____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Hvis du rejser på sommerferie i et EU-land, kan du glæde dig over, at det fra i dag bliver langt billigere for dig at smide lækre billeder på Facebook, læse nyheder på nettet og streame musik, når du slapper af ved poolen.

I dag falder priserne på databrug, opkald og sms'er foretaget i udlandet. Ifølge tal fra EU-kommisionen bliver det 35 øre billigere per minut, hvis du ringer fra udlandet. Sender du en sms falder prisen med 14 øre og går du på internettet bliver dataforbruget sat ned med omkring 2 kroner.

Priser kommer altså til at ligge på cirka:
  • 1,77 kroner per minut, når du foretager et opkald.
  • 0,47 kroner per minut, når du modtager et opkald.
  • 0,56 kroner per afsendt sms. Det er gratis at modtage sms'er.
  • 1,87 kroner per downloadet megabyte i mobildata.
Det er EU-Kommissionen, der har sænket priserne på de såkaldte roaming-afgifter. Men selv om priserne nu falder, kan man altså stadig godt risikere at komme hjem til en kæmpestor mobilregning efter ferien, fortæller teleanalytiker Torben Rune, der er administrerende direktør for rådgivningsvirksomheden Netplan.

Regler 2014


- Det er blevet billigere, så man kan godt drosle forsigtigheden lidt ned. Men man skal alligevel være opmærksom på de faldgruber, der er. Selv om man kun bruger en smule data, så betaler man typisk for en større mængde, når man er i udlandet. Det svarer til, at man hos købmanden tager én øl fra kassen og vil betale for den, men købmanden siger, at du skal betale for en hel kasse, siger Torben Rune.

Men at undgå at blive flået af teleselskabet og få en ubehagelig overraskelse i postkassen efter ferien er heldigvis ret simpelt, forklarer teleanalytiker Torben Rune.

- Det mest nærliggende er at slå mobildata fra i telefonen, så det simpelthen ikke kan bruges. Det er effektivt, men betyder også, at man ikke kan bruge den til andet end at ringe og skrive. Til gengæld kan man bruge det wifi, som rigtig mange hoteller, caféer og restauranter rundt om i verden udbyder og som man kan koble sig på, mens man for eksempel spiser.

De priser som nu er fastsat af EU-kommisionen er makspriser. Flere danske teleselskaber tilbyder abonnementer, med billigere priser end dem EU har fastsat. Om et par år kan man dog se frem til at undgå alt bekymring om regningen, når man rejser til udlandet. Ifølge et nyt lovforslag skal borgere i EU senest i 2016 kunne bruge deres telefoner og smartphones til "indlandstakst" overalt i unionen.