Lærervikar fik en reprimande efter at have »stillet fakta mod fakta« over for en elev, som angiveligt benægtede Holocaust.

I sprogskolen Komvux Kärnan i Helsingborg, hvor voksne indvandrere og flygtninge kan lære svensk, ville en vikar 9. februar bruge 70-året for befrielsen af den nazistiske udryddelseslejr Auschwitz til at tale om folkedrabet på seks millioner europæiske jøder.

Så langt er der enighed. Men derefter bliver sagen noget mere mudret. Ifølge lærer­vikaren begyndte en elev i klassen højlydt og vedholdende at anfægte, hvorvidt Holocaust i det hele taget havde fundet sted.

Hvad der præcis blev sagt i klassen, er der nogen tvivl om. Eleven mener selv, at han blot ville fremlægge kendsgerninger om Holocaust, men blev »misforstået«, »udpeget« og »uretfærdigt behandlet«.

En kendsgerning er det imidlertid, at lærervikaren efter nogen tids diskussion med eleven endte med at sende ham uden for døren. Men dermed stoppede sagen ikke. For på et møde en uge efter hændelsen blev læreren indkaldt til et møde med skolens ledelse. Og da vikaren optog den samtale på bånd og senere delte den med avisen Helsingborg Dagblad, ved man med sikkerhed, hvad der her blev sagt.

Her svarer lærervikaren på påstanden om, at eleven blev uretfærdigt behandlet og udpeget.

»Han blev ikke udpeget. Jeg sagde bare til ham, at det ikke er okay at sige, at jøderne kun lyver.«

Hvortil lederen svarer:

»Men klasselokalet var et helt forkert forum for den diskussion,« og uddyber senere i samtalen:

»Du må have i baghovedet, at det, vi betragter som historie, det er den historie, som vi selv har været del af. Når vi har andre elever, som er formet af andre historiebøger, er der ingen idé i, at vi diskuterer fakta mod fakta.«

Alle lektioner aflyst

Efter at lærervikaren fortalte historien om oplevelsen i klassen og det efterfølgende møde med ledelsen, fik han prompte aflyst alle de senere planlagte lektioner. Ifølge skolens ledelse er det dog helt tilfældigt, at det sker umiddelbart efter, at sagen kom til mediernes kendskab. Men skolens rektor, Lena Stenbäck, afviser, at der er en sammenhæng.

»Det står tydeligt i loven, at man har ret til at kontakte medierne, og det er noget, vi opmuntrer til.«

Ikke desto mindre udsendte arbejds­markedsforvaltningen i Helsingborg sidste uge en pressemeddelelse, hvori man tog skarpt afstand fra skoleledelsens ageren, og mandag kom det frem, at det statslige skoletilsyn nu vil iværksætte en undersøgelse af hændelsen.

På flere svenske blogs og sociale medier har der været spekuleret i, at eleven skulle være muslim. Ifølge Helsingborg Dagblad er eleven imidlertid hverken muslim eller har oprindelse i et muslimsk land.