I dag den 20. december blev de sidste danske pengesedler trykt i Danmark - produktionen af mønter er allerede stoppet. Dermed slutter en 1.000 år gammel tradition.

Både medarbejderne i trykkeriet og Nationalbankens direktør, Hugo Frey, ventede i spænding på, at maskinen blev stoppet for sidste gang præcis klokken 10.45 tirsdag formiddag.

BT var med til den vemodige dag i Nationalbanken på Havnegade i København, hvor den sidste rulle med pengesedler altså blev kørt igennem den enorme seddelpresse. Øverst i artiklen kan du se, hvordan det forløb.

Allerede i 2014 blev det besluttet, at produktionen af sedler og mønter i Danmark skulle udliciteres til andre lande. Produktionen af mønter ophørte tidligere på året, og nu er det også slut med selv at trykke sedler.

Hermed er det endegyldigt slut med en 1.000 år gammel tradition. Man har produceret mønter i Danmark, siden Svend Tveskæg var konge fra 987 til 1014. Sedler har været gangbar valuta siden 1700-tallet.

Mens det stadig er uvist, hvor sedlerne fremover skal trykkes, ligger det fast, at det bliver den statslige, finske virksomhed Mint of Finland, der på en fire-årig kontakt overtager produktionen af alle danske mønter i serien 50-ører, 1-krone, 2-krone, 5-krone, 10-krone og 20-krone.

»Det er da med et vist vemod, at vi har truffet den her beslutning. Det har jo været en del af Nationalbankens DNA, at der bliver lavet sedler og mønter her,« siger Nationalbankens direktør, Hugo Frey, til TV 2.

Foto: Nationalbanken
Vis mere

Når trykkeriet i Nationalbankens lokaler lukkes ned, betyder det et farvel til 44 medarbejdere - blandt andet designere, gravører og laboranter.

En af grundene til at det ikke længere er rentabelt at producere mønter og sedler i Danmark er, at danskerne i stigende grad betaler med enten kreditkort eller mobiltelefon.

Med udliciteringen forventer Nationalbanken at kunne spare 100 millioner kroner frem til 2020, hvorefter den årlige besparelse bliver 15-20 millioner kroner.

Tidligere på året gav Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, udtryk for, hvor stort et tab, han og partiet føler, at udliciteringen er for Danmark.

»Vi synes, det er et tab. Dette her handler ikke kun om økonomi, men også om kultur og nationalfølelse. Stoltheden over, at kongelig mønt trykkes i Danmark, går tabt, og man kan frygte, at sikkerheden svækkes. Danske pengesedler har ry for at være meget vanskelige at forfalske. Spørgsmålet er dog, om vi kan gøre noget ved det. Som jeg forstår det, er beslutningen truffet af Nationalbankens direktion. Vi har et armslængdeprincip, og derfor kan vi som politikere ikke rigtig blande os i det,« sagde han til BT.

Foto: Nationalbanken
Vis mere

Selvom produktionen af mønter og sedler flyttes ud af landet, skal vi i Danmark ikke frygte, hvordan vores de kommer til at se ud. Nationalbanken vil nemlig fortsat bestemme designet samt have kontrol over, at alt lever op til kravene.