Hver sjette dansker er - ifølge eget udsagn - blevet mere lovlydig i trafikken det sidste halve år, skriver Politiken.

Årsagen er, at bøderne er blev tredoblet eksempelvis fra 500 til 1.500 kroner for at snakke i mobil i bilen eller glemme sikkerhedsselen, mens straffen for at køre over for rødt lys i bil er fordoblet fra 1.000 til 2.000 kroner.

Det er en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for Rådet for Sikker Trafik, der viser, at 17 procent af danskerne mener, at de har forbedret deres trafikadfærd, siden alle færdselsbødetakster blev hævet 1. januar i år.

Tre ud af fire af dem, der siger, at de har forbedret sig, har lettet trykket på speederen, især i byerne. Hver anden af dem sms’er eller ringer sjældnere, mens de kører bil, og hver fjerde af de mere lovlydige kører mindre råddent på cykel.

Dokumentationschef hos Sikker Trafik Jesper Sølund finder det bemærkelsesværdigt - og glædeligt - at så stor en andel stadig, seks måneder efter lovens ikrafttræden, reagerer konkret på, at det er blevet dyrere at kvaje sig.

- Ved den slags lovindgreb ser vi ellers ofte, at folk reagerer umiddelbart, men så ruller effekten desværre tilbage efter kort tid. Denne gang ser det ud til at holde, siger han til Politiken.

Da politikerne for syv år siden skærpede straffene for at overtræde færdselsloven voldsomt med den såkaldte klippekortsordning - den betød betinget frakendelse af kørekortet efter tre klip - var der også en klar reaktion hos trafikanterne umiddelbart efter i form af pænere kørsel. Men ifølge Jesper Sølund klingede den effekt hurtigt af. Efter et år var den næsten helt væk.

- Sandsynligvis holder virkningen længere denne gang, vurderer Jesper Sølund til Politiken.

Han forklarer det med, at klippekortet ikke ramte så mange i form af et inddraget kørekort, og det var derfor ikke en sanktion, flertallet af danskere selv mærkede og snakkede meget med hinanden om, og så røg stramningen ud i glemslen.

BNB

Hvad synes du om det nuværende bødeniveau? Deltag i debatten herunder.