Det er fem til seks gange mere sandsynligt, at anbragte børn og unge forsøger selvmord end andre ifølge SFI.

København. Mere end hver fjerde 18-årige, der er eller har været anbragt uden for hjemmet, har forsøgt at begå selvmord.

Det viser en endnu ikke offentliggjort forskningsrapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, skriver netmediet Altinget.

Dermed er det fem til seks gange mere sandsynligt, at anbragte børn og unge forsøger selvmord end andre børn og unge.

Og det er ikke overraskende, mener Kim Juul Larsen, der er chefkonsulent ved Psykiatrisk Center Ballerup og tidligere leder ved Center for Selvmordsforebyggelse i Region Syddanmark.

- Faglige udfordringer, mobning, misbrug i familien, skilsmisse og psykiske lidelser som depression og angst.

- Vi ser typisk en kombination af alle de her risikofaktorer hos anbragte børn og unge. Og de er forbundet med øget selvmordsrisiko, siger han.

For at støtte børn, der går rundt med svære tanker om selvmord, må man ifølge Kim Juul Larsen rette blikket mod plejefamilien eller opholdsstedet, hvor barnet er anbragt.

- I miljøerne omkring de anbragte børn skal vi have nogle kompetente hjælpere, som ved noget om selvmordsforebyggelse, og hvordan man spørger ind til de svære tanker.

Før et barn anbringes, laver man en undersøgelse for at kortlægge barnets udfordringer. Her mener Kim Juul Larsen, at det vil være oplagt at spørge ind til selvmordstanker og selvmordsadfærd.

Børne- og socialminister Mai Mercado mener, det er afgørende, at anbringelsesstederne har fokus på børnenes trivsel.

- For de børn og unge, der er anbragt i en plejefamilie, er det vigtigt for mig, at plejefamilierne ikke skal stå alene med dem, hvis de har selvmordstanker.

- Plejefamilierne skal have den fornødne uddannelse og støtte, så de kan løfte opgaven, skriver ministeren i en mail til Ritzau.

Lidt over 1000 18-årige, der har været anbragt uden for hjemmet, er med i undersøgelsen. De er blevet spurgt, om de på et tidspunkt har forsøgt at tage deres eget liv.

Det samme spørgsmål har knap 4300 ikkeanbragte 18-årige svaret på.

Mens 28 procent af de anbragte unge svarer ja til spørgsmålet, er det kun fem procent af de unge, der ikke har været anbragt uden for hjemmet.

Undersøgelsen viser desuden, at de anbragte børn også er overrepræsenterede, når man ser på, hvor mange af de unge der blot har overvejet selvmord eller selvskadende adfærd.

Hele 44 procent har tænkt tanken, skriver Altinget.

50 børn og unge har i perioden 2009 til 2014 begået selvmord. Heraf var de syv anbragt uden for hjemmet, samme år som selvmordet blev begået.

/ritzau/