Tv-udsendelse om en ung kvinde, der snyder lægernes forudsigelser og vågner, efter at familien har sagt ja til organdonation, får nu Aarhus Universitetshospital til at ændre deres procedure.

Efter en debatskabende udsendelse om organdonation, hvor de pårørende til en ung, svært trafikkvæstet kvinde bliver bedt om at overveje organdonation, hvorefter kvinden overlever sine kvæstelser, laver Aarhus Universitetshospital nu retningslinjer, der fastslår retningslinjerne.

Den overlevede kvinde var indlagt på Aarhus Universitetshospital, og her slår man nu fast, at en samtale om organdonation først kan finde sted, når der ikke er flere behandlingsmuligheder, og hjernens funktion er ophørt eller forventes snart at gøre det.

- Vi glæder os over, at den unge kvinde overlevede, og at hun er kommet sig så godt oven på ulykken. Men vi laver et fejlskøn undervejs, og vi fik derfor givet familien det indtryk, at deres datter og søster var uafvendeligt døende. Familien må have oplevet forløbet som meget forvirrende og ubehageligt. Og vi må sige, at selv om den unge kvinde fik meget kompetent og livreddende behandling, da hun blev indlagt akut, så er der også rigtigt meget, vi kan lære af forløbet, siger cheflæge Claus Thomsen i en pressemeddelelse.

Det forkerte skøn, om at kvinden ville blive hjernedød, fører yderligere til, at Neurotraumeudvalget under Dansk Neurokirurgisk Selskab nu vil udarbejde en fælles vejledning for lægerne på neurokirurgiske afdelinger i hele landet om, hvornår man kan tage beslutning om ophør med udsigtsløs behandling af svært kritisk syge patienter.

TV-udsendelsen bliver vist på DR 1 tirsdag aften. I programmet følger man et forløb med en 19-årig kvinde, der efter en trafikulykke i efteråret 2011 bliver indlagt på Aarhus Universitetshospital med svære hjernekvæstelser.

Da den unge kvinde har været indlagt på Neurointensiv Afsnit i nogle dage, vurderer personalet, at der ikke er udsigt til, at kvinden vil overleve, og de taler derfor med familien om organdonation. Derefter indtræder en dramatisk forbedring af kvindens tilstand, og hun vågner op. Siden har hun været igennem intensiv genoptræning på Hammel Neurocenter.

Patientombuddet vil nu tage stilling til, om Aarhus Universitetshospital har overtrådt regler i forbindelse med behandlingen af den 19-årige kvinde.