Den kendte skuespiller kæmper for, at hendes søn hjerneskadede Tomas Strøbye kan få lov til at stemme til folketingsvalg

Torsdag begyndte sagen, hvor Østre Landsret skal tage stilling til, om personer, der er under et særligt værgemål, fordi de ikke har mulighed for at varetage deres økonomi, må få lov til at stemme til næste Folketingsvalg.

Som det er nu, må de knap 2.000 danskere, der er under værgemålslovens paragraf 6, ikke stemme ifølge Grundloven.

Disse personer er typisk udviklingshæmmede, sindslidende, demente eller lider af anden sygdom, der gør dem ude af stand til at holde styr på egen økonomi.

En af de fire personer, der sammen med Institut for Menneskerettigheder har lagt sag an mod staten, er den 50-årige Tomas Strøbye, der er søn af Lone Hertz og og den nu afdøde skuespiller Axel Strøbye. Det skriver Avisen.dk.

Tomas Strøbye, hvis far er afdøde skuepiller Axel Strøbye, blev født som normalfungerende. Men allerede i sit første leveår blev han hjerneskadet på grund af en kighostevaccine. Nogle danskere vil måske kunne huske ham fra dokumentarfilmen ’Tomas – et barn du ikke kan nå’, der havde premiere i 1980.

Lone Hertz og Axel Strøbye fotograferet i 1966 med deres nyfødte søn Tomas.
Lone Hertz og Axel Strøbye fotograferet i 1966 med deres nyfødte søn Tomas. Foto: MINI WOLFF
Vis mere

Hans mor, Lone Hertz, fortæller til Avisen.dk, at sønnen ikke kan tale, men kommunikerer skiftligt, og at han har en ’glimrende forstand’.

»Tomas går meget op i politik. Han er velinformeret og ser TV Avisen. Han ved mindst lige så meget som mig om politik,« siger Lone Hertz.

I 2015 fik Tomas Strøbye og alle andre under værgemål ret til at stemme ved kommunal, regional- og EU-valg, men altså ikke til folketingsvalg. Det håber man nu at ændre.

»Det er utrolig vigtigt både for min søn og for mig, at retssagen falder positivt ud for mennesker med forskellige slags handicap i livet,« siger Lone Hertz til Avisen.dk.

Suen Fugleholm, der er advokaten hos Kammeradvokaten, der fører sagen på vegne af staten, har ingen kommentarer til den verserende sag. Dommen forventes at falde om en måned.