En fisker spærrede øjnene op, da han mandag landede et eksemplar af verdens næststørste haj under fiskeri efter hummere i Kattegat.

En hummerfisker gjorde en højst usædvanlig fangst, da han mandag fangede et eksemplar af verdens næststørste haj, en brugde, i Kattegat tæt på Anholt.

Hajen sad uhjælpeligt fast i fiskerens bundgående hummertrawl og kunne ikke sættes fri igen, skriver Politiken. Den afdøde haj vil nu blive konserveret og opbevaret på Statens Naturhistoriske Museum i København.

Foto: Anders Peter Schultz, Statens Naturhistoriske Museum
Vis mere

På sigt kan den måske blive udstillet for publikum, oplyser Henrik Carl, videnskabelig medarbejder på Statens Naturhistoriske Museum, til Politiken.

Var du med til at fange fiskeren, eller kender du fiskeren, så tip BT på 1929@bt.dk

Brugden er trods sin størrelse på fire meter og 400 kilo ganske harmløs for mennesker, da den kun lever af plankton. Arten har tidligere gæstet danske farvande, især i perioden fra 1940 til 1970, da den var mere udbredt.

Sidste gang en brugde kom i nettet i Danmark var ifølge Politiken i 2008. Her svømmede en lille brugde rundt i havnebassinet i Grenaa havn, og det blev dokumenteret på video.

Her ses et eksemplar af en brugde, som en hollandsk trawler landede. Brugden er verdens næststørste fisk og haj og kan blive omtrent 14 meter lang (arkivfoto).
Her ses et eksemplar af en brugde, som en hollandsk trawler landede. Brugden er verdens næststørste fisk og haj og kan blive omtrent 14 meter lang (arkivfoto). Foto: Ole Kjær
Vis mere

Brugden fra Kattegat skal nu bruges til at gøre forskerne klogere på, hvad den lever af om vinteren. Det er nemlig lidt af en gåde, hvordan det store dyr overhovedet formår at spise om vinteren.

»For om vinteren mister den de gællegitre, som skal filtrere havvandet for smådyr. Det mysterium kan vi undersøge nu ved at analysere tarmens indhold og ad den vej finde ud af, hvad hajen sætter til livs om vinteren. Så kan vi få svar på om den overvintrer i en dvalelignende tilstand på bunden af havet, som den formentlig gør,« siger Henrik Carl til Politiken.