Det er upassende, når sundhedspersonale har brugt børn som tolke på Herlev Hospital, siger den ansvarlige direktør. Sundhedsminister tilslutter sig kritikken.

Der er ingenting, som kan forklare eller undskylde, hvis sundhedsplejersker eller læger har ladet børn agere tolke under konsultationer på Herlev Hospital.

Det fastslår Klaus Lunding, direktør for Herlev og Gentofte Hospitaler.

Politiken kan mandag fortælle, at Herlev Hospital er blandt de hospitaler, der har ladet børn agere tolke for deres ikke-dansktalende forældre, på trods af at den praksis blev forbudt sidste år.

Klaus Lunding er uforstående over for, at personale på Herlev Hospital alligevel så sent som i april lod en 13-årig pige gennemgå og oversætte et skema med spørgsmål om sin mors sexliv i forbindelse med dennes kræftbehandling på Herlev Hospital.

»Jeg har ikke noget bud på, hvorfor det er sket. Reglerne er meget klare, og jeg er uforstående over for, hvad der er sket her. Det er upassende, og det er ikke i orden,« siger direktøren.

Den pågældende familie optræder anonymt i artiklen, og Klaus Lunding har af samme grund ikke kendskab til det konkrete tilfælde. Han opfordrer dog familier, der måtte have haft tilsvarende oplevelser, til at tage kontakt til hospitalet.

»For de er i så fald blevet dårligt behandlet. Jeg har været hospitalsdirektør i snart 10 år, og jeg har aldrig hørt om sådan noget her før. Der er intet, der kan forklare eller undskylde det,« siger Klaus Lunding.

Hos Børns Vilkår kalder direktør Rasmus Kjeldahl det for »problematisk«, hvis børn bliver brugt som tolke.

»Børnene kan komme i en rigtig ubekvem situation, hvis de skal formidle alvorlige sygdomme videre til deres forældre,« siger han og fortsætter:

»Og så kan man da godt spørge, om det overhovedet er hensigtsmæssigt at lade et barn virke som tolk. Vi ved, at der kan opstå fejl og misforståelser, når det er uddannede familietolke, der oversætter, så det undrer mig meget, hvis der er steder, man bruger børn,« siger han.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) tog som minister initiativ til, at det blev forbudt for hospitaler at bruge børn under 18 år som tolke for ikke dansk-talende familier, med mindre der er tale om en akut eller livstruende situation.

Han er af samme grund fortørnet over, at hospitaler som Herlev Hospital og Rigshospitalet ifølge Politiken fortsat tyr til samme praksis.

»Det hører ingen steder hjemme, at sygehuse ser stort på reglerne og åbenbart fortsat bruger børn som tolke. Der er jo en grund til, at vi har strammet reglerne, og gjort det helt klart, at børn ikke skal tolke. Det kan være enormt grænseoverskridende for et barn at skulle høre om sine forældres sygdomme, så det er fuldstændig uacceptabelt, hvis man bruger mindreårige til at tolke,« siger han i en skriftlig kommentar.

»Jeg går ud fra, at man på sygehusene holder sig orienteret om de love og regler, der gælder på sundhedsområdet, og dermed også er klar over, at børn kun må bruges som tolke i akutte situationer, hvor eksempelvis en af deres forælder er i livfare,« lyder det videre fra ministeren, der vil tage kontakt til regionerne for at minde dem om reglerne på området.

Rigshospitalet oplyser til Politiken, at man vil sikre, at det ikke gentager sig.