De fleste unge kvinder mellem 19 og 27 år, som får gratis HPV-vaccine mod livmoderhalskræft, har allerede været udsat for HPV-smitte.

Størstedelen af de 19-27-årige kvinder, der gratis får en såkaldt HPV-vaccive mod livmoderhalskræft, har ifølge Sygeplersken, Dansk Sygeplejeråds fagblad, allerede været udsat for HPV-smitte. Derfor bør de stadig gå til kontrol, lyder det fra professor.

- En HPV-vaccination er ingen garanti mod livmoderhalskræft, idet den ikke giver 100 pct. beskyttelse mod kræftsygdommen. Kvinder mellem 19 og 27 år skal stadig gå til kontrol, siger professor Elsebeth Lynge, Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet, til fagbladet.

I øjeblikket strømmer unge kvinder til for at tage imod tilbuddet om gratis vaccination, som virker bedst hos kvinder under en vis alder.

Nye tal fra fire af landets fem regioner viser ifølge Sygeplejersken, at knap 50.000 kvinder mellem 19 og 27 år blev vaccineret alene i september, hvilket svarer til en fordobling af vaccinerede på blot en måned, oplyser Kræftens Bekæmpelse.

Men vaccinen kan ikke stå alene, og der er også meget stor forskel på, hvor effektiv den er alt afhængig af kvindens seksuelle aktivitet. Unge kvinder, der er seksuelt aktive, har sandsynligvis allerede været udsat for HPV-smitte, før de blev vaccineret.

Ifølge Elsebeth Lynge er effekten af HPV-vaccination hos piger, som ikke har et sexliv og dermed ikke har været udsat for HPV-smitte, således omkring 70 procent, mens den for kvinder, der har haft deres seksuelle debut, ligger på højst 44-55 procent.

- Resultaterne kan dog ikke uden videre overføres til danske forhold, fordi unge danske kvinder er mere seksuelt aktive end de kvinder, der har deltaget i forsøgene. Det er meget vigtigt, at danske kvinder er opmærksomme på disse begrænsninger i HPV-vaccinens effekt, lyder det fra Elsebeth Lynge til Sygeplejersken.

Ikke desto mindre understreger overlæge Iben Holten fra Kræftens Bekæmpelse, at screening og vaccination er vigtig, så smitten ikke bredes.

- Hvis vi både vaccinerer og screener, kan vi med tiden udrydde denne forfærdelige sygdom. 6.000 danske kvinder opereres hvert år for forstadier til livmoderhalskræft, siger hun til Sygeplejersken.