Danseren Silas Holst kommenterer nu episoden fra Hedensted, hvor han er blevet kritiseret for ydmyge en ung pige under et af hans foredrag om mobning.

»Der var absolut ikke tale om, at jeg ydmygede hende. Jeg bad tre gange de fem piger om at holde op med at grine, da jeg fortalte om, at en 13-årig norsk pige begik selvmord på grund af mobning. Da pigerne blot grinede højere og højere, bad jeg om en forklaring på, hvad de grinte af. Og jeg spurgte dem også, hvad de egentlig bildte sig ind. De svarede ikke, og til sidst bad jeg en af pigerne rykke hen til en anden ledig plads for at få ro,« fortæller Silas Holst.

Episoden udspillede sig i Hedensted torsdag eftermiddag, hvor 663 unge og deres 30 lærere brugte to undervisningstimer på at høre Silas Holst holde foredrag om sine egne erfaringer med at blive mobbet - og hans budskaber om at stoppe det.

Han indledte sit foredrag med at bede alle lægge mobiltelefonerne væk og investere to timer i at lytte opmærksomt.

»De unge i Hedensted var ikke vildere end andre steder. Men de vil gerne behandles som voksne, og så synes jeg også, man skal begynde at snakke med dem om at tage ansvar. For eksempel ved at være opmærksom og tage ansvar,« siger Silas Holst.

Efter foredraget kom en af lærerne hen og fortalte Silas Holst, at den unge pige gerne ville sige undskyld. Det fik Silas Holst til at gå hen til pigen, og foreslå at de gik lidt væk fra de andre.

»Vi fik en god snak, og hun gav mig en undskyldning. Det roste jeg hende for og sagde, at det var både modigt og modent at komme op og give en undskyldning. Vi krammede og det var det, men så kickstartede en af lærerne debatten på Instagram,« fortæller Silas Holst.

Han gentager, at vi trænger til en debat om vores berøringsangst overfor børn og unge.

»Man må snart ikke irettesætte andres børn mere. Det undrer mig, at ingen lærere greb ind i situationen, hvis de synes, der foregik noget, der ikke var i orden. Jeg kunne til gengæld se i hvert fald en håndfuld lærere sidde med deres mobiltelefoner i hånden under foredraget, hvor de lige 'zoomede ud' et par timer. Og efterfølgende hører jeg så kritik på Instagram.«

»Vi lever efterhånden i et angstsamfund, hvor vi ikke tør konfrontere hinanden. For en måned siden var jeg i Føtex med min datter som lige har lært at sige ordet 'hjælp'. Inde i butikken blev hun rasende, fordi hun ikke måtte få en Barbie-dukke. Jeg lod hende sidde og rase ud 30 sekunder, og tog hende så med videre, mens hun skreg 'hjælp, hjælp'. Der var ikke en, der konfronterede mig. Det kunne have været en fremmed mand, der trak afsted med et barn,« siger Silas Holst, der ikke mener, at det var, fordi folk genkendte ham.

Han holder omkring 100 foredrag om mobning om året.

Foto: Niels Ahlmann Olesen
Vis mere