også af natur helt anderledes. Ellers ville han i en lejlighed som denne stå frem og lade sig interviewe af flere forskellige medier. Men det gør han jo ikke. De vælge ét medie, og så er det det. Det er mere højtideligt og tilbagetrukkent end Kongehuset faktisk,« siger Søren Jakobsen.

Kjeld Kirk Kristiansen og sønnen Thomas Kirk Kristiansen.
Kjeld Kirk Kristiansen og sønnen Thomas Kirk Kristiansen. Foto: LEGO PR
Vis mere

Også privat har Thomas Kirk Kristiansen valgt at skærme af – måske for at komme væk fra barndommens forfølgelse i Billund. I hvert fald har han valgt at bosætte sig langt væk fra familievirksomheden – nemlig på Nordfyn, hvor han sammen med sin kone driver et araberhestestutteri. Stutteriet ligger i tæt forbindelse med det ene af hans fars stutterier, nemlig stutteri Ask, hvor Kjeld Kirk Kristiansen avler springheste.

»Thomas har lagt en distance. Han vil ikke rende rundt i Billund. Han vil gerne kunne handle i en forretning i Kerteminde, hvor han nu bor, uden at der bliver kigget på ham. Det har været et problem og et pres for ham, at han var den rige dreng, som man forventede ville gå i sin fars fodspor. Han har valgt, at det ikke er den tilværelse, han vil have. Og det er også forståeligt, hvis man gerne vil have en familie og et barn,« siger Søren Jakobsen.

Thomas Kirk Kristiansen er gift med Signe Merethe Kirk Kristiansen. Sammen har parret en datter.

Selv om Kjeld Kirk Kristiansen har overdraget to magtfulde bestyrelsesposter til Thomas Kirk Kristiansen, så sidder han fortsat på en yderst magtfuld post – nemlig som formand for Kirkbi A/S, som er Lego.familiens pengetank. Kirkbi A/S ejer 75 procent af Lego.