For lidt under et år siden begyndte 32-årige Ida Burchardi som service-designer på et nyt arbejde. Hun mødte ekstra tidligt på arbejdspladsen om morgenen og ønskede at gøre det bedst mulige indtryk i den nordsjællandske engrosvirksomhed, hvor hun lige var blevet ansat.

»Jeg var simpelthen så glad for mit job. Jeg følte mig meget heldig, men også meget bevidst om at skulle levere,« fortæller hun i en artikel fra Forbundet Arkitekter og Designere.

Det skulle dog alt sammen være forgæves. Efter kun fire arbejdsdage på jobbet blev hun pludselig fyret.

To uger efter, Ida Burchardi blev ansat på sin daværende arbejdsplads, mødte hun ind på kontoret med en glædelig nyhed og flødeboller med små flag på.

Hun var gravid. Den store nyhed rundsendte hun på en mail til sine kolleger, men 20 minutter senere blev glæden erstattet af fortvivelse. Ida Burchardi blev kaldt ind på mellemlederens kontor til meddelelsen om, 'at det her går bare ikke'.

Fyret uden grund
»Han lukkede bare døren og sagde, at jeg var fyret. 'Det kan I sgu da ikke, I har reelt givet mig fire dage i stillingen', sagde jeg.«

»Jeg var bare paf og helt tanketom. Jeg havde slet ikke set det komme, og jeg var helt mundlam i øjeblikket, selv om jeg havde en idé om, at det, de gjorde, nok var ulovligt,« siger Ida Burchardi.

Hun tror dog, det mere var et uheldigt tilfælde, at hun blev fyret lige netop den dag, hvor hun havde flødeboller med.

»Det var bare ærgerligt, at jeg kom med flødeboller den dag og samtidig fik den nyhed lige efter,« siger Ida Burchardi, da BT taler med hende.

Hun begyndte på sin nye arbejdsplads tilbage i oktober 2016, hvor hun efter en introduktionsuge reelt set kun havde siddet i stillingen som e-commerce manager i fire dage. Og dermed kun fire dage til at vise, hvad hun kunne.

Hendes graviditet burde i sig selv ikke være en nyhed for ledelsen på hendes daværende arbejdsplads - hun havde allerede på sin første arbejdsdag meddelt dem, at hun var gravid- De havde høfligt sagt tillykke, givet hende et kram og fortalt, at det ikke ændrede noget.

Efter hun blev fyret fra sin daværende arbejdsplads søgte hun hjælp hos Forbundet Arkitekter og Designere, der har vundet ubetinget medhold i, at den nordsjællandske virksomhed handlede i strid mod ligebehandlingsloven i Ida Burchardis sag. Hun blev uretmæssigt fyret, hvorfor virksomheden er dømt til at betale hendes godtgørelse svarende til seks måneders løn.

»Nu kan jeg fremover sige, at jeg ikke er blevet fyret, fordi jeg er dårlig til mit job. Jeg blev fyret, fordi jeg var gravid. Og det er forkert,« fortæller Ida Buchardi, som i dag er mor til Kurt på to år og Otto på et halvt år.

Hendes frygt er dog, at hendes gamle arbejdsplads eller andre tror, at hun kørte sagen på grund af pengene. Men for hende handler det kun om retfærdighed.

»Jeg havde stadig kørt sagen, selv om jeg ikke havde udsigt til økonomisk erstatning. Det handler udelukkende om at blive bekræftet i, at jeg blev uretfærdigt behandlet,« siger Ida Burchardi.

Det må ikke være et minus at være gravid
Juridisk konsulent og ligestillingsekspert i forbundet Arkitekter og Designere Anne Stecher har ført og vundet Ida Buchardis sag for Ligebehandlingsnævet. Hun forklarer, at det ikke må være et minus at være kvinde og gravid, hvorfor det er vigtigt at tage kampen i den type sager.

»De kvinder, der står op for retfærdigheden, gør det ikke bare for sig selv, men også for de fremtidige gravide på arbejdspladsen. Deres indsats forhindrer, at arbejdspladsen vil gøre sådan her igen,« siger Anne Stecher.

Hun pointerer desuden, at mænd også har rettigheder, hvis de bliver fyret, når de beder om fædreorlov eller barsel.