Politiet har presset 27-årige MT til at komme med oplysninger om aftalt spil i fodbold, siger han. MT kan heller ikke genkende sin tilståelse og nægter sig nu skyldig. Anklagemyndigheden kan til gengæld ikke genkende MTs udlægning.

Noget kunne tyde på, at politiets store matchfixingsag er ved at smuldre. I hvert fald har sagen taget en dramatisk udvikling, for den person, der indtil sent tirsdag var politiets kronvidne, 27-årige MT, har nu trukket sin tilståelse tilbage. Det skriver Berlingske.

»Det skal i hvert fald ikke længere være en tilståelsessag. Og hvis der kommer en sag, så vil jeg selvfølgelig påstå, at han skal frikendes,« siger MTs forsvarer, Henrik Juel Halberg, til avisen.

MT, der skulle bane vejen for retsforfølgelse i matchfixingsagen, kan ikke genkende de tre forhold, som anklagemyndigheden lægger frem i den opsigtsvækkende sag om aftalt spil. Han kan ikke genkende beløbene, der skulle være spillet for, og han kan ikke genkende personerne, der skal være en del af sagen om matchfixing af to kampe i den tidligere 1. divisionsklub Hvidovre.

»Sidste år på denne tid havde vi et ønske om, at den her sag skulle afsluttes så hurtigt som muligt, og at det godt kunne være, at det kunne blive en tilståelsessag. Men det var inden, vi så retsmødebegæringen,« siger forsvareren, der har inviteret Berlingske til interview sammen med sin klient MT.

Spørgsmål: Hvad ville MT gerne tilstå?

»Det er svært at sige nu, når MT nægter sig skyldig. Men han havde en interesse i, at sagen skulle lukkes så hurtigt som muligt, og han var godt klar over, at han var sigtet for et eller andet. Det havde politiet fortalt ham,« siger Henrik Juel Halberg.

Ifølge MT har der ikke været en drøftelse af, hvad hans straf kunne blive, hvis han ville erkende.

Spørgsmål: Du vidste ikke hvad, du blev sigtet for, og du vidste ikke, hvad du skulle tilstå?

»Jeg fik ikke konkret at vide, hvad jeg skulle tilstå. Det er naivt af mig, selvfølgelig er det det,« siger MT.

Spørgsmål: Vidste du, at matchfixing ville være en del af det, du skulle tilstå?

»Jeg kan ikke huske, hvad vi drøftede på det tidspunkt. Jeg fremlagde nogle mistanker, og det er blevet til nogle firkantede sandheder, som jeg ikke kan genkende,« siger MT.

Spørgsmål: Har du løjet over for politiet?

»Muligvis. Om det er direkte løgn, eller om vi sammen har overdrevet noget, det kan jeg ikke huske. Jeg har set afhøringsrapporter og skrevet under på dem. Men jeg kan ikke huske konkret, hvad jeg har sagt i dem. Det var min opfattelse, at jeg gav dem noget baggrundsinformation, som de ville bruge tid på rent faktisk at efterforske. De sagde, at jeg kunne blive sigtet for det, men de sagde ikke, at der skulle bygges en sag op om det alene,« siger den 27-årige MT.

Der er nedlagt navneforbud i sagen, fordi MTs sikkerhed har været i fare. Han afviser, at han er blevet truet til at trække sin tilståelse tilbage.

MT siger til gengæld, at han har følt sig presset af politiet til at bringe matchfixing på banen, da han søgte politiets hjælp og beskyttelse mod trusler efter en strid om gæld med en tidligere samarbejdspartner i Asien.

»Han er truet, og for at politiet vil tage sig af det, så skal han levere oplysninger om noget helt andet end det, han henvender sig med. Det er helt uhørt, og under al kritik« siger MTs forsvarer, Henrik Juel Halberg.

Det er Berlingske, der overbringer advokaturchef Per Justesen nyheden om, at sagen mod MT ikke længere vil køre som en tilståelsessag. Advokaturchefen kan ikke genkende billedet af, at MT skulle være presset til at tilstå:

»Jeg har selv skrevet retsmødebegæringen, og det er efter min bedste overbevisning, at det er det, der er blevet forklaret til politiet,« siger Per Justesen og uddyber:

»Retsmødebegæringen er jo skrevet ud fra det, som jeg gik ud fra, at tilståelsen omfattede. Jeg skriver ikke noget ind i en retsmødebegæring, som jeg ikke forventer at vedkommende til tilstå.«

Han erkender, at bevismæssigt står anderledes:

»Det er klart, hvis der ikke er nogen tilståelse længere, så skal bevisbyrden løftes ud over en hver rimelig tvivl. Det betyder, at enhver rimelig tvivl skal komme den sigtede til gode«, siger Per Justesen.

Spørgsmål: Hvor står sagen, hvis MT ikke længere tilstår?

»Så kommer det til at tage længere tid. For så skal vi ind at vurdere sagen igen på et nyt grundlag og se, om der er beviser til en domsmandssag. Det er en sag, hvor man nægter sig skyldig. Men alting er lettere, når folk tilstår. Men man kan jo indtil sidste øjeblik vælge at trække sin tilståelse,« siger Per Justesen.

Spørgsmål: Er retsmødebegæringen skrevet ud fra andet end hans tilståelse?

»Jeg kan ikke komme ind på, hvad der ellers ligger.«

Spørgsmål: Han fortæller, at han har følt sig presset til at komme med oplysninger om matchfixing til politiet. Har du nogle kommentarer til det?

»Nej. Jeg har ikke kendskab til, at han skulle være blevet presset på nogen måde,« siger Per Justesen.

Spørgsmål: Hvad betyder det her for de fem andre sigtede?

»Til at starte med ikke noget. Det er klart at hvis og såfremt alt nu bliver fragået, kan tingene se anderledes ud, det er det, der skal vurderes. Vi har en ny situation og det kan have konsekvenser for alle sigtede,« siger Per Justesen.

Casper Andreasen, der er forsvarer for en af de sigtede i sagen, Lasse Krogh, tager oplysningerne til efterretning:

»Jeg forventer, at politiet meget snart tager stilling til tiltalespørgsmålet for sin klient,« siger han.

Det er velkendt, at det er ekstremt svært at efterforske matchfixingsager. Og det er ikke første gang, at en sag smuldrer.

Dansk Boldspil-Union politianmeldte forsvarsspiller Kristoffer Wichmann, der fik påtale og spillekarantæne for at spille på sine egne kampe. Også dengang blev politiet bedt om at kigge på sagen. Det førte dog aldrig til en sigtelse fra politiet.