Siden 2007 er hver sjette sengeplads på de danske hospitaler forsvundet, viser tal fra Statens Serum Institut.

Fra 2007 til første halvår af 2013 er der blevet fjernet 2.539 hospitalssenge. Det svarer til hver sjette seng - eller 507 senge årligt - skriver avisen.

Dermed går udviklingen langt hurtigere, end ekspertpanelet »Erik Juhl-udvalget« anbefalede i 2007. Dengang mente eksperterne, at regionerne skulle skære 250 sengepladser om året frem mod 2020, fordi man forventede hurtigere behandling.

Det har ikke været muligt for Statens Serum Institut at fremskaffe tal for det seneste år. Heller ikke i Danske Regioner har man dem, men en rundspørge blandt de fem regioner, som metroxpress har foretaget, viser, at tendensen med nedlæggelse af sengepladser fortsætter. I Region Nordjylland er der således skåret 83 senge i 2013 og 60 senge i år.

Udviklingen bekymrer sundhedsprofessor Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet.

»Der er nedlagt mange flere senge, end de 250 vi forudsatte dengang, hvor mange endda mente, at selv det var for mange,« siger han til metroxpress.

Formand for Danske Patienter Lars Engberg kræver et stop for nedlæggelserne.

»Det bør føre til et øjeblikkeligt stop for de nedlæggelser, som man er i fuld sving med,« siger Lars Engberg, som mener, at de høje belægningsprocenter på hospitalerne er et klart tegn på, at nedlæggelsen går for hurtigt.

»Overbelægning er jo tydeligvis normen mange steder i dag, og med så mange forsvundne senge ligner nedlæggelserne de rene besparelser,« siger han.

Metroxpress har forgæves forsøgt at få en kommentar fra formanden for Sundhedsudvalget i Danske Regioner, Ulla Astman (S).

BNB