Ifølge en Megafonmåling har hver tredje forælder afleveret et sløjt barn i institution eller skole, fordi forælderen ikke har kunnet få barnets første eller anden sygedag til at slå til.

Hver tredje forælder har prøvet at aflevere et sløjt barn i i institution eller skole, fordi forælderen ikke har kunnet få barnets første eller anden sygedag til at slå til, viser en Megafonmåling ifølge Politiken.

Samtidig viser undersøgelsen, at hver femte forælder har meldt sig syg for at kunne blive hjemme.

I det offentlige har forældre ret til at blive hjemme i to dage med syge børn, mens det i den private sektor er op til overenskomsterne at regulere retten til at holde fri. Her har forældre typisk mulighed for at tage en til to sygedage med de små.

Som det er i Sverige har alle forældre ret til at blive hjemme hos deres syge børn 60 dage om året til 80 procent af deres løn. Det statsejede forsikringsselskab Försikringskassan står bag ordningen, som både arbejdsgivere og lønmodtagere betalter til igennem såkaldte sociale afgifter.

Ifølge en undersøgelse fra Odense Kommune må børn mellem et og seks år i gennemsnit blive hjemme fra institution 12 dage om året på grund af sygdom.

Forældrenes Landsforening, FOLA, kalder svenske forældres muligheder misundelsesværdige.

»Vi trænger til, at der bliver skabt bedre vilkår for børnefamilier i Danmark. At forældre enten sender deres syge børn af sted eller selv pjækker fra arbejde bekræfter, at der er store udfordringer i at skulle passe sit arbejde og have syge børn en gang imellem,« siger formand Dorthe Boe Danbjørg til Politiken.