Hver femte, der i dag bor i storbyen, ser sig selv bo på landet i 2030, viser undersøgelse. Ekspert tvivler dog på, at folk valfarter på landet, eftersom der er stor forskel på, hvad folk drømmer om, og hvad de ender med at gøre.

Fuglesang, grønne marker og frisk luft.

Hver femte dansker, som i dag bor i storbyen, regner med at have adresse på landet i 2030. Det viser en undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har lavet for Bolius - Boligejernes Videncenter.

Ulrik Heilmann, der er administrerende direktør i Bolius, hæfter sig ved, at folk giver udtryk for, at de især tiltrækkes af naturen og det fredelige liv på landet. Han understreger, dog at det er afgørende med politisk handling, hvis man skal have byboerne til at flytte på landet. Det kræver nemlig ordentlig offentlig trafik, institutioner og hurtig internetforbindelse.

»Undersøgelsen understreger, at yderområderne virkelig er mulighedernes land, hvilket står i kontrast til alle de negative historier, man ellers læser. Men det er også lysende klart, at vil vi bevare levende lokalsamfund over hele landet, så har regeringen og kommunerne en fælles opgave med at sikre, at der er den service og de muligheder, der gør det muligt at bo, arbejde og have familie uden for de store byer,« siger Ulrik Heilmann i en pressemeddelelse.

Hans Thor Andersen, forskningschef i Statens Byggeforskningsinstitut og dr. scient i bygeografi, mener, at undersøgelsens resultat flugter ret godt med forskningen på området. Men han er overbevist om, at hver femte bybo ikke flytter på landet, selv om de drømmer om grønne og fredelige omgivelser.

»Vi ved, at folk har ønsket om at flytte på landet, men der er som bekendt forskel på, hvad man drømmer om, og hvad man gør,« siger han.

Hans Thor Andersen mener, at når folk først har etableret sig i byen, fået arbejde, fundet institution til børnene og lært naboerne at kende, så skal der rigtig meget til at få dem til at flytte.

»Et godt bud på, hvorfor mange alligevel ikke flytter på landet, er, at det hænger sammen med udbuddet af arbejdspladser og transporttiderne til de større byer,« siger han.

Forskningschefen peger på, at bevægelsen fra landet mod byerne generelt ikke er så entydig, som det ofte fremstilles. Typisk flytter de unge fra provinsen mod de større byer, hvor uddannelsesinstitutionerne er placeret. Når de får familie, flytter en del fra byen igen.

»Vi må erkende, at der er mange, der ikke er erhvervsaktive, der flytter ud af de større byer til landområderne og de små byer, fordi det er billigere at bo der,« siger han.

Undersøgelsen fra YouGov bygger på 1.004 interviews med danskere i alderen 18-74 år, og den er gennemført i slutningen af juli.