Ibi Makienoks fortælling om livet som kronisk nyresyg har i den grad ramt danskerne. Faktisk er der så mange, der vil læse hendes personlige beretning, at hjemmesiden med hendes indlæg er gået ned.

Tirsdag stod tv-værten Ibi Makienok frem og fortalte om sin sygdom. En kronisk nyresygdom, som betyder, at hun nogle dage ikke engang har energi til at komme ud af sengen.

Det skete i et meget personligt indlæg på hjemmesiden Organdonation-ja-tak.dk, og så delte hun et billede af sig selv på Instagram, som er taget kort efter, hun blev syg.

Ibi Makienok er ikke selv på venteliste til et nyt organ - endnu. Men hvis hendes egne nyrer en dag ikke kan mere, kan det blive aktuelt. Derfor opfordrer hun nu - som ambassadør for organisationen - alle til at tage stilling til organdonation.

Historien om Ibi Makienok var ikke mange timer gammel, før Organdonation-ja-tak.dks hjemmeside ikke kunne følge med.

»Det er anden gang i dag, at vores site er lagt ned. Vi har opgraderet vores server én gang, men den går ned i tide og utide, fordi der er så mange, der gerne vil læse historien,« fortæller stifteren af foreningen, Karen Heidelback.

Organdonation-ja-tak.dks hjemmeside gik ned, da massevis af mennesker klikkede ind for at læse tv-værten Ibi Makienoks historie.
Organdonation-ja-tak.dks hjemmeside gik ned, da massevis af mennesker klikkede ind for at læse tv-værten Ibi Makienoks historie.
Vis mere

Selv om hun ærgrer sig over de tekniske problemer, glæder det hende, at historien om Ibi vinder genklang hos danskerne.

»Det er selvfølgelig fordi, vi har en rigtig spændende historie om Ibi,« tilføjer hun og hæfter sig ved, at mange danskere gerne vil læse om organdonation, når det bliver nærværende og relevant, og når der kommer et kendt ansigt på problematikken.

Og det er guld værd for en organisationen, som ofte har svært ved at råbe myndigheder, politikere og medierne op.

»De mennesker, som står med livet i hænderne og venter på et nyt organ, er en overset patientgruppe i Danmark, og der kommer først fokus på problemet, når et kendt ansigt stiller sig op og bryder tabuet,« lyder det fra Karen Heidelback, som har stiftet 'Organdonation - ja tak' sammen med sin mand.

De fik selv spørgsmålet om organdonation tæt ind på livet, da deres datter, Esther, som to-årig fik en sjælden kræftsygdom og kom på venteliste til en ny lever. Her opdagede familien, at ventetiden på et organ i Danmark er op til dobbelt så lang som i lande som eksempelvis Norge og Sverige.

De fik ægteparret til at stifte organisationen, hvor de blandt andet arbejder for at få indført såkaldt formodet samtykke i Danmark. Samtykket vil betyde, at alle danskere automatisk er registrerede som donorer, når de fylder 18 år - med mindre de selv siger fra. Noget lignende har man allerede i Norge, Sverige og Frankrig. Derudover arbejder organisationen for at forbedre forholdene for de mange patienter på venteliste til et nyt organ.

Karen Heidelbachs datter har fået en ny lever, men skal tage medicin resten af sit liv. Hun skriver om hverdagen med en kræftsyg og transplanteret datter på blogen cancerfamilie.dk.

Karen Heidelbach håber, at Ibis historie kan være med til at øge opmærksomheden omkring organisationen og organdonation.

»Vi skal ud og have fat i en større målgruppe for at få alle danskere i tale,« siger hun og understreger vigtigheden af, at en kendt person kan være med til at sætte ansigt på problematikken.

Ibi Makienok ønsker ikke selv at stille op til interview om sin sygdom, men i sin fortælling på Organdonation-ja-tak.dks hjemmeside skriver hun blandt andet:

'Jeg lever hver dag med håbet om, at jeg får en okay dag. Nogle er bedre end andre - så kan jeg smile og cykle lidt, gå ture og endda hygge med vin og selskab - andre dage har jeg ikke sovet om natten - og har ingen energi.'

Den tidligere Paradis-værtinde var levet med sin nyresygdom i to år, og hun understreger, at hun ikke står frem som led i et 'medlidenhedstogt.'

'PS: Dette er ikke et medlidenhedstogt - Det er ren oplysning og 'lad os se, om vi ka hjælpe hinanden,' skriver hun.