Ny dansk undersøgelse viser, at også velfungerende gymnasieelever skærer i sig selv. I alt er det hver femte.

Mere end hver femte gymnasieelev har gjort skade på sig selv. Det viser en ny undersøgelse på seks københavnske gymnasier, skriver videnskab.dk.

Og når fænomenet er så udbredt, må det være mere udbredt end blot at begrænse sig til unge med psykiske problemer, fastslår klinisk psykolog Bo Møhl fra Psykiatrisk Center på Rigshospitalet, der har stået i spidsen for undersøgelsen.

- Det kan ikke nytte noget at sige, at det er dig, der er syg. De kan ikke alle sammen have borderline, forældre med alkoholmisbrug eller være seksuelt misbrugte. Mange er almindelige velfungerende gymnasieelever. Det er noget, der ligger i kulturen, siger han til videnskab.dk.

Elever på de seks gymnasier fik et spørgeskema af deres lærer, som de anonymt kunne aflevere i en boks, der blev hængt på skolen. Spørgeskemaet var på en enkelt side og spurgte til deres erfaring med selvskade.

Forskerne fik knap 3000 brugbare svar fra elever fra 15-19 år.

Spørgsmålene tog udgangspunkt i en snæver og præcis definition af selvskade, der for eksempel udelukker forsøg på selvmord og mere indirekte selvskade som spiseforstyrrelser, alkohol- eller stofmisbrug.

21,5 procent svarer, at de har gjort skade på sig selv på et eller andet tidspunkt i deres liv, mens 16,2 procent har skadet sig selv inden for det seneste år. Og tallene viser, at selvskade er blevet en moderne lidelse, siger den kliniske psykolog.

- Der er mange, der prøver at skære i sig selv, fordi de ser andre gøre det og profitere af det. Der er også mange kendte mennesker, der har fortalt om deres selvskade, og det smitter helt enormt, fortæller Bo Møhl

Han nævner prinsesse Diana, Angelina Jolie, Amy Winehouse og Johnny Depp som eksempler på kendte, der har gjort skade på sig selv og siden fortalt om det.

/ritzau/