Vesterlændinge strømmer til kurser i mindfulness for at lære at tænke positivt. Men hvordan virker det egentlig? Dansk forsker har fundet svar ved at gennemgå hele den videnskabelige litteratur på området.

Et skænderi kan udløse hårde ord, som ikke er lige til at glemme igen.

Hvis ordene bliver ved med at gjalde negativt for dit indre øre, kan du med fordel forsøge dig med mindfulness. Det skriver Videnskab.dk.

Mindfulness er en metode til selvhjælp, der oprindeligt stammer fra buddhismen. Når du behersker den, kan du løse dine psykiske problemer og lære at styre dine reaktioner i forhold til det, der sker omkring dig, ved at gøre dig selv bevidst om dine følelser.

Læs også på Videnskab.dk: Dansk forsker: Mindfulness-træning af soldater virker

Folk, der har lært mindfulness, føler sig overbeviste om, at metoden virker. Og at der rent faktisk er en virkning er da også blevet videnskabeligt bekræftet af psykologer for nylig.

Til gengæld har hjerneforskere hidtil været ude af stand til at forklare effekten. Men nu mener en dansk forskergruppe at have fundet videnskabelig dokumentation for, hvad virkningen kan skyldes.

- Vores undersøgelse viser, at mindfulness har en indvirkning på øvedes hjerner, der ser ud til at være grundlæggende anderledes end den, vi kender fra psykoterapi og andre medicinfri behandlingsformer. Mindfulness er muligvis et værktøj til at nå patienter, der ikke kan hjælpes på andre kendte måder, siger den danske projektleder Janus Christian Jakobsen fra Copenhagen Trial Unit på Rigshospitalet til Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Mindfulness hjælper mod angst og depression

Mindfulness er blevet populært blandt danskerne, der i stor stil tager på dagkurser i teknikken. Sådanne kurser kan give en idé om, hvad det går ud på. Men hvis man for alvor skal have glæde af metoden, skal der længerevarende træning til med erfarne mindfulnessinstruktører, siger Janus Christian Jakobsen.

- Buddhisterne har jo heller ikke lært det i en håndevending, siger han.

Et weekendkursus er dog ikke spild af tid. Her lærer man nemlig nogle basale teknikker til at styre åndedrættet, der også inddirekte indvirker på følelserne.

Læs også på Videnskab.dk: Mindfulness: mirakelkur eller opium for folket?

- Vores resultater tyder på, at nybegyndere får en effekt på de følelsesmæssige områder af hjernen, der svarer til den, man finder ved psykoterapi – påvirkningen kommer altså, fordi man får en bedre kontrol over tankerne, siger Janus Christian Jakobsen, der ser frem til at følge forskningen i sit forsøg på yderligere at verificere metoden.

Resultaterne er netop publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Clinical Psychology Review.

Andre artikler på Videnskab.dk:


Sådan forsker militæret i mindfulness

Derfor er skidt og snavs sundt - især for børn

Hjernedoping gør dig ikke klogere