Mere end fjerde ung med en lang videregående uddannelse har ikke fået job tre måneder efter sidste eksamen. Unge bør være mere åbne i deres studievalg, siger uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen.

Det er unge med lange videregående uddannelser, der oftest fortsat er uden job tre måneder efter, de har været til deres sidste eksamen.

Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, skriver Jyllands-Posten.

Næsten 28 procent af de nyuddannede med en lang videregående uddannelse havde ikke fået job efter tre måneder, mens det blandt det samlede antal unge, som blev færdige i 2014, gjaldt en ud af fem.

Derfor opfordrer AE-Rådet til, at der bliver skabt en bedre sammenhæng mellem indholdet på studierne og erhvervslivets behov for arbejdskraft.

Unge bør også være mere åbne, når de vælger uddannelse, lyder det fra uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R).

»Man skal vælge efter, hvad der motiverer en, og lade være med blot at følge populære strømninger. Man skal stille alle relevante spørgsmål, og et af dem er, om studiet nu også kan føre til et job. Der kan være uddannelser, som er kortere, og som ligger på andre typer uddannelsessteder, som kunne være interessante, fordi de er mere erhvervsrettede,« siger Sofie Carsten Nielsen til Jyllands-Posten.

En opgørelse af studievalget fra 2013 viser, at 25 procent af unge med et karaktergennemsnit på 9 og derover fra gymnasierne søgte ind på enten medicin, jura, psykologi og statskundskab.