KØB PLUS!

Hver fjerde dansker går ind for dødsstraf - gør du?

Selvom ingen politiske partier i Folketinget går ind for dødsstraf, er det alligevel politikernes medansvar, at en ud af fire danskere gør det. Det siger en juraprofessor, der også revser medierne.

Hver fjerde dansker går ind for dødsstraf. Det skriver Søndagsavisen med henvisning til en meningsmåling foretaget af YouGov for avisen.

944 danskere er blevet spurgt til deres holdning omkring dødsstraf, og her siger omkring 25 procent altså, at holdningen er positiv.

Det er blandt andet politikernes og pressens skyld, siger juraprofessor Eva Smith.

- Jeg er fuldstændig overbevist om, at politikerne har en del af skylden. For den retorik, de anvender, har været med til indirekte at skærpe hårdheden i samfundet. Men det er også pressens skyld, for I svælger i de her forbrydelser, siger Eva Smith, der er professor i straffeproces og formand for Det Kriminalpræventive Råd, til Søndagsavisen.

Ingen af Folketingets partier går dog ind for dødsstraf, men Eva Smiths udtalelser møder ikke desto mindre opbakning hos en professor i retorik.

- Medierne har fundet ud af, at det er meget salgbart at svælge i uhyrlige og meningsløse forbrydelser. Politikerne er så gået endnu videre og har talt om strengere og strengere straffe i de sidste godt og vel 10 år, og det har været med til at skabe en hårdere tone i befolkningen, siger professor Christian Kock til Søndagsavisen.

I en anden måling har Søndagsavisen taget udgangspunkt i en række konkrete forbrydelsesformer, og det gør opbakningen til dødsstraf markant større.

Blandt de 1.009 adspurgte i meningsmålingen om de konkrete forbrydelser, siger 43 procent, at de enten er helt enige eller overvejende enige i, at dødsstraf er den mest retfærdige straf til kriminelle, der har dræbt mere end én person.

De tal undrer dog ikke, siger en forsker.

- Det er klart, at når mennesker bliver stillet over for helt konkrete hændelser, kan de langt lettere relatere til det. Der vil følelser forstærke deres holdning om fordelene ved dødsstraf, siger Arthur Stroud, ph.d. i psykologi og forsker ved Københavns Universitet, til Søndagsavisen.

I januar i år var det hver femte dansker, der gik ind for dødsstraf, viste en måling foretaget af Rambøll Management/Analyse Danmark for Jyllands-Posten.

HVAD MENER DU? DELTAG I DEBATTEN OG AFSTEMNINGEN NEDENFOR ELLER PÅ FACEBOOK

Afstemning

Din kommentar

Kommentarer

Livet er ukrænkeligt

Skrevet af Bent Warburg, Mandag den 26. november 2012, 22:58

Man må ikke gøre sig til herre over menneskeliv. Det er forkert at slå ihjel. Man må bruge al menneskelig indsigt, til at fjerne de værste forbrydere fra samfundet.Man kunne for eks. oprette landbrug, eller oprette industrier, eksklusivt for forbrydere. Og lave en belønningsskala der begunstiger god opførsel.

Dødstraf er ikke løsningen.

Skrevet af Erick Petersen, Mandag den 26. november 2012, 15:30

Dette emne bør afdiskuteres, man har bedre midler mod at straffe en forbryder/Morder m.m. Jeg ser helst at den danske regering efterså lovene efter og reviderede dem til at eks. en morder skal straffes efter hvad han har begået som morder og det vigtigste at har vedkommende dræbt flere skal hver drab tages for sig og dømmes. ikke som nu at man har ret til at dræbe flere for en straf. (max disse 16 år ca.) NEJ til dødstraf i Danmark, helt klart.

.......

Skrevet af Anne Cecilia Byriel Bertelsen, Mandag den 26. november 2012, 13:04

for at rette mig selv.
Jeg mener at mange i vores land åbenbart ønsker dødsstraf indført* osv.

Dødsstraf??

Skrevet af Anne Cecilia Byriel Bertelsen, Mandag den 26. november 2012, 13:00

Det er uden tvivl forståeligt at nogle af forbryderne i hvert fald ikke burde få lov at leve, men at vi som land overvejer at gøre det lovligt at dømme folk til døden er uden tvivl at synke ned på et niveau vi ikke tilhører. Folk skal bare huske at vi også slår et menneske ihjel hver gang. Og selvfølgelig vil vi nok aldrig føle at det er straf nok at en morder "bare" skal sidde i fængsel, men det giver os ingen ret til at slå personen ihjel?! Det er chokerende at se at 50 % af stemmerne mener at vi skulle indføre dødsstraf i Danmark? Har folk tænkt på at nogle mennesker der er dømt til dødsstraf, faktisk viser sig at være uskyldige? Ønsker vi at have uskyldigt blod på vores hænder? Og selvom man gør alt for at fælde den rigtige morder, er chancen der stadig, at den vi dømmer er uskyldig. Dødsstraf bør ikke nu eller nogensinde blive indført i Danmark!

dødsstraf

Skrevet af Edmund Nielsen, Mandag den 26. november 2012, 12:19

Såfremt der er begået et fortsætlig groft mord uden formidlende omstændigheder og morderen har erkendt sin handling - ja, så for min skyld gerne dødsstraf. Hvad skal vi med disse mennesker - vi kan ikke bruge dem til noget som helst og de koster dyre og mangeårige opbevaringer til ingen nytte.Det er ikke nok at et uskyldigt menneske berøves livet, men en masse andre mennesker berøres tillige og får deres liv " ødelagt ". En dødsstraf bringer ikke den dræbte tilbage, men retsbevidsheden, tror jeg, er vigtig for mange mennesker og kan " dulme " sorgen.

Dobbelt moralsk

Skrevet af Steffani , Mandag den 26. november 2012, 12:08

Jeg synes det er dobbelt moralsk at have døds straf.
Hvis loven siger det er forbudt at tage en andens liv er det dobbelt moralsk at have døds straf.
Ved døds straf tager man os en andens liv og det er ikke lovligt.
Det fuldstændig latterligt at have døds straf det er dobbelt moralsk og sygt.
Hvad så med dem der giver døds sprøjten eller hvad det nu er man vil gøre det med ? skal de så ikke os dømmes til døden?
Et liv er et liv! og der skal ikke laves forskær på hvem der tager hvem liv og hvorfor og hvordan!
Alle kan ænder sig og har lov til at få en cance mere!!!

Tilgivelse er noget er det største her på vores jord!

Aldrig dødsstraf !

Skrevet af Thomas Hansen, Mandag den 26. november 2012, 11:49

Hvad er meningen med at slå ihjel for at vise at det er forkert at slå ihjel?

Jeg er imod dødsstraf af flere årsager.

For det første mener jeg at livstid er en hårdere straf end døden. Og med livstid mener jeg livstid, ikke noget med benådning efter 10-12 år.

For det andet, så forebygger det ikke kriminalitet, se bare på hvor mange mord der bliver begået i USA. Flere end der bliver slået ihjel i deres krige.

For det tredie, det er adskillige gange sket, at uskyldige er blevet dødsdømt, og enten er blevet henrettet eller siddet et halvt liv bag tremmer for noget de ikke har gjort. Intet retssystem er 100% sikkert.

Ret morsomt, at USA har trykt "In God We Trust" på deres pengesedler, men samtidig overtræder man gerne det 6. bud (eller det 5. hvis man er katolsk). Du må ikke slå ihjel. Guds eget land der ikke engang er nævnt i Biblen. (Måske fordi dem der skrev den ikke havde opdaget Amerika endnu.)

I grove tilfælde, ja

Skrevet af Per, Mandag den 26. november 2012, 11:47

Jeg går rent ind for dødsstraf, altså i de grove tilfælde så som med Peter Lundin og den måde han brutalt slagtede en kvinde og hendes børn på.

Personer der er så afstumpet som Peter Lundin skal man ikke have siddende i en fængselscelle, hvor de kan hygge sig de næste mange år frem i tiden og derved koste skatteborgene millioner af kroner. Så hellere bruge en 50.000 kr på at få sådan en person henrettet, brændt og få smidt vedkommendes aske i de ukendtes grav på et hemmeligt sted i Danmark.

Henrettelser er slet ikke så inhumane længere som mange render rundt og tror. Som man kender det fra USA, så sker det for det meste i dag med 3 indsprøjtninger, hvor de gradvist får dem til at sove stille og roligt ind i døden.

Mad er dejligt

Skrevet af Vagina er Godt, Mandag den 26. november 2012, 11:22

Hej jeg kan godt lide koldskål og Meloner

SMEDEN, BO RASMUSSEN' s skriver

Skrevet af OLE, Mandag den 26. november 2012, 11:22

SMEDEN, BO RASMUSSEN' s skriver, men det skal ikke ske på denne luksus stol som er vist her

Vedrørende mad

Skrevet af Malthe iversen, Mandag den 26. november 2012, 11:21

Jeg syntes det er lækrest med jordbæris fordi det nærmest smelter i munden <3 <3

Baby

Skrevet af Baby, Mandag den 26. november 2012, 11:20

SMEDEN, BO RASMUSSEN' s skriver

Skrevet af OLE, Mandag den 26. november 2012, 11:20

SMEDEN, BO RASMUSSEN, du har fuldstændig ret

Hej

Skrevet af Malthe iversen, Mandag den 26. november 2012, 11:13

Hej jeg kan godt lide jordbæris

ER IMOD DØDSTRAF

Skrevet af Mig, Mandag den 26. november 2012, 11:06

Hej, jeg synes at dødsstraf er helt uacceptabelt! Hvis man dræber gerningsmanden er man lige så meget morder som ham! Så skriver I alt det der med at "det kræver jo mange ressourcer at have folk i fængsel" ja? Men der er jo nok ressourcer i Danmark. Vi har jo mange arbejdsløse og hvis man begynder at slå gerningsmænd ihjel kommer der endnu flere arbejdsløse. Kan selvfølgelig godt se det fra jeres synspunkt, men alligevel. JEG ER IMOD

Dødsstraf?

Skrevet af Ano mig, Mandag den 26. november 2012, 10:58

Jeg syntes virkelig at dødsstraf burde udryddes!

nej det dur ikke

Skrevet af Jess, Mandag den 26. november 2012, 10:41

vi har et retssystem der ikke virker. mange folk tror man må forsvare sig i en ret og komme med beviser. glem det sådanne fungere det ikke i Danmark som det eneste land. du må bruge de beviser politiet fremlægger og egen/forsvaren må ikke efterforske noget som helst. der sidder rigtig rigtig mange mennesker i Danmark som er dømt skyldige uden at være det

i USA har det vist sig at man har haft folk siddende i fængsler op mod 30 år og er blevet frikendt på den der er også blevet henrettet et par stykker der var uskyldige. ja nu sidder du nok og tænker fejl sker og hvad så. men hvad nu hvis det er dig eller en af dine kære der bliver udsat for en sprøjte uretmæssigt ???

Måske

Skrevet af Petersen, Mandag den 26. november 2012, 10:34

Måske kan det give færre forbrydelser - men spørgsmålet er: Hvor skal grænsen ligge.

JEP!

Skrevet af SMEDEN, BO RASMUSSEN, Mandag den 26. november 2012, 10:27

Liv for liv - og skatteyderne sparer penge. Og hvorfor skal alle voldsforbrydere ikke bare afsone deres straffe ?

hvorfor skal de ud før tid ?

Eva Smith

Skrevet af jenni, Mandag den 26. november 2012, 09:32

hendes holdning kender vi alt for godt.
Forbryderne på gaden og straffe ofrene.

Per Stig Møller

Skrevet af jenni, Mandag den 26. november 2012, 09:27

Daværende, Per Stig Møller, sendte ellers en embedsmand til ministermøde i Bruxelles og erklære på Danmarks vegne, at Danmark ikke er imod dødsstraf.

ingen medlidenhed

Skrevet af erik larsen, Mandag den 26. november 2012, 08:35

banderelaterede mord,narkobagmænd,og udførte terrorhandlinger mod samfundet,bør give dødsstraf.

hvorfor?

Skrevet af jenni, Mandag den 26. november 2012, 09:43

erik larsen, 08:35
banderelaterede mord.

Hvorfor? De ordner det indbyrdes.

Øje for Øje

Skrevet af J.P.Madsen, Mandag den 26. november 2012, 07:36

Du skal behandle andre som du selv vil behandles.

Nemlig :-)

Skrevet af Mig, Mandag den 26. november 2012, 06:40

Jeg kan godt lide Marie kiks.

Når tonen og omtalen er rå

Skrevet af Jensen, Mandag den 26. november 2012, 03:22

Griber man iblandt befolkningen måske i grovere grad til vold, endog mord.

Retorik

Skrevet af Jensen, Mandag den 26. november 2012, 03:17

Vil gerne tilbage til almindelig sprogbrug, istedet for diagnostiske psykopat-plat. Alt fra voldsmænd til skilsmisseparter og parter kaldes idag for psykopater. Det skyldes måske psykiater Henrik Day Poulsen :)

Tonen og omtalen er alt for rå.

psykopater

Skrevet af jenni, Mandag den 26. november 2012, 09:36

Ved kun dem, der er psykopater.
Synes du, man skal kalde psykopater noget andet, end det de er?

Ifølge WHO er 8-10 % af befolkningen psykopater.
Lad os få dem identificeret og kalde dem ved rette navn.
Det er dem, der laver problemer.

Glem dødstraf

Skrevet af Jensen, Mandag den 26. november 2012, 03:07

Opdatere straffen for almindelig vold. Strafferammen kommer fra en tid, hvor slagsmål var slagsmål, og måske en kold øl. Efter min opfattelse, der hvor jeg er krænket på retsbevidstheden er brugen af vold og trusler.

Er det 100% sikkert at det er voldsmanden morderen hjemmerøveren

Skrevet af Gitte Thomsen, Mandag den 26. november 2012, 02:13

Er det 100% sikkert at det er voldsmanden, morderen, hjemmerøveren, man har fat i. Så er døds straf det eneste rigtige, alt andet er voldtægt af ofrene.