Ærlig overlæge erkender, at man først efter de seneste måneders kritiske omtale for alvor er begyndt at tænke over retssikkerheden på Risskov.

Den ansvarlige overlæge for den retspsykiatriske afdeling i Risskov, hvor nogle af landets farligste forbrydere sidder indespærret, erkender nu for første gang, at man var for fokuseret på udelukkende at behandle patienterne og derfor glemte at tænke på retssikkerheden, da 27 patienter flygtede sidste år.  

Læs hele BTs afdækning af forholdende på hospitalet på bt.dk/galehuset 

BT har de seneste tre måneder igen og igen forsøgt at få de ansvarlige på retspsykiatrisk afdeling til at give en forklaring på de massive problemer med flygtende patienter. Flugter hvoraf kun tre blev fortalt til offentligheden og hvor en sindssyg mand bl.a. kom på gå-tur to måneder efter sin dom. 

Efter måneders tavshed tager den ansvarlige overlæge for afdelingen, Trine Arngrim, for første gang bladet fra munden i et interview med BT. 

Hvorfor lader i drabsmænd på gå-ture blot to måneder efter de er dømt?

- Det ville vi heller ikke gøre, hvis vi kun havde kendt ham i to måneder. Men tit og ofte, så er patienter som er psykisk syge indlagt umiddelbart efter anholdelsen. Nogle gange varer retssager rigtig længe - over et år - så vi har kendt en sådan patient i mere end et år rigtig godt, og synes vi har et godt grundlag for at vurdere, at han har fået det bedre. At han følger behandlingen, og vi tror på at han kan overholde en aftale om at gå ud med personalet og gå med tilbage igen. Det kan langt de fleste også, men vi er jo ikke tankelæsere, og vi tager altså fejl nogle gange, siger hun men henvisning til drabsmanden stak af fra sine oppassere.

Har i haft hensynet til retssikkerheden nok med i jeres overvejelser?

- Nej, det har vi ikke. Ikke i den konkrete sag, og heller ikke hvis vi kigger tilbage. Når vi i så langt tid har en patient, så kan vi godt - og det er en fejl, det synes jeg også selv - så kan vi godt lidt glemme, at det i virkeligheden er en farlig mand, som samfundet synes er farlig, og hvor der også er nogle ofre eller pårørende til ofre. Så bliver vi meget optaget af at behandle og pleje patienten, og det er det, der er vores primære opgave, men vi burde naturligvis ikke glemme det andet, og det har vi også rettet op på nu, ved også lave nogle regler for hvor længe man skal være her efter dommen før man kan komme ud uanset hvordan man har det, siger hun.

Du nævner selv de pårørende til fx den her mand, som har slået en mand ihjel, og de var jo skrækslagne, da han var på flugt. De havde et aluminiumsbat stående ved deres hoveddør. Skylder I dem en undskyldning? 

- Jeg ved ikke om vi direkte skylder dem en undskyldning, men vi beklager naturligvis, at vi har taget fejl i vores vurdering. Og det gælder både i denne sag og i andre. Set i bakspejlet synes jeg, det er træls, at det skulle komme så vidt, før vi fandt ud af, at vi også skulle tænke mere på retssikkerheden også, siger hun. 

Læs hele BTs afdækning af forholdende på hospitalet på bt.dk/galehuset