2016 bød på et voldsomt fald i antallet af indberetninger af formodede bivirkninger fra hpv-vacciner.

København. Bunkerne med indberetninger om formodede bivirkninger fra hpv-vacciner skrumpede til mere end halv størrelse i 2016. Hvor der lå 822 indberetninger i 2015, modtog Lægemiddelstyrelsen 307 i 2016.

Det oplyser Lægemiddelstyrelsen i en årsrapport om bivirkninger ved medicin og vacciner.

182 af indberetningerne kaldes alvorlige.

- De hyppigst indberettede symptomer er træthed, hovedpine, svimmelhed og kvalme, står der i rapporten.

- En del af indberetningerne beskriver også symptomer i led og muskler for eksempel smerter og muskelsvaghed. Hjertebanken og koncentrationsbesvær er også blandt de hyppigst indberettede symptomer.

17 af indberetninger handlede om piger, der er blevet vaccineret i 2016. Resten er vaccineret i 2012 og 2013.

Vaccinen skal beskytte mod hpv-virusset, der kan forsage livmoderhalskræft.

Antallet af indberetninger voksede pludseligt og markant i 2013, hvor antallet af alvorlige tilfælde steg fra 18 til 192.

I 2015 toppede antallet med 822 indberetninger. Sideløbende med dækningen af det stigende antal indberetninger, er andelen af piger, der færdiggør vaccinen faldet drastisk.

Hos Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, DSOG, ærgrer man sig højlydt over, at der ikke er flere piger, der får vaccinen.

- Vi synes, at det er brandærgerligt, at vi har fået verdens første vaccine mod kræft. Og så kan vi ikke få den i spil, fordi der har været en uheldig optakt, som efter vores opfattelse beror på en kæmpe misforståelse, siger formand Thomas Larsen.

- Vi har en kombination, der beskytter mod livmoderhalskræft og forstadierne til livmoderhalskræft. Og så er de sikre.

- Som sidegevinst har de også en effekt på andre sygdomme, som man kan få af de her vira. Det er blandt andet kønsvorter.

/ritzau/