80 procent af de piger, der har modtaget vaccinen mod HPV, blev ikke advaret om mulige bivirkninger ved den omdiskuterede vaccine. Det viser ny rundspørge.

En stor grupper piger er slet ikke blevet oplyst om bivirkninger ved HPV-vaccinen mod livmoderhalskræft, da de blev vaccineret.

Det oplyser 80 procent af de adspurgte i en rundspørge, Radio24syv har foretaget blandt 235 HPV-vaccinerede piger og deres forældre i en Facebook-gruppe for bivirkningsramte.

Kun hver femte blev advaret om ikke-alvorlige bivirkninger som kløe, kvalme og feber. Ingen af de adspurgte piger eller deres forældre blev advaret om mulige alvorlige bivirkninger som kronisk hovedpine, ekstrem træthed og lammelser.

16-årige Rikke Viborg er en af dem, der ikke blev oplyst om bivirkninger, da hun modtog sin HPV-vaccine:

»Jeg ved ikke, om jeg ville have fravalgt vaccinen, hvis jeg var blevet oplyst om bivirkninger, men jeg ville måske have ventet nogle år. Og jeg ville have haft en anden følelse omkring mine bivirkninger, hvis jeg selv bar en del af ansvaret,« siger Rikke Viborg, der i lange perioder har lidt af forbigående lammelser og hyppige besvimelser, siden hun modtog vaccinen i 2010, til Radio24syv.

Læge Jeppe Schroll, der har skrevet ph.d. om bivirkninger ved Nordic Cochrane Center, synes, det er overraskende, at så mange piger og deres forældre svarer, at de ikke er blevet oplyst om nogen former for bivirkninger, inden de fik vaccinen.

»Det er et krav, at man skal informere omkring bivirkninger, når man giver medicin, og jeg synes særligt, at det gælder i forbindelse med vaccinationer, hvor de gavnlige virkninger må forventes at ligge et godt stykke ude i fremtiden, mens de eventuelle skadevirkninger vil komme øjeblikkeligt,« siger han til Radio24syv.

Jeppe Schroll understreger, at det er problematisk, hvis læger ikke oplyser om bivirkninger, fordi vi som patienter er nødt til at kende både fordele og ulemper ved en behandling, hvis vi skal kunne sige ja til at få den.

»Hvis man ikke oplyser om bivirkninger, så kan man lige så godt lade være med at spørge patienterne, om de vil have behandlingen eller ej,« siger han.

Lektor i medicinsk videnskabsteori ved Københavns Universitet Peter Rossel har i mange år forsket i det informerede samtykke.

Han står sammen med fire andre kollegaer bag en undersøgelse fra 2004, der handler om, hvorvidt alment praktiserende læger informerer deres patienter om alvorlige og ofte forekommende bivirkninger.

»Det skal man ifølge lovgivningen altid gøre, men det var kun 33 procent af lægerne, der svarede, at det ville de altid gøre. Det interessante var, at lægernes begrundelse for ikke at gøre det var at skåne patienterne for unødig bekymring,« siger Peter Rossel.

Praktiserende læge og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin Lars G. Johansen mener, at mange af de adspurgte piger og deres forældre er blevet informeret om bivirkninger, men at de har glemt det efterfølgende.

»Generelt oplever man tit, at folk ikke husker den information, der bliver givet. De husker ikke andet end det, der var smertefuldt Jeg mener bestemt, at vi informerer om de mulige akutte bivirkninger, samt de kort- og langtidsbivirkninger man kender til, når vi giver de her vaccinationer,« siger Lars G. Johansen til Radio24syv.

Han ser dog gerne, at både piger og forældre oplever, at de har haft en dialog med deres læge om fordele og ulemper ved HPV-vaccinen, og efterfølgende har truffet deres beslutning på baggrund af det.

HPV-vaccinen blev indført i det danske børnevaccinationsprogram i 2009 og anbefales i dag til alle piger i 12-års alderen. Sundhedsstyrelsen har siden vaccinen blev indført og til nu modtaget 1521 indberetninger om mulige bivirkninger efter HPV-vaccinen. Heraf klassificeres 402 som værende alvorlige.