Hver fjerde medicinske patient, der bliver indlagt akut, forlader hospitalet uden en diagnose, viser forskning.

Hver fjerde medicinske patient, der bliver indlagt akut, bliver sendt hjem fra hospitalet uden en diagnose. Det viser forskning fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, skriver Jyllands-Posten.

Hvert år bliver cirka 265.000 patienter indlagt på medicinske akutafdelinger. Nogle får en diagnose og kommer i behandling, nogle overflyttes til andre afdelinger, men op mod 70.000 patienter udskrives efter i gennemsnit ét døgn, uden at lægerne har fastslået, hvad de fejler, eller har fundet alvorlig sygdom.

»Vi er overraskede over, at tallet er så højt, især fordi langt de fleste patienter, som indlægges akut, har været igennem sorteringen hos vagtlægen, egen læge eller skadestue. Undersøgelsen kan dog ikke besvare, om der er tale om, at for mange patienter indlægges unødigt, eller om at visse patienter på sygehusene ikke får tilstrækkelig udredning og dermed er i risiko for forværring og genindlæggelse,« siger en af forskerne bag undersøgelsen, klinisk lektor og læge Christian Fynbo Christiansen, til avisen.

Han mener, at det for mange patienter vil skabe utryghed at blive sendt hjem med en besked om at gå til egen læge eller ambulante undersøgelser.

Yderligere kan det ud fra et samfundsperspektiv være en besparelse at få udredt patienten i det akutte system, påpeger han.

Formand for Danske Regioner Bent Hansen (S) slår over for Jyllands-Posten fast, at andelen af diagnoseløse patienter skal nedbringes, og at samarbejdet mellem kommuner, de praktiserende læger og sygehusene skal tjekkes.